Δολοφονία Έιμες: Ένοχος ο Άλι Χάρμπι Άλι – “Φανατικός ισλαμιστής” σύμφωνα με τους εισαγγελείς

Δολοφονία Έιμες: Ένοχος ο Άλι Χάρμπι Άλι – “Φανατικός ισλαμιστής” σύμφωνα με τους εισαγγελείς
Τελετή στη μνήμη του Βρετανού βουλευτή Ντέιβιντ Έιμες Kirsty Wigglesworth, file/AP Photo

Ένοχος για δολοφονία και προετοιμασία τρομοκρατικής ενέργειας κρίθηκε ο 26χρονος Αλί Χάρμπι Αλί, ο οποίος τον περασμένο Οκτώβριο μαχαίρωσε μέχρι θανάτου τον Βρετανό βουλευτή Ντέιβιντ Έιμες.

Ένας “φανατικός ισλαμιστής“, που εμπνεύστηκε από το Ισλαμικό Κράτος, βρέθηκε σήμερα ένοχος για τη δολοφονία του Βρετανού βουλευτή Ντέιβιντ Έιμες, που έπεσε νεκρός από χτυπήματα με μαχαίρι σε επίθεση σε εκκλησία ενώ συνομιλούσε με ψηφοφόρους του.

Ο Αλί Χάρμπι Αλί, 26 ετών, Βρετανός υπήκοος και γιος πρώην συμβούλου μέσων ενημέρωσης πρώην πρωθυπουργού της Σομαλίας, μαχαίρωσε μέχρι θανάτου τον Έιμες σε επίθεση τον περασμένο Οκτώβριο, ως εκδίκηση, όπως είπε, για τη στήριξη του βουλευτή στα αεροπορικά χτυπήματα στη Συρία.

Οι εισαγγελείς είπαν ότι ήταν ένας “ταγμένος, φανατικός, ριζοσπαστικοποιημένος ισλαμιστής τρομοκράτης”.

“Ήταν μια φρικώδης ενέργεια τρομοκρατίας που είχε ως κίνητρο θρησκευτικές και ιδεολογικές πεποιθήσεις”, δήλωσε ο Νικ Πράις, επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής διεύθυνσης στην εισαγγελία. “Ο Αλί επέλεξε να διαπράξει αυτό το αποτρόπαιο έγκλημα για τους δικούς του εγωιστικούς και γεμάτους μίσος λόγους του”.

Ο Αλί κρίθηκε ένοχος για δολοφονία και προετοιμασία τρομοκρατικής ενέργειας ενώ το σώμα των ενόρκων χρειάστηκε λιγότερο από μισή ώρα για να καταλήξει σε ετυμηγορία.

Ο Αλί δήλωσε στους αστυνομικούς ότι είχε περάσει χρόνια σχεδιάζοντας τη δολοφονία ενός βουλευτή και ότι είχε κάνει έρευνα με πιθανό στόχο άλλους βουλευτές. Ο ίδιος δήλωσε στην αστυνομία ότι κατέληξε στον Έιμες διότι ήταν ο “ευκολότερος“.

Ο Αλί είπε στο δικαστήριο ότι ήθελε να ενταχθεί στο Ισλαμικό Κράτος και ότι πίστευε πως οι ενέργειές του θα βοηθήσουν τους μουσουλμάνους, περιγράφοντας τον εαυτό του ως ‘μετριοπαθή’.

“Εάν θεωρούσα ότι έκανα κάτι λάθος, δεν θα το έκανα”, είπε στο δικαστήριο. Η ποινή του θα οριστεί σε μεταγενέστερο χρόνο.

Το χρονικό της δολοφονίας

Ο Ντέιβιντ Έιμες, ένας 69χρονος βουλευτής του Συντηρητικού Κόμματος, πατέρας πέντε παιδιών, δολοφονήθηκε σε επίθεση με μαχαίρι σε συνάντηση με τους ψηφοφόρους του σε μια εκκλησία Μεθοδιστών στο Λέι-ον-Σι, περίπου 60 χλμ. ανατολικά του Λονδίνου.

Ο ύποπτος, ο οποίος σύμφωνα με τα βρετανικά ΜΜΕ είχε παρακολουθήσει ένα πρόγραμμα κατά της ριζοσπαστικοποίησης, συνελήφθη επιτόπου.

Η τραγωδία συντάραξε τη χώρα, φέρνοντας στον νου τη δολοφονία της βουλευτή του Εργατικού Κόμματος Τζο Κοξ τον Ιούνιο του 2016 από έναν δεξιό εξτρεμιστή και οδηγώντας σε εκκλήσεις για ενίσχυση της ασφάλειας των βουλευτών.

Οι Βρετανοί βουλευτές έχουν τακτικά δια ζώσης συναντήσεις με τους ψηφοφόρους στις εκλογικές τους περιφέρειες, μια παράδοση που θεωρείται θεμέλιο της δημοκρατίας. Ωστόσο με ελάχιστη ή και μηδενική προσωπική ασφάλεια και με έμφαση στο να δοθεί πρόσβαση σε όλους τους πολίτες, αυτού του είδους οι συναντήσεις μπορεί να καταστήσουν τους βουλευτές ευάλωτους.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα