Έκκληση για την απελευθέρωση του Μόρσι από τη Μέρκελ

Έκκληση για την απελευθέρωση του Μόρσι από τη Μέρκελ

Η Άγγελα Μέρκελ προχώρησε σε έκκληση για την απελευθέρωση του πρώην προέδρου της Αιγύπτου Μόρσι

Έκκληση ώστε να απελευθερωθεί ο πρώην πρόεδρος της Αιγύπτου, Μοχάμεντ Μόρσι έκανε η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ.

Ο Μόρσι συνελήφθη στις τρεις Ιουλίου, μετά την ανατροπή του από τον στρατό.

Μιλώντας στο δημόσιο ραδιοσταθμό ARD, η Μέρκελ είπε ότι συμφώνησε με τον υπουργό Εξωτερικών Γκίντο Βέστερβέλε "ότι ο Μόρσι πρέπει να απελευθερωθεί" και έκανε έκκληση για "μία πολιτική διαδικασία που θα περιλαμβάνει όλες τις ομάδες του αιγυπτιακού πληθυσμού".

"Πρέπει να γίνουν τα πάντα για την εξεύρεση κοινής κατεύθυνσης" στην Αίγυπτο, είπε η Μέρκελ.

Αν και δεν έχει ακουστεί η λέξη "πραξικόπημα" δημόσια από κανέναν πρωθυπουργό ή πρόεδρο, εντούτοις είναι γεγονός πως ο πρώτος δημοκρατικά εκλεγμένος πρόεδρος της Αιγύπτου ανετράπη με ένα ιδιότυπο στρατιωτικό πραξικόπημα και αφού είχαν προηγηθεί διαδηλώσεις εκατομμυρίων Αιγυπτίων οι οποίοι ζητούσαν την απομάκρυνσή του.

Από εκείνη τη στιγμή, το κίνημα της Μουσουλμανικής Αδλεφότητας του Μόρσι ηγείται διαδηλώσεων κατά της ανατροπής του καλώντας τον λαό σε "εξέγερση" και κατηγορεί τα στρατεύματα και την αστυνομία για "σφαγή" των υποστηρικτών της Αδελφότητας στη διάρκεια της πρωινής προσευχής της Δευτέρας όταν σκοτώθηκαν 51 άνθρωποι.

Την Παρασκευή ο Βέστερβέλε ζήτησε την απελευθέρωση του Μόρσι και απαίτησε την άμεση πρόσβαση στον ανατραπέντα πρόεδρο από "έναν ουδέτερο θεσμό". Την απελευθέρωση του Μόρσι ζήτησαν και οι ΗΠΑ που καταδίκασαν εκ νέου το κύμα αυθαίρετων συλλήψεων μελών της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Ερντογάν: Ο νόμιμος ηγέτης της Αιγύπτου είναι ο Μόρσι

Αδελφοί Μουσουλμάνοι: "Δεν συνθηκολογούμε με πραξικοπηματίες"

SHARE:

24Media Network