“Είναι ντροπή!” – Οργή Ευρωβουλευτών για την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Διαβάζεται σε 3'
Η πρόεδρος της Κομισιόν
Η πρόεδρος της Κομισιόν European Parliament

Οι ευρωβουλευτές επέκριναν σφόδρα την επικεφαλής της Επιτροπής για την αποχώρησή της από τη συζήτηση για την Ουγγαρία.

Με τον απόλυτα εύστοχο τίτλο “Ursula von der Leaving” υποδέχθηκε το Politico την αποχώρηση της προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, από τη συζήτηση στην Ολομέλεια στο Στρασβούργο για τις χρηματοδοτήσεις προς την Ουγγαρία του Όρμπαν.

Η πρόεδρος ερωτήθηκε για την αμφιλεγόμενη απόφασή της να εκταμιεύσει νέα κονδύλια της ΕΕ προς τον Ούγγρο πρωθυπουργό Ορμπάν τον περασμένο μήνα. Ακολούθως, πολλοί ευρωβουλευτές την κατακεραύνωσαν γιατί τεκμηρίωσε ελλειπώς την απόφαση αυτή, ενώ επέλεξε να μην παρακολουθήσει την κριτική προς την Ουγγαρία ως το τέλος της διαδικασίας.

“Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπως συνηθίζει να κάνει, ακούει τον πρώτο γύρο ομιλητών και μετά εξαφανίζεται. Η στάση αυτή είναι απόλυτη ασέβεια προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα συμφέροντά του”, σχολίασε καυστικά η Sophie in ‘t Veld, του Renew Europe.

“Η Ουγγαρία συμμορφώνεται”

Κατά την ομιλία της η φον ντερ Λάιεν υπερασπίστηκε την κίνηση για αποδέσμευση περίπου 10 δισεκατομμυρίων ευρώ για την Ουγγαρία πριν από τη σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ τον περασμένο Δεκέμβριο, στην οποία συμφώνησαν να ξεκινήσουν ενταξιακές συνομιλίες στην ΕΕ με την Ουκρανία, χωρίς τη ρητή έγκριση του Όρμπαν ο οποίος και είχε εγκαταλείψει την αίθουσα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κατά τη λήψη της απόφασης.

“Τον περασμένο Μάιο, η Ουγγαρία ψήφισε έναν νέο νόμο για τη μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης, ο οποίος αντιμετωπίζει μια σειρά από συστάσεις”, είπε στην ομιλία της. “Αυτό ήταν απαραίτητο για να εκπληρώσει η Ουγγαρία τις προϋποθέσεις για τα ταμεία συνοχής, αυτό ζητήσαμε και αυτό παρέδωσε η Ουγγαρία”, σχολίασε η πρόεδρος της Κομισιόν.

“Περίπου 20 δισεκατομμύρια ευρώ κονδυλίων της ΕΕ παραμένουν παγωμένα”, επεσήμανε ακολούθως η φον ντερ Λάιεν. “Υποσχεθήκαμε να διασφαλίσουμε το κράτος δικαίου, ενώ παράλληλα θα είμαστε δίκαιοι προς όλα τα κράτη μέλη. Η Ουγγαρία ανταποκρίθηκε σε ορισμένες από τις συστάσεις μας που απαιτούνται για την εκπλήρωση των όρων των ταμείων συνοχής”, είπε συγκεκριμένα.

Ευρωβουλευτές από όλες τις πολιτικές ομάδες εξέφρασαν την οργή τους για την απόφαση της Κομισιόν, αναφέροντας πως ισούται με υποχώρηση στον εκβιασμό από τον Όρμπαν, ο οποίος απειλεί να μπλοκάρει τη χρηματοδότηση της ΕΕ για την Ουκρανία.

Η φον ντερ Λάιεν έφυγε από την αίθουσα του Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο λιγότερο από μία ώρα μετά τη συζήτηση που κράτησε δυόμισι ώρες συνολικά.

“Η πρόεδρος έφυγε πριν από τη βασική συζήτηση και αυτό είναι ντροπή. Τι πρέπει να καταλάβουν οι πολίτες από αυτό;”. Ρώτησε η Μαρία Γκράπινι, κεντροαριστερή ευρωβουλεύτρια.

“Το γεγονός ότι η κα φον ντερ Λάιεν δεν είναι παρούσα, είναι προσβολή για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο”, δήλωσε ο αντιπρόεδρος του ΕΚ, Δημήτρης Παπαδημούλης.

Σε σκληρή γλώσσα ο Γερμανός των Πρασίνων, Daniel Freund, κατηγόρησε την πρόεδρο της Επιτροπής πως “επέτρεψε να την εκβιάσουν, πλήρωσε τη μεγαλύτερη δωροδοκία στην ιστορία”.

Σημειώνεται πως η φον ντερ Λάιεν είχε προγραμματίσει να συναντηθεί με την ακροδεξιά πρωθυπουργό της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι στην Ιταλία, σήμερα, Τετάρτη.

Η ίδια είχε κάνει μια παρόμοια κίνηση τον Οκτώβριο, όταν έφυγε πριν απαντήσει στις ερωτήσεις των ευρωβουλευτών, προκειμένου να επιστρέψει στις Βρυξέλλες για μια συνέντευξη Τύπου με τους πρωθυπουργούς του Βελγίου και της Σουηδίας μετά την τρομοκρατική επίθεση.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα