Εκλογές στην Καταλονία: Όλα δείχνουν επικράτηση των αυτονομιστών

Εκλογές στην Καταλονία: Όλα δείχνουν επικράτηση των αυτονομιστών
Εκλογές στην Καταλονία ⓒ 2021 Felipe Dana/Associated Press

Όπως όλα δείχνουν, πραγματικός νικητής των καταλανικών εκλογών φαίνεται να βγαίνει το αυτονομιστικό κίνημα.

Μάχη “στήθος με στήθος” δίνουν η Ρεπουμπλικανική Αριστερά του Οριόλ Γιουνκέρας και το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Σαλβαδόρ Ίγια για την πρωτιά στις καταλανικές εκλογές.

Όπως προκύπτει, πάντως, τόσο από τα έξιτ πολ όσο και από τα επίσημα αποτελέσματα, ο πραγματικός νικητής των εκλογών θα είναι το αυτονομιστικό κίνημα, καθώς οι παρατάξεις που τάσσονται υπέρ της απόσχισης της Καταλονίας μπορούν να εξασφαλίσουν άνετη πλειοψηφία στο τοπικό Κοινοβούλιο, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Euronews.com.

Σύμφωνα με το έξιτ πολ που μετέδωσαν η ισπανική δημόσια τηλεόραση και το καταλανικό TV3, το κόμμα του Γιουνκέρας θα εκλέξει από 36 έως 38 βουλευτές έναντι των 34 έως 36 που αναμένεται να εκλέξει εκείνο του Ίγια. Αυτό σημαίνει ότι με την άθροιση των εδρών τους, η Ρεπουμπλικανική Αριστερά και το κεντροδεξιό Μαζί για την Καταλονία της Λάουρα Μπόρας μπορούν να φθάσουν το όριο των 65 εδρών που απαιτείται για την απόλυτη πλειοψηφία, κάτι που δεν ισχύει για το Σοσιαλιστικό Κόμμα και τις παρατάξεις που αντιτίθενται στην αυτονόμηση.

Κατά τα άλλα, το ακροδεξιό VOX μπαίνει άνετα για πρώτη φορά στην καταλανική Βουλή, αφήνοντας πίσω του τόσο τα περιφερειακά παρακλάδια του Ποδέμος και του Θιουδαδάνος, όσο και το Λαϊκό Κόμμα.

Η πανδημία επηρέασε την εκλογική διαδικασία όπως αναμενόταν, εκτοξεύοντας την επιστολική ψήφο κατά 300%, αλλά και την αποχή που αναμένεται να αγγίξει ή και να ξεπεράσει το 45%.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα