Εκλογές στην Τουρκία: Στην Αγία Σοφία η τελευταία “μάχη” του Ερντογάν

Εκλογές στην Τουρκία: Στην Αγία Σοφία η τελευταία “μάχη” του Ερντογάν
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν Turkish Presidency via AP, Pool

Λίγες ώρες απέμειναν μέχρι τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών στην Τουρκία, με τον Ερντογάν να δίνει την τελευταία του προεκλογική μάχη στην Αγία Σοφία. Οι δηλώσεις πριν τις κάλπες και το "σιγοντάρισμα" του Σοϊλού.


Το NEWS24/7 καλύπτει τις τουρκικές εκλογές από την Κωνσταντινούπολη. Διαβάστε την τελευταία ανταπόκριση του Κώστα Κουκουμάκα.

Στους εθνικιστές υποστηρικτές του θα ποντάρει μέχρι και την τελευταία στιγμή ο Ερντογάν, καθώς αναμένεται να πραγματοποιήσει την τελευταία του προεκλογική εκστρατεία στην Αγία Σοφία.

Ο Τούρκος πρόεδρος θα “παλέψει” μέχρι και την τελευταία στιγμή με το “επίτευγμα” της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, στο οποίο είχε στηρίξει και μέρος της προεκλογικής του εκστρατείας, μέσω του σποτ που είχε φτιάξει, με κεντρικό σύνθημα “Ο σωστός άνθρωπος, τη σωστή ώρα”.

Έτσι, ο Ερντογάν αναμένεται να πραγματοποιήσει την τελευταία του προεκλογική συγκέντρωση στην Κωνσταντινούπολη, στην Αγία Σοφία, το απόγευμα του Σαββάτου.

Η Αγία Σοφία έχει πολιτιστική και ιστορική σημασία για την Τουρκία. Το εμβληματικό μνημείο λειτούργησε ως εκκλησία για 916 χρόνια μέχρι την κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης. Στη συνέχεια λειτούργησε ως τζαμί από το 1453 έως το 1934 -σχεδόν 500 χρόνια- και πιο πρόσφατα ως μουσείο για 86 χρόνια.

Στις 10 Ιουλίου 2020, τουρκικό δικαστήριο ακύρωσε ένα υπουργικό διάταγμα του 1934 που είχε μετατρέψει την Αγία Σοφία σε μουσείο, ανοίγοντας τον δρόμο για τη χρήση της ξανά ως τζαμί μετά την 86χρονη παύση.

Η κίνηση προκάλεσε διεθνή κατακραυγή, ο Ερντογάν ωστόσο το είδε ως μια “σημαντική πρόκληση για την παγκόσμια κηδεμονία”.

Ερντογάν: “Αν χρειαστεί θα προστατεύσουμε το μέλλον με τίμημα τη ζωή μας”

Στο μεταξύ, το ήδη πολωμένο κλίμα που έχουν προκαλέσει οι εξελίξεις με τη φερόμενη εμπλοκή του Ιντζέ σε σεξουαλική υπόθεση, έρχονται να πυροδοτήσουν οι δηλώσεις του Τούρκου προέδρου.

“Δεν θα αφήσουμε σκιές πάνω από τη δημοκρατία μας. Αν χρειαστεί, θα προστατεύουμε την ανεξαρτησία και το μέλλον μας με κόστος τη ζωή μας, όπως κάναμε το βράδυ της 15ης Ιουλίου” ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ο Ερντογάν.

Παρέμβαση των ΗΠΑ στις εκλογές “βλέπει” ο Σοϊλού

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού.

Έχοντας ήδη κατηγορήσει προ ημερών τη Δύση για απόπειρα πραξικοπήματος στις εκλογές, σε συνέντευξή του στο CNN Turk μίλησε για παρέμβαση των Ηνωμένων Πολιτειών, ενώ υποστήριξε ότι η Ουάσινγκτον και οι Γκιουλενιστές ευθύνονται για την υπόθεση Ιντζέ.

“Όλοι γνωρίζουν, ακόμη και τα παιδιά, ότι οι ΗΠΑ κάνουν πραξικόπημα σε αυτή τη χώρα μια φορά κάθε 10 χρόνια. (…) Ο ίδιος ο Μπάιντεν λέει ότι θέλει να επέμβει σε αυτή τη χώρα”, δήλωσε μεταξύ άλλων ο Σοϊλού.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα