Εκτινάχθηκαν τα πορτογαλικά ομόλογα λόγω υπουργικών παραιτήσεων

Εκτινάχθηκαν τα πορτογαλικά ομόλογα λόγω υπουργικών παραιτήσεων

Η απόδοση των 10ετών πορτογαλικών ομολόγων αυξήθηκε πάνω από το 7% μετά την παραίτηση δύο υπουργών της χώρας

Η απόδοση των 10ετών πορτογαλικών ομολόγων εκτινάχθηκε πάνω από το 7% για πρώτη φορά εφέτος, μετά την παραίτηση δύο υπουργών της κυβέρνησης της χώρας εν μέσω αυξανόμενης κόπωσης από τη λιτότητα, αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg.

Οι εξελίξεις στην Πορτογαλία παρέσυραν σε άνοδο και τις αποδόσεις των ισπανικών και ιταλικών ομολόγων για δεύτερη ημέρα, καθώς ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Πέδρο Πάσος Κοέλιο δήλωσε σε τηλεοπτικό διάγγελμα ότι προσπαθεί να διατηρήσει τη συνοχή της κυβέρνησής του.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Πορτογαλίας Πάουλο Πόρτας, που ηγείται του μικρού κόμματος CDS του κυβερνητικού συνασπισμού, παραιτήθηκε χθες διαμαρτυρόμενος για την ακολουθούμενη δημοσιονομική πολιτική.

Είχε προηγηθεί αυτή την εβδομάδα η παραίτηση του υπουργού Οικονομικών της χώρας Βίτορ Γκασπάρ, ο οποίος δήλωσε ότι η αξιοπιστία του επλήγη από την αποτυχία επίτευξης τω δημοσιονομικών στόχων που είχαν συμφωνηθεί με την ΕΕ.

Η απόδοση των 10ετών πορτογαλικών τίτλων αυξήθηκε κατά 42 μονάδες βάσης (0,42 της ποσοστιαίας μονάδας) στο 7,14% σήμερα το πρωί, ενώ των αντίστοιχων ισπανικών τίτλων αυξήθηκε κατά 12 μονάδες βάσης στο 4,74%.

Σύμφωνα με άλλο δημοσίευμα του Bloomberg, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καταγράφουν σήμερα σημαντικές απώλειες, λόγω της κλιμάκωσης της πολιτικής αβεβαιότητας στην Αίγυπτο και την Πορτογαλία, σε συνδυασμό με την άνοδο της τιμής του αργού πετρελαίου πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι για πρώτη φορά από τον περασμένο Σεπτέμβριο. Ο δείκτης Stoxx 600 υποχωρούσε το πρωί κατά 1%, για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

SHARE:

24Media Network