Έκρηξη στην Κωνσταντινούπολη: Δύο ανήλικα κορίτσια ανάμεσα στα θύματα – Βαρύ πένθος στην Τουρκία

Έκρηξη στην Κωνσταντινούπολη: Δύο ανήλικα κορίτσια ανάμεσα στα θύματα – Βαρύ πένθος στην Τουρκία
Σε πένθος η Τουρκία μετά την έκρηξη που στοίχισε τη ζωή σε 6 ανθρώπους AP Photo/Khalil Hamra

Ανείπωτη τραγωδία στην Κωνσταντινούπολη, όπου τρεις οικογένειες ξεκληρίστηκαν από την έκρηξη κοντά στην πλατεία Ταξίμ. Τη σύλληψη του ατόμου που έβαλε τη βόμβα και άλλων 21 υπόπτων ανακοίνωσε ο Σοϊλού που κατηγορεί το PKK.

Στο πένθος έχει βυθιστεί η Τουρκία μετά την έκρηξη που σημειώθηκε το απόγευμα της Κυριακής στον πεζόδρομο Ιστικλάλ, κοντά στην πλατεία Ταξίμ, στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης.

Αποτέλεσμα της έκρηξης ήταν 6 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και πάνω από 80 να τραυματιστούν, εκ των οποίων πέντε βρίσκονται στην εντατική, ενώ κρίσιμη είναι η κατάσταση δύο εξ αυτών.

Ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού, σε επίσημη τοποθέτησή του, έδωσε στη δημοσιότητα τα στοιχεία των θυμάτων, στα οποία συγκαταλέγονται και δύο ανήλικα κορίτσια, ηλικίας 9 και 15 ετών.

Όπως είπε, ένας 34χρονος και η 9χρονη κόρη του, μία 38χρονη και η 15χρονη κόρη της, καθώς και ένα ζευγάρι ηλικίας 40 και 27 ετών έχασαν τη ζωή τους από την έκρηξη.

Ανακοινώθηκε η σύλληψη του ατόμου που έβαλε τη βόμβα και 21 ακόμη υπόπτων

Παράλληλα, ο Σοϊλού ανακοίνωσε πως το πρόσωπο που άφησε τη βόμβα συνελήφθη από την αστυνομία, καθώς και 21 ακόμη άτομα που θεωρούνται ύποπτα.

Εν συνεχεία, ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών κατηγόρησε το Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK) για την επίθεση. “Το πρόσωπο που τοποθέτησε τη βόμβα συνελήφθη. Βάσει των συμπερασμάτων μας, η τρομοκρατική οργάνωση PKK είναι υπεύθυνη“, ανέφερε.

Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο αντιπρόεδρός του Φουάτ Οκτάι ανέφεραν χθες πως για την επίθεση ευθυνόταν “γυναίκα”.

Μη επαληθευμένα πλάνα από μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειξαν μια γυναίκα να αφήνει μια τσάντα κοντά σε πεζούς, ενώ δευτερόλεπτα αργότερα ακολούθησε μια έκρηξη.

Ο κ. Σοϊλού δεν διευκρίνισε το φύλο του προσώπου που συνελήφθη.

Γιατί η Τουρκία κατηγορεί το PKK

Το PKK, κουρδική αυτονομιστική παράταξη η οποία πήρε τα όπλα εναντίον του τουρκικού κράτους το 1984, χαρακτηρίζεται «τρομοκρατική» οργάνωση από την Άγκυρα, τις ΗΠΑ και την ΕΕ. Πάνω από 40.000 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους μειονοτικοί, έχουν σκοτωθεί έκτοτε στον πόλεμο, κυρίως στη νοτιοανατολική Τουρκία.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η οργάνωση αυτή έχει βρεθεί στην καρδιά του μπραντεφέρ ανάμεσα στην Τουρκία και τη Σουηδία: η Άγκυρα εμποδίζει από τον Μάιο την εισδοχή της Στοκχόλμης στο NATO, κατηγορώντας τη πως επιδεικνύει ανοχή έναντι του PKK.

Η τουρκική κυβέρνηση απαίτησε την έκδοση μελών της κουρδικής αυτονομιστικής οργάνωσης από τις σουηδικές αρχές σε μνημόνιο κατανόησης που υπεγράφη τον Ιούνιο με τη Σουηδία και τη Φινλανδία, άλλη σκανδιναβική χώρα που επιδιώκει την ένταξή της στον Οργανισμό του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού και βλέπει το εγχείρημα να εμποδίζεται από την Άγκυρα.

Το PKK έχει αναλάβει την ευθύνη για πολλές αιματηρές επιθέσεις στην επικράτεια της Τουρκίας. Το ίδιο ή οργανώσεις που η Άγκυρα ερίζει πως συνδέονται με αυτό είναι στόχος τουρκικών στρατιωτικών επιχειρήσεων στο βόρειο Ιράκ και στη Συρία.

Τον περασμένο μήνα, οι τουρκικές αρχές κατηγορήθηκαν από την τουρκική αντιπολίτευση για τη χρήση χημικών όπλων εναντίον μαχητών του PKK. Η αυτονομιστική οργάνωση έδωσε στη δημοσιότητα κατάλογο με 17 ονόματα, συνοδευόμενα από φωτογραφίες, προσώπων που παρουσιάστηκαν ως «μάρτυρες», ως πεσόντες από τα χημικά αέρια που φέρεται να χρησιμοποίησε ο τουρκικός στρατός.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα