Τζόνσον: "Η ΕΕ δεν θα μετακινηθεί από τις θέσεις της αν θεωρήσει ότι το Brexit μπορεί να σταματήσει"

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον στο Λονδίνο
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον στο Λονδίνο AP

Της απόφασής του να κλείσει τη Βουλή των Κοινοτήτων για μεγάλο χρονικό διάστημα υπεραμύνθηκε ο Μπόρις Τζόνσον με δηλώσεις του.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα δώσει στη Bρετανία τη συμφωνία διαζυγίου που επιθυμεί αν πιστεύει ότι το Brexit μπορεί να σταματήσει, δήλωσε ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.

Τρεις ξεχωριστές νομικές προσφυγές έχουν κατατεθεί εναντίον της απόφασης του Τζόνσον να αναστείλει τη λειτουργία του Κοινοβουλίου για σχεδόν ένα μήνα μετά την επιστροφή των βουλευτών στα έδρανα έπειτα από τη θερινή ανάπαυλα την προσεχή Τρίτη, με βουλευτές της αντιπολίτευσης να δεσμεύονται είτε ότι θα ρίξουν την κυβέρνηση είτε ότι θα την αναγκάσουν να ζητήσει από τις Βρυξέλλες μια καθυστέρηση του Brexit.

ADVERTISING

Σήμερα οι αντίπαλοι του Τζόνσον υπέστησαν μια πρώτη απογοήτευση: το Ανώτατο Δικαστήριο της Σκωτίας απέρριψε αίτημα σχεδόν 75 φιλο-ευρωπαίων βουλευτών να αντικρούσουν επειγόντως την αναστολή. Η προσφυγή θα εξεταστεί ωστόσο επί της ουσίας την ερχόμενη εβδομάδα. Η Ντάουνινγκ Στριτ δήλωσε ότι είναι «πολύ ικανοποιημένη».

Η αναστολή «δεν εμποδίζει» τους βουλευτές «να επιτηρήσουν την αποχώρησή μας από την ΕΕ», δήλωσε εκπρόσωπος της κυβέρνησης μετά την ετυμηγορία. «Φοβάμαι πως όσο πιο πολύ οι φίλοι και εταίροι μας σκέπτονται, στο πίσω μέρος του μυαλού τους, ότι το Brexit μπορεί να σταματήσει, ότι το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να συγκρατηθεί από το Κοινοβούλιο, τόσο λιγότερο πιθανό είναι να μας δώσουν τη συμφωνία που χρειαζόμαστε», είπε ο Τζόνσον στο Sky News.

Σε δηλώσεις του στο BBC, ο Βρετανός πρωθυπουργός είπε, εξάλλου, πως οι βουλευτές που επιδιώκουν να αποτρέψουν ένα Brexit χωρίς συμφωνία κάνουν πιο πιθανό το ενδεχόμενο η Βρετανία να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία. Ο Τζόνσον έχει δεσμευθεί πως η Βρετανία θα εγκαταλείψει την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου με ή χωρίς συμφωνία και έχει πει ότι η παραμονή στο τραπέζι ενός Brexit χωρίς συμφωνία ενισχύει τη θέση της Βρετανίας στην αναζήτηση μιας νέας συμφωνίας με την Ένωση. «Όσο πιο πολύ οι κοινοβουλευτικοί προσπαθούν να αποτρέψουν ένα Brexit χωρίς συμφωνία, τόσο πιο πιθανό είναι να καταλήξουμε σε αυτή την κατάσταση», είπε.

Πηγή: 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Brexit, Μπόρις Τζόνσον, Μεγάλη Βρετανία
SHARE:

24Media Network