Εκλογές στην Αυστρία: Ήττα της ακροδεξιάς και επικράτηση του υποψήφιου των Πρασίνων

default image

Δεύτερος έμεινε τελικά ο ακροδεξιός υποψήφιος, που παραλίγο να κάνει τον εφιάλτη πραγματικότητα στη χώρα, αλλά και την Ευρώπη. Πρόεδρος της χώρας αναδεικνύεται ο Alexander Van der Bellen των Πρασίνων

Ο υποψήφιος για τη θέση του προέδρου της αυστριακής δημοκρατίας Alexander Van der Bellen φαίνεται να επικρατεί στο β’ γύρο των εκλογών έναντι του ακροδεξιού υποψήφιου,  Norbert Hofer. Τα αυστριακά ΜΜΕ μεταδίδουν πως μετά την καταμέτρηση των επιστολικών ψήφων, ο υποψήφιος των Πρασίνων φαίνεται να έχει προβάδισμα 16.000 ψήφων από τον ακροδεξιό αντίπαλό του. Λίγα λεπτά αργότερα, ο αρμόδιος υπουργός Εσωτερικών, όπως μετέδωσε η γαλλικής Le Figaro, επιβεβαίωσε την επικράτηση των Πρασίνων, ενώ αύξησε την διαφορά μεταξύ των υποψηφίων στις 30.000 ψήφους.

Να θυμίσουμε πως οι δύο υποψήφιοι εμφανίζονταν στην απόλυτη ισοπαλία το βράδυ της Κυριακής, κάτι που επιβεβαιώθηκε από τη ροή των αποτελεσμάτων. Αργά το βράδυ οι αρχές ανακοίνωσαν πως ο Hofer ερχόταν πρώτος με 51.9%, έναντι 48.1% για τον Van der Bellen. Το αποτέλεσμα όμως αυτό έμελλε να ανατραπεί, καθώς δεν είχαν προσμετρηθεί οι επιστολικές ψήφοι που έφταναν τις 740.000, ήτοι 10% του συνόλου του εκλογικού αποτελέσματος. Έτσι, ανακοινώθηκε πως το τελικό αποτέλεσμα θα προέκυπτε τη Δευτέρα.

Η συμμετοχή σε αυτό το β’ γύρο των εκλογών ήταν αυξημένη και εκτιμάται πως ξεπέρασε το 70%. Στον πρώτο γύρο ο Hofer έκοψε πρώτος το νήμα με 35%, με τον εκλεγέντα πρόεδρο των Πρασίνων να ακολουθεί από απόσταση με 21,3%.

Ο Hofer αναγνώρισε την ήττα

Με μήνυμά του στο facebook, ο υποψήφιος της ακροδεξιάς Norbert Hoer ευχαρίστησε τους ψηφοφόρους για τη στήριξη στο πρόσωπό του και αναγνώρισε το αποτέλεσμα. “Φυσικά και είναι μια μέρα λύπης. Σας καλώ να μην απογοητεύεστε” δήλωσε και τόνισε πως τίποτε δεν έχει χαθεί και πως η εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές είναι μια “επένδυση για μελλοντικές νίκες”.

Ο 72χρονος καθηγητής οικονομικών, ο οποίος κατέβηκε ως ανεξάρτητος και υποστηριζόμενος από τους Οικολόγους Πράσινους της Αυστρίας, κόβει πρώτος το νήμα με ποσοστό 50,3% έναντι 49.7% του αντιπάλου του, διαφορά μόλις 0,4%. Η εκλογική αναμέτρηση έστρεψε όλα τα βλέμματα της Ευρώπης στη Βιέννη, αφού η διαφαινόμενη επικράτηση Hofer, θα σήμαινε την πρώτη ευρεία νίκη δυνάμεων της ξενοφοβίας και του ευρωσκεπτικισμού εντός της ΕΕ. Το ενδιαφέρον μάλιστα, όπως διαβάζουμε στη βρετανική Guardian, είχε ως αποτέλεσμα αρκετές αυστριακές ιστοσελίδες ενημέρωσης να “κρασάρουν’ από την απότομη άνοδο της επισκεψιμότητας.

Την ανακούφισή του για το αποτέλεσμα έσπευσε να δηλώσει ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς με ανάρτησή του στο twitter. “Με ανακούφιση βλέπω τους Αυστριακούς να απορρίπτουν το λαϊκισμό και τα άκρα. Καθείς οφείλει να πάρει τα μαθήματά του στην Ευρώπη”

Αξίζει να σημειώσουμε πως στη Γαλλία ενδέχεται να δούμε το ίδιο σενάριο τον ερχόμενο χρόνο με το Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λε Πεν να εξασφαλίζει το εισιτήριο για το δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών. Ακόμη περισσότερο που ο θεσμός του προέδρου στη γαλλική προεδρική δημοκρατία έχει πολύ περισσότερες εξουσίες από τον Αυστριακό ομόλογό του. Άλλωστε, ο υπ’ αριθμόν δύο του FN στη Γαλλία έσπευσε να δηλώσει την απογοήτευσή του για το αποτέλεσμα στην Αυστρία.

Οι αρμοδιότητες του Αυστριακού προέδρου

Ο ρόλος του προέδρου είναι στην Αυστρία είναι εν πολλοίς “διακοσμητικός”, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει πως δεν διαθέτει καμία αρμοδιότητα επί των αποφάσεων στη σχεδιαζόμενη πολιτική. Είναι ο πρόεδρος που ορίζει τον Καγκελάριο και πρωθυπουργό της κυβέρνησης, ενώ έχει τη δύναμη να απορρίψει ένα κυβερνητικό σχήμα. Το γεγονός αυτό εκμεταλλεύτηκε ο Hofer στην προεκλογική του εκστρατεία, απειλώντας να ρίξει την κυβέρνηση και να ορίσει νέο Καγκελάριο στην πρώτη εφαρμοζόμενη πολιτική που δεν τον έβρισκε σύμφωνο.

Επιπλέον, ο πρόεδρος έχει τη δυνατότητα να διαλύσει το κοινοβούλιο, υπό συγκεκριμένες συνθήκες και πάντα βέβαια έπειτα πρόταση μομφής. Ο θεσμός δύναται να αρνηθεί να υπογράψει νομοθέτημα της κυβέρνησης, ασκώντας βέτο και στέλνοντάς το πίσω στο κοινοβούλιο. Ως παράδειγμα η γαλλική Figaro αναφέρει τη συμφωνία ΕΕ-ΗΠΑ, TTIP, στην οποία και οι δύο υποψήφια εμφανίστηκαν αρνητικά διακείμενοι.

Η εργατική τάξη και οι άνδρες ψήφισαν μαζικά υπέρ της ακροδεξιάς

Το 71% της εργατικής τάξης στην Αυστρία φαίνεται πως ψήφισε υπέρ του ακροδεξιού υποψηφίου, ενώ τον Hofer, προτίμησαν πλειοψηφικά οι άνδρες (54%) και τα κοινωνικά στρώματα βασικής εκπαίδευσης (58%). Αντίθετα, τον Πράσινο υποψήφιο επέλεξαν οι νέοι ψηφοφόροι (56%), αλλά και πολίτες άνω των 50 ετών (51%). 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα