Εκλογές στη Σερβία: Νίκη και αυτοδυναμία για το κόμμα του Βούτσιτς

Διαβάζεται σε 2'
Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς
Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς Associated Press

Μεγάλο προβάδισμα του Αλεξάντερ Βούτσιτς δείχνουν τα πρώτα αποτελέσματα από τις εκλογές στη Σερβία.

Η υπηρεσιακή πρωθυπουργός της Σερβίας ‘Ανα Μπρνάμπιτς ανακοίνωσε ότι με καταμετρημένο το 50% των ψήφων, το Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα λαμβάνει ποσοστό 47,1%.

Ο συνασπισμός των φιλοευρωπαϊκών κομμάτων «Η Σερβία ενάντια στη βία» έλαβε το 23,1% των ψήφων. Οι Σοσιαλιστές το 6,8%, ο συνασπισμός των εθνικιστών «Ελπίδα» το 4,8%, το νεοσύστατο κόμμα «Η Φωνή του Λαού», του οποίου ηγείται ο γιατρός, αρνητής των εμβολίων, Μπράνιμιρ Νεστόροβιτς, έλαβε το 4,8%

Αν επιβεβαιωθούν μέχρι το τέλος της καταμέτρησης τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η ‘Ανα Μπρνάμπιτς τότε το Σερβικό Προοδευτικό κόμμα καταλαμβάνει τις 129 από τις 250 έδρες στο κοινοβούλιο.

Στην προηγούμενη βουλή κατείχε 120 έδρες.

Στο 42% η προσέλευση στις κάλπες

Μέχρι τις 4:00 η ώρα το μεσημέρι, η προσέλευση στις κάλπες ανήλθε στο 42,1% — στα ίδια σχεδόν επίπεδα με τις προηγούμενες εκλογές πριν από ενάμισι χρόνο.

Η σερβική ΜΚΟ CRTA, η οποία καλύπτει περισσότερα από 2.000 εκλογικά τμήματα, κατήγγειλε ότι από νωρίς το πρωί της Κυριακής έφταναν λεωφορεία με ψηφοφόρους από την Βοσνία για να ψηφίσουν στον δήμο του Βελιγραδίου. Εκτιμάται ότι πρόκειται για προσπάθεια αλλοίωσης του αποτελέσματος στην πρωτεύουσα, όπου η αντιπολίτευση έχει μεγάλες πιθανότητες να κερδίσει τις εκλογές.

Παρατηρητές της CRTA, επίσης, δέχτηκαν επίθεση σε χωριό της Βοϊβοντίνας από κουκουλοφόρους οι οποίοι κατέστρεψαν το αυτοκίνητο τους.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα