Εκλογές στην Τουρκία: Οι υποψήφιοι και τα σενάρια

Εκλογές στην Τουρκία: Οι υποψήφιοι και τα σενάρια

Ο Ερντογάν θα είναι και πάλι πρόεδρος στον πρώτο ή στο δεύτερο γύρο. Θα πάρει όμως και την πλειοψηφία των 300 εδρών στη Βουλή;

Η πλειοψηφία των Ελλήνων ίσως  να μην γνωρίζει τους υποψήφιους στις αυριανές εκλογές της Τουρκίας εκτός φυσικά από τον Ταγίπ Ερνογάν ο οποίος ελέγχει και  μονοπωλεί τα μέσα ενημέρωσης της Τουρκίας αφήνοντας ελάχιστο έως καθόλου χρόνο προβολής για τους υπόλοιπους.

Μάλιστα η υποψήφια Μεράλ Ακσενέρ κατήγειλε τον πρόεδρο της Τουρκίας ότι έδωσε εντολή στο πρακτορείο ειδήσεων Anadolu να ανακοινώσει τη νίκη του με 52% στις 21.30 αύριο το βράδυ!

Ο Ταγίπ Ερντογάν, είναι αναμφίβολα ο δημοφιλέστερος πολιτικός ηγέτης στη γειτονική χώρα.

Όμως βρίσκεται αντιμέτωπος με αρκετούς σημαντικούς αντιπάλους που έχουν πάει απροσδόκητα καλά μέχρι τώρα στην προεκλογική εκστρατεία και, ως αποτέλεσμα, ένας δεύτερος γύρος να μην θεωρείται ακραίο σενάριο.

Επικρατέστερος αντίπαλος είναι ο Μουχαρέμ Ιντζέ, ένας χαρισματικός καθηγητής Φυσικής στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ο οποίος είναι ο υποψήφιος του κύριου αντιπολιτευόμενου κόμματος, του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP).

Δυναμικά ξεκίνησε την προεκλογική της εκστρατεία η Μεράλ Ακσενέρ, που έχει το παρατσούκλι η «λύκαινα». Είναι επικεφαλής του νέου εθνικιστικού κόμματος Ιγί (Καλό) και είναι δημοφιλής τόσο μεταξύ των νέων όσο και μεταξύ των Τούρκων της εργατικής τάξης.

Ο Τεμέλ Καραμολάογλου, ο ηγέτης του ισλαμιστικού Κόμματος της Ευδαιμονίας, είναι επίσης υποψήφιος και έχει αναδειχθεί σε σημαντικό επικριτή του Ερντογάν παρόλο που τα κόμματά τους μοιράζονται τις ίδιες ιδεολογικές ρίζες.

Ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς, ένας χαρισματικός πολιτικός που αποκαλούνταν άλλοτε ο «Κούρδος Ομπάμα» και ηγείται του αριστερού και προσανατολισμένου στα θέματα των Κούρδων Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP), είναι υποψήφιος για την προεδρία από το κελί της φυλακής του στην Αδριανούπολη. Αναμένει τη δίκη του με κατηγορίες για τρομοκρατία.

Πάμε να δούμε τώρα τα σενάρια για τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές:

Πρώτο σενάριο: Εκλογή Ερντογάν από τον πρώτο  γύρο

Είναι το καλύτερο για εκείνον σενάριο εαν λάβει και την πλειοψηφία  των 300 εδρών στην Τουρκική Ενθοσυνέλευση. Για να πραγματοποιηθεί αυτό το σενάριο που είναι το καλύτερο για το ΑΚΡ και τον Ταγίπ Ερντογάν θα πρέπει και να κερδίσει τον πρώτο γύρο ο Ερντογάν αλλά και να πάρει τέτοια ποσοστά το ΑΚΡ στη βουλή ώστε να μπορεί να έχει και την πλειοψηφία των εδρών. Αν το ΑΚΡ πάρει ένα ποσοστό μεταξύ 44-46% που προβλέπουν οι πιο αισιόδοξες δημοσκοπήσεις θα πρέπει να μείνει εκτός βουλής το φιλοκουρδικό κόμμα HDP μη ξεπερνώντας το εκλογικό όριο του 10% για να καταφέρει να πάρει τις 300 έδρες που χρειάζεται για την πλειοψηφία στη βουλή. Αν πάλι εισέλθει το HDP στη βουλή θα πρέπει το άθροισμα των ποσοστών του ΑΚΡ με το ακροδεξιό κόμμα ΜΗΡ να ξεπερνά το 50% για να καταφέρουν μαζί να πάρουν τις 300 έδρες και να συνεχίσει η συμμαχία τους και μετά τις εκλογές. 

Δεύτερο σενάριο: Εκλογή Ερντογάν στον δεύτερο γύρο

Το δεύτερο σενάριο είναι να γίνει και δεύτερος γύρος προεδρικών εκλογών μεταξύ του Ταγίπ Ερντογάν και του Μουχαρέμ Ιντζέ του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης CHP τον οποίο θα κερδίσει ο Ταγίπ Ερντογάν. Ένα τέτοιο σενάριο ευνοεί και πάλι τον Τούρκο Πρόεδρο ωστόσοη αντιπολίτευση θα συσπειρωθεί εναντίον του Ταγιπ Ερντογαν ο οποίος θα χάσει μέρος από το γόητρό του.

 Υπάρχει ο φόβος ότι το  φιλοκουρδικό κόμμα θα κινηθεί προς τον Μουχαρέμ Ιντζέ. Ήδη έχει κάνει μεγάλα ανοίγματα προς τους Κούρδους ο Μουχαρέμ Ιντζέ πιστεύοντας ότι θα τους έχει μαζί του. Επισκέφθηκε ακόμη και στη φυλακή τον υποψήφιο του φιλοκουρδικού κόμματος Ντεμιρτάς και από τις δηλώσεις Ντεμιρτάς φαίνεται πως αν υπάρξει δεύτερος γύρος θα στηρίξει Ιντζέ. 

Τρίτο σενάριο: Εκλογή Ιντζέ στον δεύτερο γύρο

 Το τρίτο σενάριο είναι  να χάσει στον δεύτερο γύρο ο Ταγίπ Ερντογάν και να εκλεγεί Πρόεδρος ο Μουχαρρέμ Ιντζέ.

Σε αυτή την περίπτωση μια νέα εποχή θα ξεκινήσει για την Τουρκία.

Τέταρτο σενάριο: Εκλογή Ερντογάν χωρίς πλειοψηφία στη βουλή

Το τέταρτο σενάριο, που ίσως να είναι και το πιο πιθανόν, είναι να κερδίσει προεδρία ο Ταγίπ Ερντογάν αλλά να μην καταφέρει να πάρει 300 έδρες στη βουλή το κόμμα του.

Ο Ταγίπ Ερντογάν έχει δηλώσει ότι θα αναζητήσει συμμαχίες με άλλα κόμματα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα