Το ένοχο μυστικό στο “Σουσάμι άνοιξε”: Είναι ο Έρνι και ο Μπερτ gay;

Το ένοχο μυστικό στο “Σουσάμι άνοιξε”: Είναι ο Έρνι και ο Μπερτ gay;
Ο Έρνι και ο Μπερτ ποζάρουν για τον φωτογραφικό φακό ASSOCIATED PRESS

Πρώην σεναριογράφος του παιδικού show δηλώνει πως οι φήμες για τις σεξουαλικές προτιμήσεις των παιδικών ηρώων είναι πέρα για πέρα ακριβείς. Αντιδρά η εταιρία που διαθέτει τα δικαιώματα του θρυλικού προγράμματος.

Στις 10 Νοεμβρίου του 1969, η αμερικανική τηλεόραση έδινε στους νέους γονείς ένα πρόγραμμα φτιαγμένο για μικρά παιδιά. Μια εκπομπή που είχε στόχο, όχι απλά να ψυχαγωγήσει, αλλά και να μάθει τα παιδιά προσχολικής αγωγής αριθμητική και άλλες βασικές δεξιότητες.

Το Sesame Street ή «Σουσάμι άνοιξε» όπως μεταδόθηκε από την δημόσια τηλεόραση στην Ελλάδα, ήταν η εκπομπή που σύμφωνα με έρευνα παρακολουθούσε το 95% των παιδιών προσχολικής ηλικίας στις ΗΠΑ. Το τελευταίο διάστημα έχει διαρρεύσει μια φήμη, που θέλει δύο από τους βασικούς χαρακτήρες του show, τον Μπερτ και τον Έρνι, να μην είναι απλώς κολλητοί φίλοι, αλλά ομόφυλο ζευγάρι.

Την παραφιλολογία γύρω από το θέμα ήρθε να φουντώσει πρώην σεναριογράφος της σειράς, ο Μαρκ Σάλτζμαν που δήλωσε πως οι υποψίες για την σεξουαλικότητα των δύο μαριονετών είναι αληθείς. «Πάντα ένιωθα όταν έγραφα για τους Έρνι και Μπερτ , πως είναι [gay]» είπε: «Δεν έχω κάποιον τρόπο να το θέσω με λόγια».

Ήμασταν σε σχέση πριν πιάσουμε δουλειά στο “σουσάμι άνοιξε”, οπότε δεν θα ήξερα πως αλλιώς να γράψω για εκείνους, παρά ως αγαπημένο ζευγάρι

Άλλωστε, όπως είπε, γράφοντας το σενάριο, οι δύο χαρακτήρες που στην παιδική σειρά μένουν μαζί, του θυμίζουν εκείνον και τον σκηνοθέτη Άρνολντ Γκλάσμαν. «Εγώ ήμουν ο Έρνι και εκείνος ο Μπερτ. Εκείνος ο οργανωμένος, ο τακτικός και εγώ ο ‘γλεντζές’. […] Ήμασταν σε σχέση πριν πιάσουμε δουλειά στο “σουσάμι άνοιξε”, οπότε δεν θα ήξερα πως αλλιώς να γράψω για εκείνους, παρά ως αγαπημένο ζευγάρι».

Οι δηλώσεις αυτές προκάλεσαν την άμεση αντίδραση, τόσο του οργανισμού που διαχειρίζεται την εκπομπή εδώ και 48 χρόνια, αλλά και άλλων ανθρώπων που συνεργάστηκαν με το show.

Ακόμη και αν φέρουν ανθρώπινα χαρακτητιστικά, παραμένουν κούκλες και έτσι δεν έχουν σεξουαλικό προσανατολισμό

Το επίσημο προφίλ του “Sesame Workshop” πήρε θέση στο θέμα με επίσημη ανακοίνωση στην οποία δηλώνει: «Όπως δηλώνουμε πάντα, ο Μπερτ και ο Έρνι είναι κολλητοί φίλοι. Δημιουργήθηκαν για να διδάξουν τα παιδιά προσχολικής ηλικίας ότι οι άνθρωποι μπορούν να είναι καλοί φίλοι με άλλους που μπορεί να είναι πολλοί διαφορετικοί από εκείνους. Ακόμη και αν αναγνωρίζονται ως ανδρικοί χαρακτήρες και φέρουν ανθρώπινα χαρακτητιστικά, παραμένουν κούκλες και έτσι δεν έχουν σεξουαλικό προσανατολισμό».

Ένας από τους δημιουργούς της σειράς, ο Frank Oz, πήρε επίσης θέση στο ζήτημα λέγοντας. «Φαίνεται πως ο κ. Μαρκ Σάλτζμαν ερωτήθηκε αν ο Μπερτ και ο Έρνι είναι gay. Θεμιτό να αισθάνεται κατ’ αυτό τον τρόπο, όμως δεν είναι» σημειώνει και αναρωτιέται ποιος ο λόγος να γίνεται μια τέτοια συζήτηση. «Έχει όντως σημασία; Ποιος ο λόγος να ορίζουμε τους ανθρώπους μόνο ως ομοφυλόφιλους; Υπάρχουν πολλά περισσότερα σε μια ανθρώπινη ύπαρξη από την ετεροφυλοφιλία ή την ομοφυλοφιλία».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα