ΕΕ: Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής για το Brexit στις 17 Οκτωβρίου

ΕΕ: Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής για το Brexit στις 17 Οκτωβρίου
Brexit AP

Οι 27 θα συζητήσουν σε δείπνο εργασίας τις τελευταίες εξελίξεις. Προσκεκλημένη να μιλήσει στους ομολόγους της η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι.

Οι ηγέτες των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συναντηθούν εκτάκτως για να συζητήσουν τις εξελίξεις για το Brexit το απόγευμα της Τετάρτης 17ης Οκτωβρίου.

Στην ημερομηνία αυτή θα συναντηθούν οι 27 ηγέτες σε δείπνο εργασίας προκειμένου να συζητήσουν όλα όσα σχετίζονται με την έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας από την ΕΕ.

Στόχος των δύο πλευρών είναι να γεφυρωθεί το χάσμα που παραμένει σε σειρά ζητημάτων, με τις πρόσφατες δηλώσεις Μέι για αντιμετώπιση των Ευρωπαίων μετά το Brexit, ως “οποιοιδήποτε άλλοι μετανάστες” να έχει προκαλέσει δυσαρέσκεια στις Βρυξέλλες.

Υπενθυμίζεται ότι η Έκτακτη Σύνοδος πραγματοποιείται σχεδόν ένα μήνα νωρίτερα από την αρχικά προγραμματισμένη συνάντηση του Νοεμβρίου για το θέμα.

Προσκεκλημένη η Τερέζα Μέι

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι προσκλήθηκε να μιλήσει στους ομολόγους της των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πριν από το κρίσιμο δείπνο εργασίας που θα έχουν οι “27” στις 17 Οκτωβρίου, όπως έγινε γνωστό από καλά πληροφορημένες πηγές.

Η συζήτηση αυτή μεταξύ των ηγετών για το Brexit επρόκειτο αρχικά να γίνει την επομένη, 18 Οκτωβρίου. Όμως τελικά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο προτίμησε να την μεταφέρει για την Τετάρτη, 17 του μηνός, ώστε η σύνοδος κορυφής να ασχοληθεί με το μεταναστευτικό και με θέματα ασφάλειας.

Μια διπλωματική πηγή εξήγησε ότι προτιμήθηκε το δείπνο εργασίας να γίνει την προηγούμενη επειδή το πρόγραμμα της Πέμπτης είναι “πολύ φορτωμένο”. “Μεταφέροντας τη συζήτηση των 27 την προηγουμένη, και με την πιθανότητα συμμετοχής και της Μέι, μένει ανοιχτή η δυνατότητα να συνεχιστεί η συζήτηση και κατά τη διάρκεια της νύχτας, εφόσον χρειαστεί. Αυτό δεν θα μπορούσε να γίνει την Πέμπτη”, πρόσθεσε.

Άλλη ευρωπαϊκή πηγή επιβεβαίωσε ότι η Μέι “προσκλήθηκε να μιλήσει” στους 27, αν το επιθυμεί και η ίδια. Δεν έχει διευκρινιστεί μέχρι στιγμής αν θα πάει σε αυτό το δείπνο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα