Έκρηξη ηφαιστείου στην Ισλανδία: Προσπάθεια ανακοπής της λάβας με φράγματα

Διαβάζεται σε 2'
Έκρηξη ηφαιστείου στην Ισλανδία
Έκρηξη ηφαιστείου στην Ισλανδία AP Photo Iceland Civil Defense

Με μεγάλη ταχύτητα κινείται η λάβα του ηφαιστείου στην Ισλανδία, με τις τοπικές αρχές να καταβάλουν τεράστιες προσπάθειες να ανακόψουν με κάθε μέσα την πορεία της.

Παραμένει σε κατάσταση συναγερμού η Ισλανδία, μετά την έκρηξη ηφαιστείου της χερσονήσου Ρέικιανες και μάλιστα, για τέταρτη φορά από τον Δεκέμβριο.

Στο νότιο μέρος της χώρας κηρύχθηκε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ χρειάστηκε να εκκενωθεί ο δημοφιλής τουριστικός προορισμός Blue Lagoon, μια δημοφιλής γεωθερμική πηγή, όπου πάνε εκατοντάδες τουρίστες.

Οι τοπικές αρχές προσπαθούν με κάθε δυνατό μέσο να ανακόψουν την πορεία της λάβας, που κινείται με μεγάλη ταχύτητα, ενώ ενισχύθηκαν τα αμυντικά φράγματα που στήθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας στην πόλη γύρω από το ηφαίστειο.

Σύμφωνα με την ισλανδική μετεωρολογική υπηρεσία, η λάβα του ηφαιστείου στην Ισλανδία έρρεε κυρίως νότια και νοτιοανατολικά με ρυθμό περίπου 1 χιλιόμετρο την ώρα κατά τη διάρκεια της νύχτας και μπορούσε να φτάσει στον ωκεανό.

Μέχρι και το μεσημέρι της Κυριακής, οι ειδικοί ανέφεραν ότι η ροή της λάβας παρουσίαζε επιβράδυνση, ωστόσο δεν έπαυε να αποτελεί κίνδυνο, ιδιαίτερα για τις υποδομές γύρω από το Γκρίνταβικ.

Οι ηφαιστειακές εκρήξεις στην χερσόνησο Ρέικιανες είναι συνήθως περιορισμένων διαστάσεων και δεν προκαλούν μεγάλη διασπορά στάχτης στην στρατόσφαιρα.

Ωστόσο, οι επιστήμονες ανησυχούν ότι είναι πιθανόν να συνεχισθούν επί δεκαετίες και οι αρχές της Ισλανδίας έχουν αρχίσει να κατασκευάζουν αναχώματα για να εκτρέψουν την ροή της φλεγόμενης λάβας από κατοικίες και υποδομές.

Η Ισλανδία φιλοξενεί στο έδαφός της περισσότερα από 30 ενεργά ηφαίστεια. Το 2010, τα σύννεφα στάχτης από τις εκρήξεις του ηφαιστείου Eyafjallajokull κάλυψαν εκτεταμένες περιοχές της Ευρώπης ματαιώνοντας 100.000 πτήσεις και αναγκάζοντας εκατοντάδες Ισλανδούς να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους.

Ισλανδία: Δείτε live εικόνα από το ηφαίστειο

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα