Εγκρίθηκε η πρόταση για εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας

Εγκρίθηκε η πρόταση για εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας
Βομβαρδισμοί στη Γάζα AP

Ανοίγει ο δρόμος για τη συμφωνία κεχειρίας ανάμεσα στο Ισραήλ και τις ένοπλες οργανώσεις της Λωρίδας της Γάζας, σύμφωνα με διπλωματικό συντάκτη της εφημερίδας Yedioth Ahronoth.

Το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ ενέκρινε την πρόταση για εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας, ανέφερε στο Twitter ο Ιταμάρ Έιχνερ, ο διπλωματικός συντάκτης της εφημερίδας Yedioth Ahronoth, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Ένα στέλεχος της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς επιβεβαίωσε ότι «η αμοιβαία και ταυτόχρονη» ανακωχή με το Ισραήλ θα ξεκινήσει στις 2.00 της Παρασκευής.

Την πληροφορία αυτή μετέδωσαν λίγα λεπτά νωρίτερα το τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera και πολλά ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.

Στη Λωρίδα της Γάζας ακούγονταν πυρά όπλων σε ένδειξη χαράς, μετέδωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου. Στο Ισραήλ δεν ήχησαν σειρήνες της αεράμυνας τουλάχιστον τα πρώτα λεπτά αφότου τέθηκε σε εφαρμογή η συμφωνία αυτή, που θεωρητικά βάζει τέλος σε 10 ημέρες πολυαίμακτων εχθροπραξιών.

Αρκετοί Παλαιστίνιοι βγήκαν στους δρόμους, ενώ από μεγάφωνα ακούγονταν μηνύματα που χαιρέτιζαν τη «νίκη της αντίστασης επί της κατοχής (σ.σ. του Ισραήλ) στη διάρκεια της μάχης ‘το Ξίφος της Ιερουσαλήμ’».

Και οι δύο πλευρές έχουν διαμηνύσει πως θα ανταποδώσουν εάν η συμφωνία παραβιαστεί από την άλλη πλευρά. Η Αίγυπτος, η οποία μεσολάβησε για να κλειστεί η συμφωνία, ενημέρωσε πως θα αναπτύξει δύο αντιπροσωπείες για να επιτηρούν την εφαρμογή της.

Αφότου ξεκίνησαν οι εχθροπραξίες, τη 10η Μαΐου, οι υγειονομικές αρχές στη Γάζα κάνουν λόγο για 232 νεκρούς Παλαιστίνιους, ανάμεσά τους 65 παιδιά και 39 γυναίκες, καθώς και πάνω από 1.900 τραυματίες. Ο Τσαχάλ, ο ισραηλινός στρατός, λογαριάζει πως σκότωσε τουλάχιστον 160 παλαιστίνιους μαχητές στον θύλακα.

Στο Ισραήλ οι νεκροί είναι 12 ενώ εκατοντάδες νοσηλεύονται με τραύματα μετά τις επιθέσεις με ρουκέτες που προκάλεσαν πανικό, ωθώντας κόσμο να τρέχει στα καταφύγια.

Με τη μεσολάβηση της Αιγύπτου επιτεύχθηκε η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός

Η ισραηλινή κυβέρνηση επιβεβαίωσε ότι συμφωνήθηκε εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας, ωστόσο δεν έχει ακόμη καθοριστεί η ώρα που θα τεθεί σε εφαρμογή.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ισραηλινής κυβέρνησης, η Αίγυπτος ήταν εκείνη που έκανε πρόταση για την εκεχειρία, η οποία θα είναι «αμοιβαία και άνευ όρων». Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι το συμβούλιο ασφαλείας, που συνεδρίασε υπό τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, ενέκρινε ομόφωνα την εκεχειρία στη βάση αυτού που ένας αξιωματούχος αποκάλεσε «ηρεμία έναντι ηρεμίας».

Η αιγυπτιακή τηλεόραση μετέδωσε επίσης ότι η συμφωνία θα τεθεί σε εφαρμογή στις 2 τα ξημερώματα, τονίζοντας την επιτυχημένη μεσολάβηση του Καΐρου.

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, που νωρίτερα είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό ομόλογό του, τον Τζο Μπάιντεν, μίλησε και με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, με τον οποίο συζήτησε τις εξελίξεις στα Παλαιστινιακά Εδάφη και υπογράμμισε πόσο σημαντική είναι η επίτευξη εκεχειρίας.

Βρετανία: Καλεί τα μέρη να κάνουν “διαρκή” την κατάπαυση του πυρός

Το Ηνωμένο Βασίλειο χαιρέτισε χθες Πέμπτη τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας που εγκρίθηκε από το Ισραήλ και τη Χαμάς με μεσολάβηση της Αιγύπτου, καλώντας τα μέρη να την καταστήσουν «διαρκή».

«Όλα τα μέρη πρέπει να εργαστούν για να γίνει η κατάπαυση του πυρός διαρκής», προκειμένου «να τερματιστεί ο απαράδεκτος κύκλος βίας και απωλειών των ζωών αμάχων», υπογράμμισε μέσω Twitter ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ, προσθέτοντας πως το Λονδίνο υποστηρίζει «τις προσπάθειες για να επιτευχθεί ειρήνη».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα