Είναι τελικά ζευγάρι ο Μπερτ κι ο Έρνι του Sesame Street;

Είναι τελικά ζευγάρι ο Μπερτ κι ο Έρνι του Sesame Street;
Ο Μπερτ και ο Έρνι, της τηλεοπτικής σειράς "Sesame Street" ASSOCIATED PRESS

Η εταιρεία παραγωγής της σειράς διέψευσε κάθε σενάριο περί σεξουαλικού προσανατολισμού των δύο δημοφιλών ηρώων, ο σεναριογράφος ωστόσο έχει διαφορετική άποψη.

Το κατά πόσο ο Μπερτ και ο Έρνι, της τηλεοπτικής σειράς «Sesame Street» είναι ζευγάρι είναι ένα ερώτημα που βασάνιζε εδώ και πολύ καιρό τους λάτρεις της σειράς κι απ’ ότι φαίνεται θα συνεχίσει να παραμένει αναπάντητο, καθώς άλλα λέει η εταιρεία παραγωγής και άλλα ο άνθρωπος που δημιούργησε τους χαρακτήρες.

Ο Μαρκ Σάλτζμαν – πρώην σεναριογράφος και τραγουδοποιός στο Sesame Street – κάθισε να κουβεντιάσει με τον Ντέιβιντ Ρέντις του Queerty για την ΛΟΑΤΚΙ κουλτούρα και ζωή τη δεκαετία του 1980. Δεν πέρασε πολλή ώρα, και ο Ρέντις έφερε στη συζήτηση την εδώ και πολλά χρόνια απορία: «Σκεφτόσασταν ποτέ τον Μπερτ και τον Έρνι ως ζευγάρι; Τέθηκε ποτέ αυτό το θέμα;».

Η ερώτηση είχε διατυπωθεί σε απειράριθμα μπαρ και καφέ όλα αυτά τα χρόνια, να μην αναφέρουμε το τι έχει γραφεί στο Twitter. Η Sesame Workshop, η εταιρεία πίσω από το Sesame Street πάντα υποστήριζε ότι οι χαρακτήρες της σειράς δεν είχαν τον οποιονδήποτε σεξουαλικό προσανατολισμό, είτε γκέι είτε στρέιτ. Ο Μαρκ Σάλτζμαν ήταν, όμως, σαφής.

«Όταν έγραφα τον Μπερτ και τον Έρνι, πάντα ένιωθα ότι ήταν ζευγάρι. Δεν είχα άλλον τρόπο να τους τοποθετήσω σε εννοιολογικό πλαίσιο. Το άλλο ήταν ότι περισσότεροι του ενός αναφέρονταν στον Άρνι και σε μένα ως “Μπερτ και Έρνι” (σ.σ. ο μακαρίτης Άρνολντ “Άρνι” Γκλάσμαν ήταν ο σύντροφος του Μαρκ Σάλτζμαν). Αυτό ήταν που είχα στη ζωή μου, μια σχέση “Μπερτ και Έρνι” Πώς να μην διαπότιζε αυτούς τους χαρακτήρες;» είπε ο Σάλτζμαν.

Υπενθυμίζουμε ότι η Sesame Workshop, σε μια προσπάθεια να δώσει τέλος στη συζήτηση έσπευσε να τουιτάρει: «Όπως ανέκαθεν έχουμε πει, ο Μπερτ και ο Έρνι είναι οι καλύτεροι φίλοι. Δημιουργήθηκαν για να διδάξουν τα παιδιά της προσχολικής ηλικίας ότι οι άνθρωποι μπορούν να είναι οι καλύτεροι φίλοι με αυτούς με τους οποίους είναι πολύ διαφορετικοί. Αν και ο Μπερτ και ο Έρνι θεωρούνται ανδρικοί χαρακτήρες κι έχουν πολλά ανθρώπινα γνωρίσματα και χαρακτηριστικά (όπως τα περισσότερα muppets στο Sesame Street), παραμένουν κούκλες κουκλοθέατρου, και δεν έχουν σεξουαλικό προσανατολισμό».

Η εταιρεία επανέλαβε τη δήλωση που, σύμφωνα με το Newsweek, είχε κάνει το 1993: ότι τα δύο muppets «δεν απεικονίζουν ένα γκέι ζευγάρι, και δεν σχεδιάζεται να το κάνουν στο μέλλον… Είναι κούκλες κουκλοθέατρου, όχι άνθρωποι». Φημολογείται μάλιστα ότι η Sesame Workshop απείλησε με αγωγή τον κινηματογραφιστή Πίτερ Σπίαρς μετά το σατιρικό ντοκιμαντέρ του, στο οποίο ο Μπερτ και ο Έρνι ζούσαν έναν μεγάλο έρωτα.

Ενδιαφέρον είναι, ωστόσο, το σχόλιο του Φρανκ Οζ, του αρχικού κουκλοπαίχτη του Μπερτ. Σχολιάζοντας, στο Twitter, την απάντηση της εταιρείας, επισήμανε: «Είναι μια χαρά που ο Σάλτζμαν νιώθει ό,τι είναι (γκέι). Δεν είναι, βέβαια. Αλλά, γιατί αυτή η ερώτηση; Έχει, όντως, σημασία; Για ποιο λόγο αυτή η ανάγκη να ορίζουμε τους ανθρώπους μόνο ως γκέι; Σ’ ένα ανθρώπινο ον υπάρχουν πολλά περισσότερα από το αν είναι στρέιτ ή γκέι».

Για ιστορικούς λόγους, υπενθυμίζεται ότι, το 2013, το περιοδικό The New Yorker σηματοδότησε τη νομιμοποίηση των γάμων ομοφύλων στις ΗΠΑ, με τον Μπερτ και τον Έρνι στο εξώφυλλό του να παρακολουθούν τηλεόραση, με το κεφάλι του Έρνι να γέρνει απαλά στον ώμο του Μπερτ.

«Είναι εκπληκτικό να βλέπει κανείς την εξέλιξη στα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων» είχε δηλώσει ο Τζακ Χάντερ, καλλιτέχνης και εμπνευστής του εξωφύλλου που έφερε τον τίτλο «Στιγμή χαράς».«Είναι καλό (αυτό που συνέβη, η νομιμοποίηση δηλαδή των γάμων ομόφυλων) για τα παιδιά μας, μια στιγμή που όλοι μπορούμε να γιορτάσουμε» πρόσθεσε.

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα