Εκατοντάδες μετανάστες πέρασαν τα σύνορα Γουατεμάλας- Μεξικού και συνεχίζουν προς ΗΠΑ

Μετανάστες της κεντρικής Αμερικής περνάνε από τα σύνορα Γουατεμάλας-Μεξικού
Μετανάστες της κεντρικής Αμερικής περνάνε από τα σύνορα Γουατεμάλας-Μεξικού AP

Περίπου 4.000 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων γυναίκες και παιδιά, ξεκίνησαν το Σάββατο από την Ονδούρα πορεία προς τις ΗΠΑ.

Εκατοντάδες μετανάστες, κυρίως από την Ονδούρα, πέρασαν το βράδυ της Παρασκευής τα σύνορα της Γουατεμάλας με το Μεξικό στο ύψος του Τεκούν Ουμάν και ήρθαν αντιμέτωποι με τους αστυνομικούς που τους περίμεναν παραταγμένοι στην άλλη πλευρά.

Στις εικόνες που μετέδωσε η μεξικανική τηλεόραση διακρίνονται οι μετανάστες να περνούν δια της βίας από τα μεθοριακά φυλάκια στην πλευρά της Γουατεμάλας και να ξεχύνονται στη γέφυρα που συνδέει τις δύο χώρες. Δεκάδες άνθρωποι κατόπιν αρπάζουν και ταρακουνούν τα συρματοπλέγματα, όμως οι πρώτες πληροφορίες από αξιωματούχους στην περιοχή αναφέρουν ότι οι αστυνομικοί τους απώθησαν.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Notimex, οι μετανάστες που επιδιώκουν να φτάσουν στις ΗΠΑ έχουν περάσει στο μεξικανικό έδαφος και ήρθαν σε αντιπαράθεση με τους περίπου 400 αστυνομικούς, ζητώντας να τους επιτραπεί να συνεχίσουν την πορεία τους.

Μετά την είσοδό τους στο Μεξικό, κάποιοι διέλυσαν τον συνοριακό φράχτη ασφαλείας και πέταξαν τα κομμάτια του στον ποταμό Σουτσιάτε.

Ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου ανέφερε ότι είδε τους μετανάστες να περνούν τη γέφυρα. "Είμαι ευτυχισμένη. Δεν κάνουμε τίποτα κακό, το μόνο που θέλουμε είναι δουλειά", φέρεται να του δήλωσε μια γυναίκα που κρατούσε από το χέρι ένα κοριτσάκι.

Περίπου 4.000 άνθρωποι ξεκίνησαν το περασμένο Σάββατο την πορεία από την Ονδούρα για τις ΗΠΑ. Ο συντονιστής του καραβανιού αυτού, ο πρώην βουλευτής Μπαρτόλο Φουέντες, συνελήφθη στη Γουατεμάλα και απελάθηκε πίσω στη χώρα του με την κατηγορία της παράνομης εισόδου. Στο αεροδρόμιο τον περίμενε ο πρώην πρόεδρος της Ονδούρας Μανουέλ Σελάγια, ο οποίος είπε ότι διώκεται αδίκως επειδή προσπαθεί να βοηθήσει τους μετανάστες.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Μετανάστες, Μεξικό, ΗΠΑ
SHARE:

24Media Network