Εισβολή στη Συρία: Η κατάπαυση του πυρός μέσα από τα αλλοπρόσαλλα tweets του Τραμπ

Εισβολή στη Συρία: Η κατάπαυση του πυρός μέσα από τα αλλοπρόσαλλα tweets του Τραμπ
Donald Trump AP

Οι αμφιλεγομένες αναρτήσεις του πλανητάρχη για την τουρκική επιχείρηση στη Συρία και πώς άλλαζε μέρα με τη μέρα η στάση του μέχρις ότου επιτευχθεί η πρώτη συμφωνία Ουάσινγκτον - Άγκυρας για ολιγοήμερη κατάπαυση του πυρός.

Μετά από εννιά μέρες σφυροκοπήματος της βορειοανατολικής Συρίας από τις τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις, και έχοντας μεσολαβήσει διπλωματικός πόλεμος, με τις ΗΠΑ και την ΕΕ να εξετάζουν την επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Άγκυρας, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συμφώνησε μετά από συνομιλίες με τον Αμερικανό Αντιπρόεδρο Μάικ Πενς για ολιγοήμερη κατάπαυση του πυρός στην περιοχή.

Τον λευκό καπνό στις διαπραγματεύσεις προανήγγειλε μέσω Twitter ο πλανητάρχης Ντόναλντ Τραμπ, κάνοντας λόγο για “σπουδαία νέα” και μια απόφαση που θα σώσει εκατομμύρια ζωές. Σε δηλώσεις του εξήρε τη στάση του Ερντογάν, τον οποίο χαρακτήρισε “σκληρό ισχυρό άνδρα που έκανε το σωστό”, ενώ από πλευράς του ο τούρκος πρόεδρος απάντησε ότι η κοινή προσπάθεια ΗΠΑ – Τουρκίας “θα προάγει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή μας”.

Η στάση του Αμερικανού προέδρου ωστόσο δεν ήταν εξαρχής θετικά προσκείμενη απέναντι στον Ερντογάν, (ούτε βέβαια απέναντι στους Κούρδους)… Στις 7 Οκτωβρίου, λίγες ώρες πριν ξεκινήσει η επιχείρηση “Πηγή Ειρήνης” ο Τραμπ διαμήνυε μαινόμενος μέσω Twitter: «Όπως έχω δηλώσει έντονα στο παρελθόν και τώρα επαναλαμβάνω, αν η Τουρκία κάνει κάτι που εγώ, με τη μεγάλη και ασύγκριτη σοφία μου, θεωρώ ότι είναι εκτός ορίων, θα καταστρέψω και θα εξαλείψω την οικονομία της Τουρκίας (το έχω κάνει πριν!). Πρέπει, μαζί με την Ευρώπη και με άλλους, να προσέχουν τους κατακτημένους μαχητές και οικογένειες του ISIS. Οι ΗΠΑ. έχουν κάνει πολύ περισσότερα από όσα θα μπορούσε να περιμένει κανείς, συμπεριλαμβανομένης της σύλληψης του 100% του Χαλιφάτου ISIS. Είναι καιρός τώρα για άλλους στην περιοχή, οι οποίοι είναι πολύ πλούσιοι, να προστατεύσουν την επικράτειά τους. ΟΙ ΗΠΑ ΕΙΝΑΙ ΣΠΟΥΔΑΙΕΣ».

Μια (!) μόλις ημέρα μετά, σε δύο νέα tweets, εξυμνούσε την Άγκυρα την οποία χαρακτήρισε στρατηγικό εταίρο του ΝΑΤΟ, για τη συνεργασία της με τις ΗΠΑ, για το πρόγραμμα F-35 και για τον ασφαλή επαναπατρισμό του πάστορα Μπράνσον. Στις 9 Οκτωβρίου τάχθηκε υπέρ της τουρκικής “δικαιοδοσίας” στην περιοχή λέγοντας ότι «οι ΗΠΑ ουδέποτε δεν έπρεπε να είναι στη Μέση Ανατολή. Αποσύραμε 50 στρατιώτες μας. Η Τουρκία ΠΡΕΠΕΙ να αναλάβει τους αιχμάλωτους μαχητές του ISIS που η Ευρώπη αρνείται να επιστρέψει».

Από τις 10 μέχρι τις 13 Οκτωβρίου επιδόθηκε σε μια εκστρατεία υπεράσπισης της απόφασης των ΗΠΑ να μην εμπλακούν στις συρράξεις στη Συρία και λίγο πολύ να τονίζει ότι Τούρκοι και Κούρδοι πρέπει να πολεμήσουν μέχρι τέλους προκειμένου να λυθεί το ζήτημα…

Ωστόσο, η γερουσία του άσκησε φοβερές πιέσεις ώστε να μην αποσυρθούν οι δυνάμεις των ΗΠΑ από την περιοχή. Άλλωστε ακόμη και μετά τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, Αμερικάνοι γερουσιαστές συνεχίζουν να προωθούν το νομοσχέδιο για κυρώσεις στην Άγκυρα.

Ακολουθούν κατά χρονική σειρά οι -γεμάτες αντιφάσεις – αναρτήσεις του προέδρου Τραμπ, ξεκινώντας λίγες μέρες πριν την αρχή της επιχείρησης “Πηγή της Ειρήνης‘ στη Συρία μέχρι και τη χθεσινή συμφωνία περί κατάπαυσης του πυρός για 120 ώρες:

7 Οκτωβρίου 2019:

8 Οκτωβρίου 2019:

9 Οκτωβρίου 2019:

10 Οκτωβρίου 2019:

13 Οκτωβρίου 2019:

17 Οκτωβρίου 2019:

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα