Έκρηξη ηφαιστείου στην Ισλανδία: Σε ολονύχτια επιφυλακή οι Αρχές – LIVE ΕΙΚΟΝΑ

Διαβάζεται σε 3'
Ισλανδία, ηφαίστειο
Έκρηξη ηφαιστείου στην Ισλανδία LIVEFROMICELAND.IS via AP

Σε πλήρη επιφυλακή βρίσκονται οι Αρχές καθώς συνεχίζεται η ηφαιστειακή δραστηριότητα στο Γκρίνταβικ της Ισλανδίας. Εντυπωσιακές εικόνες.

Τουλάχιστον δύο σπίτια παραδόθηκαν στις φλόγες, στο Γκρίνταβικ στη νοτιοδυτική Ισλανδία, από την έκρηξη του ηφαιστείου στη χερσόνησο Ρεϊκιάνες.

Δεν υπήρξε αναφορά για εγκλωβισμένους ή τραυματίες, καθώς όλοι οι κάτοικοι είχαν εκκενώσει την περιοχή, ύστερα από την έγκαιρη προειδοποίηση των Αρχών. Ωστόσο, φιλοζωικές οργανώσεις ανακοίνωσαν νωρίτερα ότι περίπου 30 πρόβατα βρίσκονται παγιδευμένα σε ένα χωράφι, καθώς και μερικά ακόμα σε άλλο, ενώ υπάρχουν αναφορές και για εγκλωβισμένα κατοικίδια.

Σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους, η κατάσταση βρίσκεται υπό έλεγχο ενώ ο πρόεδρος της χώρας, Guðni Th. Jóhannesson, αναμένεται να απευθύνει διάγγελμα προς τους πολίτες στις 8 το βράδυ (τοπική ώρα).

Σημειώνεται πως η εν λόγω ηφαιστειακή έκρηξη αποτελεί την πέμπτη έκρηξη του ηφαιστείου στην χερσόνησο Ρεϊκιάνες από το 2021. Η πιο πρόσφατη έκρηξη του ηφαιστείου στην χερσόνησο αυτή είχε αρχίσει στις 18 Δεκεμβρίου, μετά την πλήρη εκκένωση από τις αρχές της πόλης Γκρίνταβικ –από την οποία απομακρύνθηκαν περίπου 4.000 άνθρωποι– και το κλείσιμο των σπα Blue Lagoon, που αποτελούν δημοφιλή τουριστικό προορισμό.

Η τελευταία εντολή εκκένωσης έρχεται αφότου το Ισλανδικό Μετεωρολογικό Γραφείο ανέφερε την Παρασκευή ότι οι κίνδυνοι που σχετίζονται με τις ηφαιστειακές ρωγμές αναβαθμίστηκαν σε σχέση με προηγούμενη αξιολόγηση. «Με βάση την αξιολόγηση κινδύνου του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας που εκδόθηκε στις 12 Ιανουαρίου, δεν επιτρέπεται η συνέχιση διαμονής στο Γκρίνταβικ, για λόγους δημόσιας ασφάλειας» ανέφερε η κυβερνητική υπηρεσία.

Η Ισλανδία φιλοξενεί 32 ενεργά ηφαίστεια και βρίσκεται πάνω σε ένα όριο τεκτονικής πλάκας που συνεχώς διασπάται, απομακρύνοντας τη Βόρεια Αμερική και την Ευρασία κατά μήκος της γραμμής της μεσοατλαντικής κορυφογραμμής. Ως εκ τούτου, η χώρα είναι συνηθισμένη σε ηφαιστειακές εκρήξεις, οι οποίες κυρίως συμβαίνουν μακριά από κατοικημένες περιοχές.

Το ηφαίστειο Bárðarbunga, στα κεντρικά της χώρας, εξερράγη το 2014, παράγοντας λάβα που κάλυψε 84 τετραγωνικά χιλιόμετρα (32 τετραγωνικά μίλια) ορεινών περιοχών, αλλά δεν προκάλεσε ζημιά σε καμία κοινότητα.

LIVE εικόνα από την Ισλανδία:

Εντυπωσιακές εικόνες από την έκρηξη ηφαιστείου στην Ισλανδία:

Ισλανδία, ηφαίστειο
Έκρηξη ηφαιστείου στην Ισλανδία Icelandic Civil Protection via AP
Ισλανδία, ηφαίστειο
Έκρηξη ηφαιστείου στην Ισλανδία AP Photo/ Marco Di Marco
Ισλανδία, ηφαίστειο
Έκρηξη ηφαιστείου στην Ισλανδία LIVEFROMICELAND.IS via AP
Ισλανδία, ηφαίστειο
Έκρηξη ηφαιστείου στην Ισλανδία LIVEFROMICELAND.IS via AP

Ισλανδία, ηφαίστειο
Έκρηξη ηφαιστείου στην Ισλανδία AP Photo/ Marco Di Marco

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα