Δολοφονία Σουλεϊμανί: Οι ΗΠΑ στόχευαν και δεύτερο αξιωματούχο του Ιράν

Δολοφονία Σουλεϊμανί: Οι ΗΠΑ στόχευαν και δεύτερο αξιωματούχο του Ιράν
Αμερικανικά στρατεύματα στο Ιράκ AP

Διπλός ήταν ο στόχος των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή την ημέρα της δολοφονίας του Κασέμ Σουλεϊμανί. Η αμερικανική διοίκηση ήθελε νεκρό και τον Αμπντούλ Ρέζα Σαλάι.

Διπλή ήταν τελικά η αποστολή των στρατιωτικών δυνάμεων των ΗΠΑ την ημέρα που δολοφόνησαν τον Κασέμ Σουλεϊμανί στη Βαγδάτη.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα αμερικανικά ΜΜΕ άλλη μία αποστολή είχε ως στόχο τη φυσική εξόντωση του Ιρανού στρατάρχη Αμπντούλ Ρέζα Σαλάι, βασικού χρηματοδότη και διοικητή των δυνάμεων της Αλ Κουντς που δρουν στην Υεμένη.

Οπως ενημέρωσαν τέσσερις Αμερικανοί αξιωματούχοι με γνώση του θέματος η επιχείρηση δεν στέφθηκε από επιτυχία με δεδομένο ότι ο Σαλάι παραμένει ζωντανός.

Κάθε άλλη λεπτομέρεια δεν έγινε γνωστή καθώς η όποια στρατιωτική δραστηριότητα των ΗΠΑ στη μαρτυρική Υεμένη περιβάλλεται από άκρα μυστικότητα.

Οι αντάρτες Χούτι, ως γνωστόν, βρίσκονται σε ανοιχτό πόλεμο με τη Σαουδική Αραβία, ισχυρό σύμμαχο των ΗΠΑ στην περιοχή και προ μηνών είχαν πυρπολήσει εγκαταστάσεις της εταιρίας Aramco. Δεν αποκλείεται το εν λόγω χτύπημα να συνδέεται με τον αμερικανικό οίστρο να χτυπηθούν δυνάμεις που δρουν στη χώρα κόντρα στα αμερικανικά συμφέροντα.

Πάντως, εφόσον όλα τα παραπάνω αληθεύουν (δεν έχουν διαψευστεί από την αμερικανική κυβέρνηση πάντως), τότε το επιχείρημα Τραμπ για τη δολοφονία του Σουλεϊμανί (προστασία Αμερικανών στρατιωτών) αδυνατίζει με την έννοια ότι η επιχείρηση κατά του Σαλάι αποδεικνύει ότι υπήρξε μία γενικότερη στρατηγική για χτυπήματα εναντίον στόχων στη Μέση Ανατολή.

Οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι ο Σαλάι εμπλέκεται σε στρατιωτικές επιθέσεις που είχαν ως στόχο αμερικανικά στρατεύματα στη Μέση Αναστολή. Σε μία από αυτές, το 2007, σκοτώθηκαν Αμερικανοί στρατιώτες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα