ΕΔΔΑ: Η Τουρκία να αποφυλακίσει άμεσα τον Ντεμιρτάς

ΕΔΔΑ: Η Τουρκία να αποφυλακίσει άμεσα τον Ντεμιρτάς
Ο Ντεμιρτάς AP

Την αποφυλάκιση του Σελαχατίν Ντεμιρτάς απαιτεί από την Τουρκία το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Γιατί τον κατηγορεί το καθεστώς Ερντογάν.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΔΑ) αποφάσισε ότι η Τουρκία θα πρέπει να προχωρήσει σε άμεση αποφυλάκιση του Κούρδου πολιτικού Σελαχατίν Ντεμιρτάς.

Την ίδια στιγμή τονίζει ότι η δικαιολόγηση της φυλάκισής του ήταν μια κεκαλυμμένη προσπάθεια περιορισμού του πλουραλισμού στην πολιτική.

Σύμφωνα με το Δικαστήριο, παραβιάστηκαν τόσο η ελευθερία έκφρασης όσο και άλλα ανθρώπινα δικαιώματα του Ντεμιρτάς, ο οποίος κατηγορείται για αδικήματα που σχετίζονται με την τρομοκρατία, αναφέρει το Reuters.

«Το Δικαστήριο έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι λόγοι που επικαλέστηκαν οι αρχές για την προφυλάκιση του προσφεύγοντος ήταν απλώς μια κεκαλυμμένη προσπάθεια επίτευξης ενός απώτερου πολιτικού σκοπού, κάτι που αποτελεί ένα αδιαμφισβήτητα σοβαρό ζήτημα για τη Δημοκρατία».

Ο Ντεμιρτάς φυλακίστηκε τον Νοέμβριο του 2016. Βρίσκεται αντιμέτωπος με την ποινή 142 ετών φυλάκισης στην περίπτωση που καταδικαστεί στην επίσημη δίκη εναντίον του, με την κατηγορία ότι υπήρξε ο ηγέτης τρομοκρατικής οργάνωσης λόγω των δραστηριοτήτων του κατά τη διάρκεια των διαμαρτυριών του 2014.

Οι πρόσφατες δεσμεύσεις του Ερντογάν για νομική μεταρρύθμιση οδήγησαν σε κάποιες εικασίες ότι ενδέχεται να απελευθερωθεί ο Ντεμιρτάς.

Όμως ο Ερντογάν απέρριψε αυτή την ιδέα τον περασμένο μήνα, αποκαλώντας τον Ντεμιρτάς τρομοκράτη και λέγοντας ότι έχει το «αίμα χιλιάδων Κούρδων στα χέρια του».

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα