Έκρηξη στο αγρόκτημα του μακελάρη

default image

Εκρηκτικές ύλες εντοπίστηκαν σε αγρόκτημα που νοίκιαζε ο 32χρονος, που βύθισε στο πένθος τη Νορβηγία. Τις έφτιαχνε χρησιμοποιώντας λίπασμα

Σε ελεγχόμενη έκρηξη εκρηκτικών υλών που βρέθηκαν σε αποθήκη αγροκτήματος το οποίο νοίκιαζε ο Μπρέιβικ, στην πόλη Ρένα, περίπου 160 χλμ. βορείως του Όσλο, προχώρησε το βράδυ της Τρίτης η νορβηγική αστυνομία.

Η αστυνομία εκτιμά ότι ο δράστης, υποδυόμενος τον αγρότη αγόραζε λίπασμα για να φτιάχνει την πρώτη ύλη των εκρηκτικών μηχανισμών του.

Την ίδια στιγμή, έρευνες διεξάγονται και σε άλλες χώρες, προκειμένου να εντοπιστούν τυχόν διασυνδέσεις του 32χρονου με ακροδεξιές οργανώσεις. Από τον χάρτη των ερευνών αφαιρείται προς το παρόν η Βρετανία, αφού δεν βρέθηκαν στοιχεία για συνδέσμους του 32χρονου στο Λονδίνο.

Οι έρευνες ξεκίνησαν εξαιτίας της αναφοράς στο φασιστικό μανιφέστο του Μπρέιβικ ότι το 2002 τα μέλη της αντιισλαμικής οργάνωσής του συναντήθηκαν στο Λονδίνο.

“Μπορώ να σας πω ότι, αυτή τη δεδομένη στιγμή, δεν έχουμε αποδείξεις ούτε καν ενδείξεις ότι ήταν μέρος ενός ευρύτερου κινήματος ή ότι ήταν σε επαφή με άλλους πυρήνες ή ότι υπάρχουν άλλοι πυρήνες” στη Νορβηγία και τη Βρετανία, δήλωσε στο BBC η επικεφαλής της υπηρεσίας ασφαλείας της νορβηγικής αστυνομίας (PST) Γιαν Κρίστιανσεν.

Η ίδια υποστήριξε ότι κατά την εκτίμησή της ο δράστης των φονικών επιθέσεων στο Όσλο και το νησί Ουτόγια ενήργησε μόνος, χωρίς συνεργούς.

Απέρριψε, επίσης, τους ισχυρισμούς του δικηγόρου του ότι είναι παράφρων, χαρακτηρίζοντάς τον “σατανικό”. Κατά την Κρίστιανσεν, οι πράξεις του Μπρέιβικ ήταν προμελετημένες και στόχος του ήταν να βρεθεί στο προσκήνιο.

Η κυβέρνηση, από την πλευρά της, προσπαθεί να προτρέψει τους πολίτες να επιστρέψουν σε φυσιολογικούς ρυθμούς.

Σε μία συμβολική κίνηση, όπως μεταδίδει το Reuters, η υπουργός Δημόσιας Διοίκησης και Θρησκευμάτων Ρίγκμορ Άασρουντ αποφάσισε να επιστρέψει στο γραφείο της που στεγάζεται στο κτήριο το οποίο ήταν ο στόχος της βομβιστικής επίθεσης της 22ας Ιουλίου.

Ο πρωθυπουργός Γενς Στόλτενμπεργκ χρησιμοποιεί προς το παρόν ένα από τα γραφεία του υπουργείο Άμυνας, σε άλλο σημείο της πόλης.

Αδιευκρίνιστο παραμένει εάν το κτήριο στο οποίο εξερράγη η βόμβα, σκοτώνοντας οκτώ ανθρώπους, θα κατεδαφιστεί ή θα ανακατασκευαστεί.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα