Ο τρόμος επέστρεψε στο Λονδίνο: Έκρηξη σε σταθμό του Μετρό

Ο τρόμος επέστρεψε στο Λονδίνο: Έκρηξη σε σταθμό του Μετρό

Δείτε βίντεο με το δοχείο να φλέγεται. Έκρηξη στο μετρό του Λονδίνου στον σταθμό Parsons Green. Περίπου είκοσι άνθρωποι τραυματίστηκαν από την έκρηξη. Για "ανθρωποκυνηγητό σε εξέλιξη" έκανε λόγο ο δήμαρχος της πόλης

“Τρομοκρατική ενέργεια” χαρακτήρισε η αντιτρομοκρατική υπηρεσία της Μητροπολιτικής Αστυνομίας του Λονδίνου, την έκρηξη που σημειώθηκε στο σταθμό του υπόγειου σιδηροδρόμου του Λονδίνου Parsons Green, περίπου στις 8.20 το πρωί της Παρασκευής και είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό 22  ατόμων.

Η εφημερίδα free press του Λονδίνου,  Metro, έκανε αρχικά λόγο για έκρηξη ενός λευκού δοχείου και αναφέρει ότι υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που έχουν υποστεί εγκαύματα στο πρόσωπο.

To νοσοκομείο St. Mary’s έχει κηρύξει το περιστατικό ως “μεγάλης σημασίας”, ενώ με ανακοίνωση του βρετανικού ΕΣΥ, 18 άτομα έχουν διακομιστεί σε νοσοκομεία, χωρίς να αντιμετωπίζουν σοβαρά τραύματα ενώ άλλοι 4 τραυματίες δεν χρειάστηκε να μεταφερθούν.

Police enter a building near Parsons Green subway station in London, Friday, Sept. 15, 2017. A reported explosion at the train station sent commuters stampeding in panic on Friday at the height of London's morning rush hour. (AP Photo/Kirsty Wigglesworth) AP

 

Η έκρηξη, σύμφωνα με την ίδια πηγή, σημειώθηκε μέσα σε βαγόνι του μετρό στον σταθμό Parsons Green του δυτικού Λονδίνου, ο οποίος ανήκει στην γραμμή District Line του υπόγειου σιδηροδρόμου.

Σύμφωνα με τον Guardian,  ο οποίος επικαλείται πηγή της αστυνομίας, ο μηχανισμός που χρησιμοποιήθηκε εξερράγη μόνο μερικώς και προοριζόταν για μεγαλύτερη έκρηξη. Όπως ανέφερε η Scotland Yard, πρόκειται για αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό, ενώ το BBC κάνει λόγο για ωρολογιακό μηχανισμό.

An injured woman is assisted by a police officer close to Parsons Green station in west London after an explosion on a packed London Underground train, Friday, Sept. 15, 2017. London's Metropolitan Police says a fire on the London subway has been declared a "terrorist incident." (Dominic Lipinski/PA via AP) AP

Μία γυναίκα στον σταθμό Parsons Green του Λονδίνου δήλωσε στο Reuters ότι τραυματίσθηκε στο ποδοπάτημα που ακολούθησε την έκρηξη που σημειώθηκε νωρίτερα. Η πυροσβεστική υπηρεσία ανακοίνωσε ότι έστειλε στο Parsons Green έξι πυροσβεστικά οχήματα, δύο μονάδες διάσωσης και περίπου 50 πυροσβέστες.

Αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε στο Reuters ότι βρισκόταν μέσα σε ένα βαγόνι του συρμού, στον σταθμό Parsons Green, όταν άκουσε έναν ήχο που παρέπεμπε σε ανάφλεξη και είδε το διπλανό βαγόνι να τυλίγεται στις φλόγες. Είδε επιβάτες να τρέχουν προς την ίδια πόρτα εξόδου του συρμού και να ποδοπατούνται μετά το συμβάν. Η φωτιά εξαπλωνόταν και στα υπόλοιπα βαγόνια του συρμού, όπως εξηγεί ο ίδιος αυτόπτης μάρτυρας που προσθέτει ότι δεν άκουσε κάποιον δυνατό κρότο και ότι την στιγμή της έκρηξης το τρένο ήταν κατάμεστο. Αξιωματικοί της βρετανικής αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας βρίσκονται στον τόπο της έκρηξης, μετέδωσε το SKY NEWS.

 

“Προτεραιότητά μας είναι να αξιολογήσουμε το επίπεδο και την φύση των τραυμάτων”, ανέφερε στο Twitter η υπηρεσία ασθενοφόρων του Λονδίνου.

Η αστυνομία κάλεσε τους πολίτες να αποφύγουν την περιοχή του Parsons Green. Η κυκλοφορία των συρμών έχει διακοπεί ανάμεσα στους σταθμούς Earls Court και Wimbledon και Edgware Road και Wimbledon. Ένοπλοι αστυνομικοί βρίσκονται στον τόπο του συμβάντος. Η Μητροπολιτική Αστυνομία ανακοίνωσε μέσω του Twitter ότι θα προχωρήσει σε ανακοίνωση όταν θα έχει ακριβείς πληροφορίες για το συμβάν.


Τρομοκρατικό συμβάν       

Το BBC μετέδωσε, επικαλούμενο πηγές της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας, ότι η έκρηξη στον υπόγειο του Λονδίνου αντιμετωπίζεται ως τρομοκρατικό συμβάν.

Άνδρες της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας βρίσκονται στο σημείο της έκρηξης. Αρχικά τις έρευνες είχε αναλάβει η Βρετανική Αστυνομία Μεταφορών, ενώ στη συνέχεια ανέλαβε η Scotland Yard.

Armed police close to Parsons Green station in west London after an explosion on a packed London Underground train, Friday, Sept. 15, 2017. (Dominic Lipinski/PA via AP) AP

 

Ανακοίνωση για το περιστατικό εξέδωσε η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι: Οι σκέψεις μου είναι σε όσους τραυματίστηκαν στον σταθμό Parsons Green και στις υπηρεσίες ασφαλείας, που, για άλλη μία φορά, ανταποκρίθηκαν με ταχύτητα και γενναιότητα σε ένα, πιθανό, τρομοκρατικό χτύπημα”, αναφέρει η ανακοίνωση.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός συγκάλεσε για το απόγευμα στις 15:00 ώρα Ελλάδος, έκτακτη σύσκεψη του COBRA, το υπουργικό συμβούλιο που συγκαλείται σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι τραυματίστηκαν αρκετοί άνθρωποι, αλλά ακόμη παραμένει άγνωστη η αιτία της έκρηξης.

Σύμφωνα με τον Guardian η αστυνομία έχει αποκλείσει δρόμο κοντά στο Parsons Green, και πραγματοποιούν εξονυχιστικό έλεγχο, χωρίς όμως να έχει γίνει σαφές σε τι αφορά η έρευνα.

A fire raises at a southwest London subway station where an explosion occurred in London Friday, Sept. 15, 2017. London's Metropolitan Police and ambulance services are confirming they are at the scene of "an incident" at the Parsons Green subway station in the southwest of the capital. The underground operator said services have been cut along the line. (@RRigs via AP) AP

Ο δήμαρχος του Λονδίνου Σαντίκ Καν, δήλωσε πως η πόλη “απερίφραστα καταδικάζει φρικτούς αυτουργούς αυτής της ενέργειας που προσπάθησαν να μας  πληγώσουν και να καταστρέψουν τον τρόπο ζωής μας”, ενώ προειδοποίησε τους πολίτες να παραμείνουν “ψύχραιμοι και σε εγρήγορση”.

Αργότερα, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό LBC, ο κ. Καν δήλωσε πως βρίσκεται σε εξέλιξη ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψη του δράστη, προσθέτοντας όμως πως δεν επιτρέπεται να πει περισσότερα.

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο επικαλούμενο τη βρετανική SUN, υπάρχουν πληροφορίες για έναν άνδρα οπλισμένο με μαχαίρι, ο οποίος διαφεύγει και για έναν δεύτερο εκρηκτικό μηχανισμό τον οποίο η αστυνομία κλήθηκε να εξουδετερώσει.

Ο Τραμπ για την επίθεση στο Λονδίνο: Να αντιμετωπίσουμε την τρομοκρατία σκληρότερα

Φωτογραφίες:Dominic Lipinski/PA via AP

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα