Εύκολη νίκη για τον Ερντογάν

Εύκολη νίκη για τον Ερντογάν

Άνετη επικράτηση του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, στις εκλογές στην Τουρκία, αλλά δεν μπορεί να προχωρήσει σε αλλαγή του Συντάγματος. Άνοδος για Κούρδους και ακροδεξιά

Με ποσοστό 50,3% (46,6% στις εκλογές του 2007) κερδίζει τις εκλογές στην Τουρκία το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, με καταμετρημένο το 97% των ψήφων και εκλέγει 326 βουλευτές.

Ο Ερντογάν δεν κατάφερε να εξασφαλίσει τον αριθμό των εδρών που απαιτείται για την υπερψήφιση του νέου συντάγματος στην εθνοσυνέλευση, αλλά με πρόσθετη διεξαγωγή δημοψηφίσματος

Ακολουθούν το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα με 25,9% (20,9) που εκλέγει 135 βουλευτές, το ακροδεξιό Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος με 13,1% (14,3%) που εκλέγει 54 βουλευτές και τέλος οι ανεξάρτητοι που υποστηρίζει το φιλοκουρδικό Κόμμα Ειρήνης και Δημοκρατίας με 5,6% (5,4) το οποίο ωστόσο εκλέγει 35 βουλευτές, ενώ το 2007 είχε εκλέξει 20.

Μικρές αυξομειώσεις θα υπάρξουν, καθώς θα ενσωματώνονται ψήφοι από τη Δυτική Τουρκία.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα σχηματίσει για τρίτη συνεχόμενη φορά αυτοδύναμη κυβέρνηση και μάλιστα αυξάνοντας το ποσοστό του κόμματός του. Το μοναδικό του πρόβλημα είναι το ότι δεν κατακτά την πλειοψηφία των 330 βουλευτών. Κατά τα άλλα, το περίπου 50% δίνει άνευ προηγουμένου αέρα στο κόμμα.

Στους κόλπους του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος επικρατεί "συγκρατημένη απαισιοδοξία" πράγμα που οφείλεται στο πολύ υψηλό ποσοστό του κυβερνώντος κόμματος και στο γεγονός ότι το επιτελείο του ΡΛΚ περίμενε ποσοστό κοντά στο 30%.

Σημειώνεται ότι κατά μεγάλο βαθμό, η αύξηση της δύναμης του κυβερνώντος κόμματος, αλλά και του ΡΛΚ σε σχέση με το 2007 οφείλεται στη μεγάλη μείωση των ποσοστών των μικρών κομμάτων.

Ο Ερντογάν ήδη είναι ο τρίτος Τούρκος πολιτικός με τη μεγαλύτερη συνεχόμενη θητεία ως πρωθυπουργός. Μετρά 8 χρόνια και 3 μήνες, ενώ προηγούνται ο Ισμέτ Ινονού με 12 χρόνια και ο Αντάν Μεντερές με 10 χρόνια και 5 μήνες.

Το ρεκόρ ψήφων όμως που κατέχει το Δημοκρατικό Κόμμα του Μεντερές δεν έχει καταρριφθεί ακόμα.

Στις εκλογές του 1954 είχε συγκεντρώσει 57,5%. Συνολικά 50.189.930 εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι θα ψηφίσουν αύριο σε 85 εκλογικές περιφέρειες 7.695 υποψηφίους (203 από αυτούς είναι ανεξάρτητοι).

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Διεθνής Πολιτική
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

TURKEY ELECTION

SHARE:

24Media Network