Δύσκολες ώρες για τη Μέρκελ: Σε λεπτό σκοινί η γερμανική κυβέρνηση

Δύσκολες ώρες για τη Μέρκελ: Σε λεπτό σκοινί η γερμανική κυβέρνηση
H Άνγκελα Μέρκελ και ο Χορστ Ζέεχοφερ AP

Μπορεί η κυβέρνηση να επιβιώσει χωρίς τους Χριστιανοκοινωνιστές του Χορστ Ζέεχοφερ; Θα μπορέσουν να τα βρουν τελικά CDU και CSU; Τα ερωτήματα αυτά ταλανίζουν τη Γερμανίδα καγκελάριο, καθώς εκπνέει η διορία που έδωσαν οι Βαυαρόι για μία ευρωπαϊκή λύση στο προσφυγικό

Σε λίγα 24ωρα εκπνέει η διορία που έθεσε στην καγκελάριο Μέρκελ ο υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζέεχοφερ για την επίτευξη ευρωπαϊκής λύσης στο προσφυγικό. Ο αρχηγός των Χριστιανοκοινωνιστών της Βαυαρίας είχε δηλώσει πρόσφατα στην Süddeutsche Zeitung ότι «αν δεν προκύψουν απτά αποτελέσματα στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ θα ξεκινήσω τις επαναπροωθήσεις προσφύγων στα σύνορα. Και τότε η κατάσταση περιπλέκεται».

Σε αυτή την περίπτωση η καγκελάριος δεν θα έχει άλλη επιλογή από την παύση του υπουργού της, μια κίνηση που, όπως έχει προειδοποιήσει ο Χορστ Ζέεχοεφερ, θα οδηγήσει σε αποχώρηση των Χριστιανοκοινωνιστών από την συγκυβέρνηση Χριστιανοδημοκρατών, Χριστιανοκοινωνιστών και Σοσιαλδημοκρατών.

Θα επιβίωνε ωστόσο η κυβέρνηση συνασπισμού της Άγκελα Μέρκελ και χωρίς τους Χριστιανοκοινωνιστές της Βαυαρίας; Στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο Χριστιανοδημοκράτες και Σοσιαλδημοκράτες διαθέτουν 353 έδρες σε σύνολο 709. Για την πλειοψηφία υπολείπονται μόλις δύο έδρες, οι οποίες θα μπορούσαν να προέλθουν είτε από τους Φιλελευθέρους είτε από τους Πρασίνους. Ήδη πάντως οι Πράσινοι έχουν καταστήσει σαφές ότι σε περίπτωση που η καγκελάριος ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης στη βουλή με αφορμή την αντιπαράθεση με το αδερφό συντηρητικό κόμμα, θα καταψηφίσουν την Άγκελα Μέρκελ. Ένα άλλο σενάριο θα ήταν μια κυβέρνηση μειοψηφίας, το οποίο ωστόσο είχε απορρίψει στο παρελθόν η καγκελάριος. Πιθανότερη θεωρείται επομένως η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Μια νέα υποψηφιότητα Μέρκελ δεν θεωρείται ωστόσο δεδομένη. Ενδεχομένως η γερμανίδα πολιτικός, που κυβερνά από το 2005, να αποχωρούσε από την ενεργό πολιτική δράση.

H σκληρή στάση Ζέεχοφερ στο προσφυγικό ζημιώνει τελικά την CSU

Τι θα σήμαινε ωστόσο για τους Χριστιανοκοινωνιστές της Βαυαρίας ένα ναυάγιο της συγκυβέρνησης στο Βερολίνο; Πολιτικοί αναλυτές αποδίδουν τη σκληρή στάση Ζέεχοφερ στις επικείμενες τοπικές εκλογές στη Βαυαρία τον Οκτώβριο. Δημοσκόπηση του ινστιτούτου Forsa δείχνει ωστόσο ότι το 71% των Βαυαρών στηρίζει την καγκελάριο στις προσπάθειές της για μια ευρωπαϊκή λύση στο προσφυγικό, ενώ μόλις 38% δηλώνει ικανοποιημένο από τον βαυαρό πρωθυπουργό Μάρκους Ζέντερ, ο οποίος ταυτίζεται με την σκληρότερη στάση του υπουργού Εσωτερικών στο προσφυγικό. Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ινστιτούτου Forsa Μάνφρεντ Γκίλνερ, η κόντρα Ζέεχοφερ-Μέρκελ «πλήττει πρωτίστως τους ίδιους τους Χριστιανοκοινωνιστές».

Λίγες ώρες πριν την κρίσιμη συνάντηση των επικεφαλής Χριστιανοδημοκρατών, Χριστιανοκοινωνιστών και Σοσιαλδημοκρατών το βράδυ στην καγκελαρία, κορυφαία στελέχη και των δύο συντηρητικών κομμάτων ζητούν αποκλιμάκωση της έντασης και διατήρηση της στενής συνεργασίας των δύο αδελφών κομμάτων. Ίσως η «γέφυρα» που αναζητούν τα δύο κόμματα να είναι δύο μόνο λέξεις στο κείμενο της απόφασης των Χριστιανοκοινωνιστών με την οποία τέθηκε η διορία στην Άγκελα Μέρκελ. Στο κείμενο γίνεται λόγος για «ενδεδειγμένη και αποδοτική» λύση στο προσφυγικό. Δεν θα ήταν η πρώτη φορά που τα δύο συντηρητικά κόμματα καταφέρνουν να ξεπεράσουν τις αντιπαραθέσεις τους με διατυπώσεις «παραθυράκια». Το είδαμε άλλωστε τόσο στην κόντρα για την επιβολή διοδίων στους αυτοκινητοδρόμους, όσο και στη διένεξη για πλαφόν στον αριθμό προσφύγων που δέχεται ετησίως η Γερμανία. Ίσως εν τέλει να αποφευχθεί μια διάλυση του κυβερνητικού συνασπισμού, ακόμα και αν η καγκελάριος έχει να επιδείξει «μόνο» διμερείς ή τριμερείς συμφωνίες στο προσφυγικό μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα