Εκρέμ Ιμάμογλου: Το αντίπαλο δέος στον Ερντογάν βρυχάται

Εκρέμ Ιμάμογλου: Το αντίπαλο δέος στον Ερντογάν βρυχάται
O Εκρέμ Ιμάμογλου μιλά σε υποστηρικτές του την Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου AP

Σχεδόν οι πάντες στην Τουρκία πιστεύουν ότι μόνο ο Εκρέμ Ιμάμογλου έχει ρεαλιστικές πιθανότητες να εκθρονίσει το...σουλτάνο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Γι' αυτό και ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης προετοιμάζεται σοβαρά μετά την ποινή φυλάκισης που του επιβλήθηκε.

Η ποινή φυλάκισης που επιβλήθηκε την Τετάρτη στον Εκρέμ Ιμάμογλου, η οποία πιθανότατα θα συνοδευτεί και από στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων, ήταν ίσως η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Μπορεί να ήταν βέβαια και η μεγάλη ευκαιρία που έψαχνε ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης για να βγει ορμητικά στο προσκήνιο της κεντρικής τουρκικής πολιτικής σκηνής.

Οπως και να ‘χει, ελάχιστες ώρες μετά τη γνωστοποίηση της ποινής του ο Ιμάμογλου φρόντισε να κάνει μερικά πρόχειρα “γκάλοπ” επί του πεδίου. Μίλησε μπροστά σε κόσμο στην Κωνσταντινούπολη και ακολούθως μετέβη στο “Σινάμ Ερντέμ” για να παρακολουθήσει τον αγώνα μπάσκετ της Εφές με την Μπασκόνα. Οι δύο άτυπες σφυγμομετρήσεις πήγαν πολύ καλά.

Το επόμενο στάδιο

Ο Ιμάμογλου πλέον καλείται να κολυμπήσει στα βαθιά νερά. Μπορεί να πείσει σύσσωμη την τουρκική αντιπολίτευση να στηρίξει ενδεχόμενη υποψηφιότητά του ως το αντίπαλο δέος στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις προσεχείς προεδρικές εκλογές; Οριστική απάντηση δεν μπορεί, προσώρας, να δοθεί αλλά ο Τούρκος πολιτικός έχει σοβαρές πιθανότητες. Ηδη η Ακσενέρ, επικεφαλής του Καλού Κόμματος, είπε το ναι. Ο Κιλιντζάρογλου, ο επικεφαλής των Κεμαλιστών, κόμμα στο οποίο ανήκει ο Ιμάμογλου, θα δώσει το ΟΚ.

Οι άλλοτε συνοδοιπόροι του Ερντογάν, Μπαμπατσάν και Νταβούτογλου, δεν το συζητούν καν. Ακόμα και ο πρώην πρόεδρος, ο Γιουλ, ξεσπάθωσε εναντίον της ποινής στον Ιμάμογλου. Οπότε, γιατί όχι;

Ετσι και αλλιώς οι σχέσεις του Ιμάμογλου με τον Ερντογάν είναι από το ξεκίνημα της θητείας του πρώτου στο Δήμο της Κωνσταντινούπολης οριακές. Ακόμα και η ίδια η εκλογή του πέρασε από σαράντα κύματα μιας και η διαδικασία επαναλήφθηκε μετά από ενστάσεις μέχρι ο Ιμάμογλου να κατακτήσει μία μεγάλη και καθαρή νίκη, “καρφί” στο μάτι του καθεστώτος Ερντογάν.

Τους χωρίζουν πολλά αλλά πάνω από όλα η αιώνια διαμάχη του νέου με το παλιό. Ο Ερντογάν, είτε ως Πρωθυπουργός είτε ως Πρόεδρος κυβερνά ανελλιπώς την Τουρκία από το 2002 και έπειτα. Τα τελευταία χρόνια μάλιστα, και ιδιαίτερα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016, μετατράπηκε σε αυταρχικό ηγέτη που επιχειρεί να επιβληθεί με κάθε τρόπο.

Ο Ιμάμογλου έχει στηλιτεύσει τα φαινόμενα αυτά και έχει μιλήσει για την ανάγκη να γυρίσει η Τουρκία σελίδα το 2023, τη χρονιά δηλαδή που συμπληρώνονται 100 χρόνια από την ίδρυση της τουρκικής δημοκρατίας από τον Κεμάλ Ατατούρκ.

Ο μεγάλος αντίπαλος

H αλήθεια είναι ότι ο η δήμαρχος Κωνσταντινούπολης έχει έρεισμα στον πληθυσμό των μεγάλων πόλεων της Τουρκίας, ιδιαίτερα στα μεσοαστικά στρώματα. Ο Ερντογάν όμως φαίνεται ότι εξακολουθεί να διατηρεί πλεονέκτημα στην τουρκική ύπαιθρο, στους συντηρητικούς μουσουλμάνους και σε κομμάτια του πληθυσμού που χάρη στη δική του πολιτική μέχρι το 2010 κέρδισαν μία καλύτερη ζωή.

Εκτός αυτού, είναι σαφές ότι ο Τούρκος πρόεδρος ελέγχει απόλυτα το στρατό, τα σώματα ασφαλείας, τη δικαιοσύνη (σε βαθμό στραγγαλισμού αυτή) και την πλειοψηφία των μεγάλων ΜΜΕ της χώρας. Επίσης, μπορεί να παίξει άνετα τα χαρτιά των διεθνών επαφών του. Προνομιακός συνομιλητής του Πούτιν, πάντα υπολογίσιμος από τους Αμερικανούς αλλά και από τους Ευρωπαίους.

Γίνεται σαφές ότι εφόσον ο Ιμάμογλου πάρει τη μεγάλη απόφαση, θα έχει βουνό να ανέβει. Ωστόσο φέρεται διατεθειμένος να δώσει τη μάχη. Αλλωστε τα πράγματα ήταν δύσκολα και στις εκλογές του Δήμου Κωνσταντινούπολης τον οποίο ο Ερντογάν επιθυμούσε διακαώς για να προωθήσει σειρά φαραωνικών πρότζεκτ για την πόλη. Η κάλπη όμως είχε διαφορετική γνώμη από τον Τούρκο πρόεδρο.

Η νίκη αυτή, η οποία ήρθε λόγω και μία εξωστρεφούς και έξυπνης προεκλογικής καμπάνιας, θα αποτελέσει τον οδηγό για τον υποψήφιο πρόεδρο Ιμάμογλου ο οποίος, αν τελικά πει το ναι, θα μετατρέψει τις προεδρικές εκλογές του Ιουνίου στην πιο κρίσιμη πολιτική μάχη της τελευταίας 20ετίας στην Τουρκία.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα