Η Γερμανία επιβεβαιώνει ότι θα στείλει άρματα μάχης Leopard στην Ουκρανία

Η Γερμανία επιβεβαιώνει ότι θα στείλει άρματα μάχης Leopard στην Ουκρανία
Leopard 2 Mindaugas Kulbis/AP Photo

Ελήφθη η απόφαση για την αποστολή αρμάτων μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία από τη Γερμανία με την επιβεβαίωση να έρχεται δια στόματος καγκελαρίου Σολτς.

Η γερμανική κυβέρνηση μόλις επιβεβαίωσε την απόφαση να στείλει άρματα μάχης Leopard στην Ουκρανία ανακοινώθηκε από τον καγκελάριο Σολτς σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου σήμερα το πρωί.

Η Γερμανία θα διαθέσει στην Ουκρανία 14 άρματα μάχης Leopard 2-A6, ανακοίνωσε πριν από λίγο ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, επιβεβαιώνοντας τις σχετικές πληροφορίες που είχαν διαρρεύσει από χθες, Τρίτη, το βράδυ.

Σύμφωνα με τον κ. Σολτς, η απόφαση αποτελεί το αποτέλεσμα εντατικών διαβουλεύσεων με τους ευρωπαίους και τους διεθνείς εταίρους της Γερμανίας και «είναι σύμφωνη με τη γνωστή μας γραμμή υποστήριξης της Ουκρανίας στο μέγιστο των δυνατοτήτων μας. Ενεργούμε σε στενό διεθνή συντονισμό». Ο στόχος τώρα, πρόσθεσε ο καγκελάριος, είναι να συγκεντρωθούν γρήγορα δύο τάγματα αρμάτων μάχης για την Ουκρανία, ενώ το πακέτο περιλαμβάνει πυρομαχικά και συντήρηση των αρμάτων. Οι ουκρανοί στρατιώτες θα πρέπει να εκπαιδευτούν στα Leopard στη Γερμανία, διευκρίνισε ο κ. Σολτς, ενώ η Γερμανία θα εγκρίνει επίσης την εξαγωγή Leopards από τρίτες χώρες.

Σύμφωνα με το περιοδικό Der Spiegel, η σχετική απόφαση ελήφθη χθες το απόγευμα στην καγκελαρία, έπειτα από τη διαβεβαίωση ότι και οι ΗΠΑ θα παραδώσουν στην Ουκρανία 30 άρματα μάχης Abrams. Ο Όλαφ Σολτς είχε κατ’ επανάληψη τονίσει ότι επιμένει στην «διατλαντική αρμονία» σε ό,τι αφορά την παράδοση αρμάτων μάχης. Είχε δεχθεί ωστόσο δριμεία κριτική για την επιφυλακτικότητά του, τόσο από συμμάχους της Γερμανίας όσο και στο εσωτερικό της χώρας.

Για μήνες το θέμα της αποστολής αρμάτων μάχης γερμανικής κατασκευής στην Ουκρανία ήταν ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα θέματα στη γερμανική πολιτική, που δίχασε τη χώρα, το κοινοβούλιο και την κυβέρνηση, κάνοντας να ξεσπάσει “εμφύλιος” στη Γερμανία.

Κρεμλίνο: “Τα τανκς από τη Δύση θα καούν όπως τα υπόλοιπα”

Άμεση ήταν η αντίδραση της Ρωσίας μετά την απόφαση της Γερμανίας να στείλει άρματα μάχης στην Ουκρανία, με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου να αναφέρει χαρακτηριστικά πως “τα δυτικά τανκς θα ‘καούν όπως όλα τα υπόλοιπα'”.

Το Κρεμλίνο, όπως αναφέρει το BBC, λέει ότι εάν τα δυτικά άρματα μάχης παραδοθούν στην Ουκρανία θα καταστραφούν στο πεδίο της μάχης και επέκρινε την κίνηση ως «ένα αποτυχημένο σχέδιο».

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε λίγο νωρίτερα: «Πρόκειται για υπερεκτίμηση των δυνατοτήτων που αυτό θα προσθέσει στον ουκρανικό στρατό. Αυτά τα τανκς καίγονται όπως όλα τα υπόλοιπα. Απλώς είναι πολύ ακριβά.”

Πολωνός πρωθυπουργός: “Μαζί είμαστε πιο δυνατοί”

Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι χαιρέτισε τη γερμανική απόφαση, ευχαριστώντας τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς για την απόφασή του, ενώ περιέγραψε τη συγκεκριμένη κίνηση ως «μεγάλο βήμα προς την αναχαίτιση της Ρωσίας».

Η αντίδραση του Μοραβιέτσκι κρίνεται μάλλον αναμενόμενη καθώς χθες, Τρίτη, η Πολωνία ζήτησε και επίσημα την έγκριση της Γερμανίας προκειμένου να στείλει άρματα Leopard 2 στην Ουκρανία.

Το αίτημα της Πολωνίας ήρθε μετά από μία εβδομάδα δυσκολιών στη συνεννόηση και την τελική συμφωνία για την παροχή στην Ουκρανία βαρέων αρμάτων μάχης. Κομβικό ρόλο έπαιξε ο δισταγμός της Γερμανίας, με τους σοσιαλδημοκράτες να είναι επιφυλακτικοί σε κάθε στρατιωτική εμπλοκή της χώρας σε διάφορες συρράξεις.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα