Διπλωματικό επεισόδιο Τσεχίας-Ρωσίας με πράκτορες και απελάσεις

Διπλωματικό επεισόδιο Τσεχίας-Ρωσίας με πράκτορες και απελάσεις
Ο τσέχος πρωθυπουργός Αντρέι Μπάμπις AP

Σε οριακή κατάσταση βρίσκονται οι διπλωματικές σχέσεις της Τσεχίας με τη Ρωσία μετά την απέλαση δύο Ρώσων, μελών του προσωπικού της ρωσικής πρεσβείας, από την Πράγα.

Η Τσεχία χαρακτήρισε ανεπιθύμητα πρόσωπα (persona non grata) δύο μέλη του προσωπικού της ρωσικής πρεσβείας στην Πράγα, υποχρεώνοντας τα να εγκαταλείψουν τη χώρα, ανακοίνωσε ο Τσέχος πρωθυπουργός Αντρέι Μπάμπις.

Ο Τσέχος πρωθυπουργός δήλωσε ότι η είδηση, σύμφωνα με την οποία οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες ετοίμαζαν την δολοφονία τριών Τσέχων πολιτικών αντιστοιχεί σε παραπληροφόρηση, την οποία διοχέτευσαν οι δύο υπάλληλοι της πρεσβείας στην BIS (μυστικές υπηρεσίες της Τσεχίας).

Ο Τσέχος πρωθυπουργός χαρακτήρισε ως αιτία της παραπληροφόρησης «την εσωτερική διαμάχη μεταξύ των συνεργατών της ρωσικής πρεσβείας», υπογραμμίζοντας ότι η υπόθεση αυτή υπονόμευσε το κύρος της Ρωσίας στην τσέχικη κοινωνία και περιέπλεξε τις τσέχο-ρωσικές σχέσεις.

Την ανακοίνωση για την απέλαση των δύο υπαλλήλων του έκαναν από κοινού ο πρωθυπουργός της Τσεχίας Αντρέι Μπαμπις και ο υπουργός Εξωτερικών Τόμας Πέτρσιτσεκ. Ο Τσέχος υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι ήθελε να λύσει το ζήτημα αυτό με τη Ρωσία μέσω της διπλωματικής οδού, όχι δημοσίως, αλλά η ρωσική πλευρά αρνήθηκε.

Τον Απρίλιο το τσέχικο περιοδικό Respekt, επικαλούμενο πηγές των τσέχικων μυστικών υπηρεσιών είχε γράψει για έναν Ρώσο διπλωμάτη, που χρησιμοποιώντας διπλωματικό διαβατήριο είχε μεταφέρει ρικίνη, ένα τοξικό δηλητήριο. Το δηλητήριο σύμφωνα με τσέχικα ΜΜΕ υποτίθεται ότι θα χρησιμοποιείτο εναντίων τριών Τσέχων αυτοδιοικητικών, μεταξύ των οποίων και ο δήμαρχος της Πράγας, που είχαν σχέση με την απομάκρυνση του αγάλματος του Στράταρχη της Σοβιετικής Ένωσης Ιβάν Κόνεφ.

Η απόφαση για την απέλαση των δύο Ρώσων υπαλλήλων της ρωσικής πρεσβείας στην Πράγα, προκάλεσε την αντίδραση της Μόσχας, η οποία την χαρακτήρισε ως «μη φιλική πράξη» Η Ρωσία θα απαντήσει συμμετρικά στην απόφαση της Πράγας να απελάσει τους δύο υπάλληλους της ρωσικής πρεσβείας, δήλωσε ο πρώτος αντιπρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών υποθέσεων του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας (Άνω Βουλή) Βλαντίμιρ Τζαμπάροφ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα