Έκρηξη του ηφαιστείου Φουέγο στη Γουατεμάλα – “Ξύπνησε” και το Λασκάρ στη Χιλή

Έκρηξη του ηφαιστείου Φουέγο στη Γουατεμάλα – “Ξύπνησε” και το Λασκάρ στη Χιλή
Το ηφαίστειο Φουέγο στη Γουατεμάλα AP Photo/Moises Castillo

Έκρηξη σημειώθηκε στο ηφαίστειο Φουέγο στη Γουατεμάλα καθώς και στο ηφαίστειο Λασκάρ στη Χιλή. Μέχρι στιγμής δεν κινδυνεύει κανένας οικισμός με τις Αρχές να βρίσκονται σε επιφυλακή.

Το ηφαίστειο Φουέγο στη Γουατεμάλα εισήλθε σε νέα φάση έκρηξης, συνοδευόμενη από μικρές, μέτριες και ισχυρές εκρήξεις, εκροή λάβας και εκτόξευση τέφρας, ανακοίνωσαν οι αρχές, οι οποίες μέχρι στιγμής δεν έχουν δώσει εντολή για την απομάκρυνση του πληθυσμού.

Το 2018 έκρηξη του Φουέγο, το οποίο αποτελεί ένα από τα πιο ενεργά ηφαίστεια της Κεντρικής Αμερικής, είχε προκαλέσει τον θάνατο 215 ανθρώπων.

“Το ηφαίστειο Φουέγο παρουσίασε αύξηση της δραστηριότητάς του, η οποία κατά τη διάρκεια των τελευταίων λεπτών εισήλθε σε φάση έκρηξης“, αναφέρει το Εθνικό Ινστιτούτο Ηφαιστειολογίας (Insivumeh) της Γουατεμάλας σε ανακοίνωσή του.

Flujo piroclástico en dirección a las barrancas Las Lajas y El Jute visto desde la cámara FG12. Para más información consultar el boletín especial BEFGO No. 120-2022.

Από τη στιγμή που εισήλθε στη φάση αυτή, στο ηφαίστειο Φουέγο, που φτάνει τα 3.763 μέτρα σε ύψος και βρίσκεται 35 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας της Γουατεμάλας, προκαλούνται “συνεχείς μικρές, μέτριες και ισχυρές εκρήξεις”, προσθέτει το Ινστιτούτο.

Επίσης έχει σχηματιστεί “πίδακας” λάβας που ξεπερνά σε ύψος τα 500 μέτρα από τον κρατήρα του ηφαιστείου, ενώ στήλη ηφαιστειακής τέφρας υψώνεται στον ουρανό σε απόσταση άνω του ενός χιλιομέτρου από την κορυφή του ηφαιστείου, διευκρίνισε το Insivumeh.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν απομακρυνθεί κάτοικοι από τις κοινότητες που βρίσκονται κοντά στο ηφαίστειο, σύμφωνα με εκπρόσωπο της εθνικής συντονιστικής υπηρεσίας για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών CONRED Ροντόλφο Γκαρσία.

Σημειώνεται ότι η Γουατεμάλα έχει άλλα δύο ενεργά ηφαίστεια: το Σαντιαγκίτο, στο δυτικό τμήμα, και το Πακάγια, το οποίο βρίσκεται 20 χιλιόμετρα νότια της πρωτεύουσας.

“Ξύπνησε” και το ηφαίστειο Λασκάρ στην Χιλή

Το ηφαίστειο Λασκάρ στη βόρεια Χιλή, σε απόσταση 1.600 χιλιομέτρων από την πρωτεύουσα Σαντιάγο, «ξύπνησε» χτες Σάββατο (10/12) με αποτέλεσμα να φτάσει καπνός σε ύψος 6 χιλιομέτρων από τον κρατήρα και να καταγραφεί έντονη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή.

Η Εθνική Υπηρεσία Γεωλογίας και Εξορύξεων της Χιλής (SERNAGEOMIN) αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι το ηφαίστειο Λασκάρ ενεργοποιήθηκε στις 12:36 (τοπική ώρα).

Οι αρχές ανέβασαν από πράσινο σε κίτρινο το επίπεδο συναγερμού στην ευρύτερη περιοχή και ανακοίνωσαν περίμετρο ασφαλείας πέντε χιλιομέτρων γύρω από το ηφαίστειο, όπου υπάρχουν βοσκοτόπια και καταυλισμοί αναρριχητών.

Το κίτρινο επίπεδο συναγερμού ενεργοποιείται όταν ένα ηφαίστειο παρουσιάζει ασταθή δραστηριότητα, με μικρές εκρήξεις και έκλυση νεφών από τον κρατήρα. Ενημερώθηκε επίσης η αρμόδια υπηρεσία για την ασφάλεια των αερομεταφορών.

Δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί ή υλικές ζημιές σε υποδομές. Το χωριό Ταλάμπρε, 30 χιλιόμετρα μακριά από το ηφαίστειο, έχει τεθεί σε αυξημένη επιφυλακή προκειμένου οι κάτοικοι να είναι έτοιμοι για ενδεχόμενη εκκένωση.

Το ύψους 5.592 μέτρων Λασκάρ βρίσκεται στην περιφέρεια Αντοφαγάστα της βόρειας Χιλής, 70 χιλιόμετρα μακριά από τον οικισμό Σαν Πέδρο ντε Ατακάμα που αποτελεί πόλο έλξης τουριστών. Η τελευταία μεγάλη έκρηξη του ηφαιστείου Λασκάρ σημειώθηκε το 1993, ενώ δραστηριότητα παρόμοια με την τωρινή είχε καταγραφεί το 2006 και το 2015.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα