'Εκλέγει' κυβέρνηση, η αντιπολίτευση στην πΓΔΜ

People wave Macedonian flags during a paceful protest in front of the EU mission building in Skopje, Macedonia, Friday, April 28, 2017. 
About 2,000 protesters have gathered in Macedonias capital Skopje to demand new elections to try and break the countrys political deadlock, a day after violent protests inside the countrys parliament. (AP Photo/Boris Grdanoski)
People wave Macedonian flags during a paceful protest in front of the EU mission building in Skopje, Macedonia, Friday, April 28, 2017. About 2,000 protesters have gathered in Macedonias capital Skopje to demand new elections to try and break the countrys political deadlock, a day after violent protests inside the countrys parliament. (AP Photo/Boris Grdanoski) AP

Στα Σκόπια ο αναπληρωτής βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ με στόχο μια λύση στο πολιτικό αδιέξοδο που έχει περιέλθει η χώρα

Ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης υπό τη Σοσιαλδημοκρατική Ένωση (SDSM) του Ζόραν Ζάεφ ανακοίνωσε την Κυριακή ότι θα "εκλέξει" σύντομα μια νέα κυβέρνηση μετά την εκλογή, την Πέμπτη, του Ταλάτ Τζαφέρι στη θέση του προέδρου του κοινοβουλίου, μια ψηφοφορία που συνοδεύτηκε από βίαια επεισόδια.

Η ανακοίνωση αυτή έγινε την ώρα που στα Σκόπια αναμένεται να φτάσει ο αναπληρωτής βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χόιτ Μπράιαν Γι για συνομιλίες με τους τοπικούς πολιτικούς ηγέτες προκειμένου να βρεθεί μια λύση στο πολιτικό αδιέξοδο όπου έχει βυθιστεί η ΠΓΔΜ τα δύο τελευταία χρόνια.

Η εκλογή του Αλβανού Τζαφέρι στην προεδρία του κοινοβουλίου, μια ενέργεια που χαιρετίστηκε από τις Βρυξέλλες και την Ουάσινγκτον, προκάλεσε επεισόδια στα Σκόπια: περίπου 100 διαδηλωτές, κυρίως υποστηρικτές του κόμματος VMRO του απερχόμενου πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι, εισέβαλαν στο κοινοβούλιο. Τουλάχιστον εκατό άνθρωποι τραυματίστηκαν, μεταξύ των οποίων ο Ζάεφ και πολλοί βουλευτές. Η ένταση ωστόσο εκτονώθηκε τις επόμενες ώρες και δεν έχουν σημειωθεί άλλα επεισόδια, από την Πέμπτη το βράδυ.

Ωστόσο, τα πολιτικά κόμματα εξακολουθούν να επιρρίπτουν την ευθύνη το ένα στο άλλο.

"Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου εξελέγη με βάση τον νόμο και μια νέα κυβέρνηση θα εκλεγεί προσεχώς, με βάση το Σύνταγμα και τους νόμους" αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε η SDSM, όπου κατηγορεί τη δεξιά ότι προσπαθεί να εμποδίσει την ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας.

Από την πλευρά του το VMRO κατήγγειλε τον "παντελώς παράνομο τρόπο εκλογής του προέδρου του κοινοβουλίου". Το VMRO κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν τον Δεκέμβριο με σκοπό να τερματιστεί η πολιτική κρίση. Όμως δεν κατάφερε να αποσπάσει την πλειοψηφία στο 120μελές κοινοβούλιο. Ο πρόεδρος Γκιόργκε Ιβανόφ από την άλλη, αρνείται να δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Ζάεφ που, μαζί με τα αλβανικά κόμματα διαθέτει πλειοψηφία στο κοινοβούλιο (67 έδρες). Ο πρόεδρος, αλλά και οι υποστηρικτές της δεξιάς που διαδηλώνουν καθημερινά εδώ και πολλές εβδομάδες στα Σκόπια, θεωρούν ότι μια τέτοια κυβέρνηση θα έπληττε την εθνική ενότητα της χώρας.

(Φωτό: AP Photo/Boris Grdanoski)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Διαδήλωση υποστηρικτών του Γκρουέφσκι στο κέντρο των Σκοπίων

Βαλκάνια ώρα μηδέν. Υπό διάλυση τα Σκόπια

ΠΓΔΜ: Εισβολή οπαδών του Γκρουέφσκι στη Βουλή

SHARE:

24Media Network