Δουβλίνο: Ιρλανδός πολίτης ο δράστης της επίθεσης με μαχαίρι

Διαβάζεται σε 3'
Δουβλίνο: Ιρλανδός πολίτης ο δράστης της επίθεσης με μαχαίρι
credit: MOSTAFA DARWISH/EPA/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ανατροπή δεδομένων για την επίθεση με μαχαίρι κοντά σε σχολείο του Δουβλίνου που έφερε χάος στους δρόμους από ακροδεξιούς μετά τη διαρροή ότι ο δράστης είναι Αλγερινός.

Σκηνές χάους με βίαιες συγκρούσεις, λεηλασίες και πογκρόμ κατά μεταναστών εκτυλίχθηκαν το βράδυ της Πέμπτης στο Δουβλίνο, μετά την επίθεση άνδρα με μαχαίρι από την οποία τραυματίστηκαν πέντε άνθρωποι, ανάμεσά τους τρία παιδιά και τη διαρροή από άγνωστες πηγές ότι ο δράστης είναι Αλγερινός.

Ο δράστης, ηλικίας 45 με 50 ετών, ο οποίος επίσης φέρει σοβαρά τραύματα, έχει συλληφθεί και η αστυνομία επεσήμανε ότι δεν αναζητά άλλον ύποπτο, ενώ δεν έχει κάνει κάποιο σχόλιο για την εθνικότητά του.

Πηγές του BBC, ωστόσο, αναφέρουν πως ο ύποπτος είναι “Ιρλανδός πολίτης, ο οποίος ζει στη χώρα εδώ και 20 χρόνια”, ανατρέποντας όπως φαίνεται τα δεδομένα που ώθησαν ακροδεξιά στοιχεία να προκαλέσουν άγρια επεισόδια στοχοποιώντας μετανάστες.

Αξίζει να σημειωθεί πως, ο αξιωματούχος της τοπικής αστυνομίας, Λίαμ Γκέρατι επεσήμανε ότι οι ερευνητές έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο κίνητρο της επίθεσης να ήταν «η τρομοκρατία», αν και ο επιθεωρητής της αστυνομίας Ντρου Χάρις τόνισε ότι εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα.

“Δεν θα κάνω περαιτέρω εικασίες αναφορικά με το αν το κίνητρο ήταν η τρομοκρατία. Μέχρι να είμαστε βέβαιοι για το κίνητρο, πρέπει να έχουμε ανοικτό το μυαλό μας”, ξεκαθάρισε ο Χάρις, υπογραμμίζοντας πως οι συνθήκες υπό τις οποίες σημειώθηκε η επίθεση “δεν είναι ακόμη ξεκάθαρες”, και κάνοντας λόγο για “φήμες και υπαινιγμούς” που διαδόθηκαν “με κακόβουλους σκοπούς”.

Μάλιστα, σχολίασε και τους ακροδεξιούς που προκάλεσαν το χάος στους δρόμους του Δουβλίνου, λέγοντας ότι “είδαμε αισχρές σκηνές. Μια εντελώς παράλογη ομάδα χουλιγκάνων, οδηγούμενη από ακροδεξιά ιδεολογία επιδόθηκε σε σοβαρή βία””.

Όλα ξεκίνησαν όταν μια ομάδα περίπου 50 διαδηλωτών κατά των μεταναστών πέρασε την κορδέλα της αστυνομίας. Κάποιοι φώναζαν «διώξτε τους», ενώ ένας άλλος ήταν τυλιγμένος με την ιρλανδική σημαία.

Στη συνέχεια, ένα μεγαλύτερο πλήθος άρχισε να πετάει αντικείμενα (καρέκλες και σκαμπό από μπαρ και εστιατόρια), φωτοβολίδες και πυροτεχνήματα κατά των αστυνομικών και η εξέγερση βγήκε εκτός ελέγχου.

Τα δρομολόγια των μέσων μεταφοράς ανεστάλησαν και οι αρχές κάλεσαν τους ασθενείς να αποφεύγουν να πάνε σε μαιευτική κλινική που βρισκόταν στην περιοχή των ταραχών, εκτός και αν υπάρχει απόλυτη ανάγκη.

Οι ταραξίες κρατούσαν πανό με το σύνθημα «Οι ζωές των Ιρλανδών μετράνε» και ιρλανδικές σημαίες.

Κατά τη διάρκεια των ταραχών στο κέντρο του Δουβλίνου λεωφορεία και τραμ κάηκαν, ένα κατάστημα λεηλατήθηκε, ενώ άγνωστοι επιτέθηκαν σε ξενοδοχείο όπου διαμένουν πρόσφυγες, αλλά και στους κοιτώνες του δήμου.

Στον απολογισμό των συγκρούσεων, οι αρχές ανέφεραν “τεράστιες καταστροφές” και 34 συλλήψεις. Ο επικεφαλής της ιρλανδικής αστυνομίας είπε ότι 11 αστυνομικά οχήματα και 13 καταστήματα υπέστησαν μεγάλες ζημιές κατά τη διάρκεια των ταραχών.

Αρκετοί από τους αξιωματικούς του χτυπήθηκαν, ενώ ένας τραυματίστηκε σοβαρά.

Σοβαρά τραυματισμένο 5χρονο κορίτσι

Σύμφωνα με ιρλανδικά μέσα ενημέρωσης, το περιστατικό σημειώθηκε κοντά σε σχολείο. Περαστικοί επενέβησαν για να σταματήσουν τον δράστη της επίθεσης, προτού σπεύσει η αστυνομία.

Ένα 5χρονο κορίτσι έχει τραυματιστεί σοβαρά.

Μία γυναίκα γύρω στα 30 δέχεται φροντίδα για σοβαρά τραύματα, ενώ δύο άλλα παιδιά, ένα 5χρονο αγόρι και ένα 6χρονο κορίτσι, έχουν τραυματιστεί ελαφρά. Το αγόρι έχει ήδη πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα