Έκθεση-καταπέλτης της HRW για Τουρκία και Ελλάδα: “Σύροι πρόσφυγες απειλούνται με όπλα στην Τουρκία”

Έκθεση-καταπέλτης της HRW για Τουρκία και Ελλάδα: “Σύροι πρόσφυγες απειλούνται με όπλα στην Τουρκία”
Βάρκα με πρόσφυγες AP

Η Τουρκία δεν είναι σε καμία περίπτωση ασφαλής τρίτη χώρα για τους πρόσφυγες όπως η Ελλάδα αποφάσισε με υπουργική απόφαση αποδεικνύει έκθεση της Human Rights Watch.

To μέχρι στιγμής κυβερνητικό αφήγημα στην αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος βασίζεται στην παραδοχή (που από την πλευρά του ελληνικού κράτους έγινε με υπουργική απόφαση) ότι η Τουρκία είναι ασφαλής τρίτη χώρα για τους πρόσφυγες.

Πάνω σ’ αυτό το δεδομένο εδράζονται οι απορρίψει των αιτήσεων ασύλου τα τελευταία δύο τουλάχιστον χρόνια αφού το επιχείρημα είναι απλό: “Αφού η Τουρκία είναι ασφαλής χώρα και ήρθατε από εκεί δεν υπάρχει κανένας λόγος να είστε εδώ”.

Αυτό το αφήγημα αμφισβητεί πολύ έντονα η έρευνα της Mη Κυβερνητικής Οργάνωσης Human Rights Watch η οποία παρουσιάζει σειρά από απαράδεκτες συμπεριφορές της Τουρκίας σε Σύρους πρόσφυγες οι οποίες αφενός δεν συνάδουν με το διεθνές δίκαιο και αφετέρου δεν “δικαιώνουν” την απόφαση της Ελλάδας.

Οι Σύροι πρόσφυγες στις συνεντεύξεις τους κατήγγειλαν:

  • Οτι συνελήφθησαν στα σπίτια, στους χώρους εργασίας, ακόμα και μέσα στα σπίτια τους.
  • Οτι τους κακοποίησης και τους ανάγκασαν να υπογράψουν έγγραφα “οικειοθελούς” επιστροφής στην πατρίδα τους.
  • Οτι τους ανάγκασαν να περάσουν τα σύνορα Συρίας-Τουρκίας υπό την απειλή όπλων.

Σημειώνει, χαρακτηριστικά, η οργάνωση στην ενημέρωσή της: “Κατά παράβαση του διεθνους δικαίο οι τουρκικές αρχές έχουν συγκεντρώσει εκατοντάδες Σύρους πρόσφυες, ακόμα και ασυνόδευτα παιδιά, και τους αναγκάζουν να επιστρέψουν στη Συρία παρά τη θέλησή τους”.

Στις συστάσεις της στην Ευρωπαϊκή Ένωση η HRW περιλαμβάνει ειδικές παραγράφους για την Ελλάδα.

Συγκριμένα καλεί την Ενωση να:

  • Πιέσει την Ελλάδα έτσι ώστε να ακυρώσει την Κοινή Υπουργική Απόφαση που θεωρεί την Τουρκία ασφαλή τρίτη και χώρα και αν δεν το κάνει, να κινηθεί νομικά
  • Να καλέσει δημόσια την Ελλάδα να επανεξετάσει όλες τις αποφάσεις για χορήγηση ασύλου από Σύρους αιτούντες άσυλο
  • Να διευκρινίσει δημόσια ότι η Τουρκία δεν είναι ασφαλής τρίτη χώρα σύμφωνα με τα κριτήρια που ορίζονται στο άρθρο 38 της Οδηγίας της ΕΕ για τις Διαδικασίες Ασύλου.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα