Έχουμε γεμίσει τον Άρη με σκουπίδια βάρους 7.1 τόνων

Έχουμε γεμίσει τον Άρη με σκουπίδια βάρους 7.1 τόνων
Γεμίσαμε σκουπίδια και τον πλανήτη Άρη ISTOCK

Κατά την εξερεύνηση του Άρη, οι άνθρωποι έχουμε στείλει 18 αντικείμενα στον πλανήτη μέσω 14 διαφορετικών αποστολών. Όλα αυτά έχουν δημιουργήσει σκουπίδια, βάρους 7.119 κιλών.

Λες και δεν έχουμε εκτονωθεί, καταστρέφοντας τον πλανήτη στον οποίον ζούμε, πάμε και βρομίζουμε το διάστημα, αλλά και άλλους πλανήτες.

Η ανθρωπότητα εξερευνά τον Άρη για διάστημα μεγαλύτερο του μισού αιώνα. Σύμφωνα με το Γραφείο Υποθέσεων Εξωτερικού Διαστήματος των Ηνωμένων Εθνών, έχουμε στείλει 18 αντικείμενα που έχει φτιάξει ανθρώπινο χέρι στον συγκεκριμένο πλανήτη, στο πλαίσιο 14 διαφορετικών αποστολών.

Οι περισσότερες εξ αυτών είναι ακόμα σε εξέλιξη.

Όπως γράφει ο μεταδιδακτορικός ερευνητής ρομποτικής του West Virginia University, Cagri Kilic “συντρίμμια από αντικείμενα που στείλαμε στον Άρη φτάνουν πια, στο βάρος των 7.119 κιλών”.

Εξηγεί και τι αφορούν.

Τα συντρίμμια προέρχονται από τρεις κύριες πηγές: το υλικό που απορρίπτεται, το ανενεργό διαστημόπλοιο (υπάρχουν εννέα ανενεργά στην επιφάνεια του Άρη) και το διαστημόπλοιο που συνετρίβη (τουλάχιστον δύο είχαν αυτήν την κατάληξη, ενώ σε άλλα τέσσερα χάθηκε η επαφή πριν ή αμέσως μετά την προσγείωση).

Κάθε αποστολή στην επιφάνεια του Άρη απαιτεί μια μονάδα που προστατεύει το διαστημόπλοιο. Αυτή περιλαμβάνει μια ασπίδα θερμότητας -για τη φάση που το σκάφος διέρχεται από την ατμόσφαιρα του πλανήτη- και ένα αλεξίπτωτο και εξοπλισμό προσγείωσης, ώστε να μπορεί να προσγειωθεί ήπια.

Το σκάφος απορρίπτει κομμάτια της μονάδας, καθώς παίρνει καθοδική πορεία. Αυτά τα κομμάτια μπορούν να προσγειωθούν σε διαφορετικές τοποθεσίες στην επιφάνεια του πλανήτη.

Όταν αυτά τα συντρίμμια πέφτουν στο έδαφος, μπορούν να σπάσουν σε μικρότερα κομμάτια -κάτι που συνέβη με την προσεδάφιση του ρόβερ της αποστολής Perseverance, το 2021.

Αυτά τα μικρά κομμάτια μπορούν στη συνέχεια να φουσκώσουν από τους ανέμους.

Σημείωση: στις 13 Ιουνίου 2022, το ρόβερ Perseverance εντόπισε μια μεγάλη, γυαλιστερή θερμική κουβέρτα, σφηνωμένη σε βράχους που ήταν σε απόσταση 2 χιλιομέτρων, από το σημείο που προσγειώθηκε το ρόβερ.

Τόσο το Curiosity το 2012 όσο και το Opportunity το 2005 συνάντησαν επίσης συντρίμμια από τα οχήματα προσγείωσης τους.

Το άθροισμα όλων αυτών ‘βγάζει’ σκουπίδια βάρους 9.979 κιλών. Αν αφαιρέσουμε το βάρος του επιχειρησιακού σκάφους του Perseverance (2.860 κιλά), έχουμε 7.119 κιλά ανθρώπινων υπολειμμάτων στον Άρη”.

Και τι μας νοιάζουν τα σκουπίδια στον Άρη

Ο Kilic εξηγεί πως “η κύρια ανησυχία των επιστημόνων αφορά τις τρέχουσες και τις μελλοντικές αποστολές, καθώς τα συντρίμμια μπορούν να μολύνουν τα δείγματα που συλλέγονται.

Οι μηχανικοί της NASA εξέτασαν επίσης εάν το Perseverance θα μπορούσε να μπερδευτεί στα συντρίμμια από την προσγείωση. Κατέληξαν στο ότι ο κίνδυνος είναι μικρός.

Ο πραγματικός λόγος που τα συντρίμμια στον Άρη είναι σημαντικά, αφορά της θέσης τους στην ιστορία. Το διαστημόπλοιο και τα κομμάτια τους είναι τα πρώτα ορόσημα για την ανθρώπινη πλανητική εξερεύνηση”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα