Το NEWS 24/7 στην Τουρκία: Ροζ κασέτες, πληθωρισμός και μποτιλιάρισμα

Το NEWS 24/7 στην Τουρκία: Ροζ κασέτες, πληθωρισμός και μποτιλιάρισμα
Supporters of Turkey's President and ruling Justice and Development Party, or AKP, leader Recep Tayyip Erdogan celebrate outside the party headquarters in Istanbul, Sunday, June 24, 2018. Early partial results in Turkey's presidential elections Sunday showed incumbent Recep Tayyip Erdogan in the lead, with challenger Muharrem Ince in second place. (AP Photo/Emrah Gurel) AP

Ο Κώστας Κουκουμάκας μεταφέρει από την Κωνσταντινούπολη το κλίμα εν όψει των εκλογών της 14ης Μαΐου

Στην εργατική γειτονιά Alibeyköy, μισή ώρα με ταξί από το κέντρο της Κωνσταντινούπολης, σε μία στροφή του κεντρικού δρόμου επικρατούσε νωρίς το απόγευμα της Πέμπτης φρενίτιδα. Τοπικοί υποστηρικτές του Ερντογάν και του Κιλιτσντάρογλου, των δύο βασικών αντιπάλων στις εκλογές της Κυριακής, είχαν κατέβει στα απέναντι πεζοδρόμια.

NEWS247

Κυμάτιζαν σημαίες και χόρευαν με τη μουσική από τα μεγάφωνα δύο βαν. Τα τραγούδια κάλυπταν το ένα το άλλο, αφού εξέπεμπαν από τις δυο πλευρές του ίδιου δρόμου, όμως οι ψηφοφόροι βρίσκονταν σε ευφορία. Δεν υπήρχε καμία ένταση, ήταν περισσότερο σαν παιδικός ανταγωνισμός και γινάτι για το ποιος θα τραγουδήσει πιο δυνατά.

Στην πλάτη των οπαδών του Ερντογάν, βρίσκονται τα γραφεία του υποψήφιου βουλευτή με το AKP, Cahit Altunay. Το καταλαβαίνεις από τους άντρες που είναι συγκεντρωμένοι στην είσοδο και τα φώτα στον πρώτο όροφο που παραμένουν ανοιχτά όλη τη μέρα. Προσπεράσαμε τους οπαδούς σε ευφορία και ανεβήκαμε τη στενή σκάλα ως το πολιτικό γραφείο.

NEWS247

Το ραντεβού μας έπρεπε να καθυστερήσει λόγω της απογευματινής προσευχής, μας είχαν προειδοποιήσει οι συνεργάτες του. Το γραφείο είναι γεμάτο με πορτρέτα του Ερντογάν, επικρατεί μια καλή προεκλογική αταξία. Η τηλεόραση παίζει χωρίς ήχο και ο Altunay μας μιλά για τα «επιτεύγματα της ισχυρής Τουρκίας» και «τη σημασία της ειρήνης με τους γείτονες» (σημ. η συνέντευξη θα προβληθεί στο βίντεο του NEWS24/7 για τις τουρκικές εκλογές).

Εκτός από την απογευματινή προσευχή, όμως, υπήρχε ένας ακόμη λόγος που οι συνεργάτες του υποψηφίου με το AKP δεν απαντούσαν στα τηλέφωνα νωρίτερα την ίδια μέρα. Ο Μουαρέμ Ιντζέ, μέχρι εκείνη την ώρα επίσης υποψήφιος για την προεδρία, ανακοίνωσε ότι αποσύρεται από την κούρσα των εκλογών υπό το βάρος ενός ροζ σκανδάλου και κατηγορίες για βίντεο Deep fake και fakenews.

Οι δημοσκοπήσεις έδιναν στον Ιντζέ ποσοστό μικρότερο του 10%, όμως τώρα οι ισορροπίες για τους δύο βασικούς αντιπάλους της Κυριακής αλλάζουν δραματικά. Κι αυτό, διότι το μεγαλύτερο μέρος των υποστηρικτών του Ιντζέ εκτιμάται ότι θα ακολουθήσει τον Κιλιτσντάρογλου.

Ο Ιντζέ προέρχεται από το CHP, όμως είχε αποχωρήσει ιδρύοντας το δικό του κόμμα. Και ο Κιλιτσντάρογλου ένιωσε χθες την ανάγκη να τα βάλει με τους Ρώσους. «Αγαπητοί Ρώσοι φίλοι, είστε πίσω από τα μοντάζ, τις συνωμοσίες, το περιεχόμενο Deep Fake και τις κασέτες που αποκαλύφθηκαν χθες σε αυτήν τη χώρα», έγραψε στο Twitter. «Αν θέλετε τη συνέχιση της φιλίας μας μετά τις 15 Μαΐου, πάρτε τα χέρια σας από το τουρκικό κράτος. Είμαστε ακόμα υπέρ της συνεργασίας και της φιλίας».

Η νευρικότητα του Κιλιτσντάρογλου δεν είναι εύκολο να εξηγηθεί, καθώς νωρίτερα την Πέμπτη μία δημοσκόπηση του έγκυρου Ινστιτούτου Konda έδειχνε τον Τούρκο πρόεδρο να υπολείπεται περισσότερο από πέντε μονάδες (43,7% έναντι 49,3% του Κιλιτσντάρολου). Η δημοσκόπηση λαμβάνεται σοβαρά υπόψη από τους ανθρώπους που ασχολούνται στενά με τις τουρκικές εκλογές. Ξένος παρατηρητής στην Κωνσταντινούπολη την πληροφορήθηκε την ώρα που συζητούσαμε, ζήτησε ευγενικά να σηκωθεί από το τραπέζι και άρχισε να μιλά στο τηλέφωνο.

Ελάχιστα νοιάζονται για όλα αυτά ή τον πληθωρισμό που καλπάζει, όσοι μοιράζουν πάνινες τσάντες και φυλλάδια με τις υποσχέσεις των κομμάτων στους περαστικούς στην πλατεία του Besiktas. Μόλις δύο 24ωρα πριν ανοίξουν οι κάλπες, όλοι δηλώνουν σίγουροι για το αποτέλεσμα της Κυριακής.

Στην Κωνσταντινούπολη το μποτιλιάρισμα είναι ανυπόφορο, και όχι μόνο τις ώρες αιχμής. Υπάρχουν στιγμές που φαίνεται σαν έχουν βγει στον δρόμο και τα 15 εκατ. κάτοικοι της πόλης – έστω «του επίσημου πληθυσμού της πόλης», όπως λέει χαμογελώντας ο Can, τοπικός δημοσιογράφος με τον οποίο δουλεύουμε μαζί. Τα ταξί δεν είναι ποτέ ελεύθερα και δύσκολα σταματούν αν καταλάβουν ότι αυτοί που σηκώνουν το χέρι στην άκρη του δρόμου δεν είναι ξένοι τουρίστες. Δεν κλέβουν στο ταξίμετρο, απλώς κάνουν μεγαλύτερο κύκλο από τη διαδρομή που έχεις μαρκάρει στο Google maps.

Ο Haluk Sahin, βετεράνος δημοσιογράφος και ομότιμος καθηγητής στο πανεπιστήμιο Bilgi της Κωνσταντινούπολης, με πολλούς φίλους στην Ελλάδα, μας υποδέχτηκε στο γραφείο του. Έχει κολλημένη στην πόρτα μια φωτογραφία από συνέντευξη που είχε κάνει με τον μαύρο ακτιβιστή Malcolm X. Μιλά με ωραία λόγια για την Ελλάδα και λέει ότι οι δύο δεκαετίες διακυβέρνησης Ερντογάν ήταν καταστροφικές για την Τουρκία.

Το πανεπιστήμιο Bilgi λειτουργεί στον ίδιο χώρο που βρισκόταν το παλιό εργοστάσιο ηλεκτρισμού της Πόλης. Υπάρχει έντονη εδώ μια προοδευτική αίσθηση. Από τον τρόπο που μιλούν μεταξύ τους φοιτητές και καθηγητές, τη μοντέρνα αρχιτεκτονική και τη δυσκολία να συναντήσουμε γυναίκες με μαντήλα.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα