Ελ Σαλβαδόρ: 36 φυλακισμένοι διαγνώστηκαν θετικοί στον κορονοϊό

Ελ Σαλβαδόρ: 36 φυλακισμένοι διαγνώστηκαν θετικοί στον κορονοϊό
Στιγμιότυπο από φυλακές του Ελ Σαλβαδόρ AP

Τα 25 από τα συνολικά 36 κρούσματα μόλυνσης εντοπίστηκαν σε φυλακή όπου κρατούνται πάνω από 1.200 άνθρωποι, στην περιφέρεια Σαν Βισέντε.

Οι υγειονομικές αρχές στο Ελ Σαλβαδόρ ανακοίνωσαν χθες Δευτέρα ότι 36 έγκλειστοι σε φυλακές της χώρας διαγνώστηκε ότι έχουν μολυνθεί από τον κορονοϊός, τονίζοντας ότι θα πρέπει να εφαρμοστούν αυστηρά πρωτόκολλα απομόνωσης για να αποφευχθεί η εξάπλωση της πανδημίας στα σωφρονιστικά καταστήματα.

Τα 25 κρούσματα μόλυνσης εντοπίστηκαν σε φυλακή όπου κρατούνται πάνω από 1.200 άνθρωποι, στην περιφέρεια Σαν Βισέντε, δήλωσε ο Οσίρις Λούνα, ο επικεφαλής του συστήματος των φυλακών της χώρας της κεντρικής Αμερικής, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε. Στη φυλακή Κεσαλτεπέκε, κοντά στην πρωτεύουσα, όπου κρατούνται 1.980 φυλακισμένοι, καταγράφηκαν άλλα 11 κρούσματα μόλυνσης, συμπλήρωσε ο ίδιος.

«Αρχίσαμε να παρέχουμε περίθαλψη σε αυτούς τους ανθρώπους και τους έχουμε θέσει σε απομόνωση», είπε ο αξιωματούχος. «Υπάρχει πτέρυγα απομόνωσης σε κάθε φυλακή», πρόσθεσε.

Οι συνθήκες στις φυλακές του Ελ Σαλβαδόρ προσέλκυσαν περισσότερη προσοχή όταν η κυβέρνηση έδωσε στη δημοσιότητα τρομακτικές φωτογραφίες, στις οποίες εικονίζονταν εκατοντάδες φυλακισμένα μέλη συμμοριών, με τα εσώρουχα, παραταγμένα σε τεράστιους σχηματισμούς, καθισμένα στο πάτωμα. Το φωτογραφικό υλικό αυτό προκάλεσε κατακραυγή από πλευράς οργανώσεων υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Οι φωτογραφίες αυτές δημοσιοποιήθηκαν έπειτα από την έξαρση των δολοφονιών που καταγράφηκε τον Απρίλιο και εξώθησε τον πρόεδρο Ναγίμπ Μπουκέλε να επιβάλλει πιο αυστηρά μέτρα στις φυλακές για τα μέλη των συμμοριών, ειδικά των αντίπαλων συμμοριών Mara Salvatrucha (MS-13) και Barrio 18, που συχνά βρίσκονται στα ίδια κελιά.

Η φυλακή Κεσαλτεπέκε, όπου κρατούνται μέλη συμμοριών, ήταν ανάμεσα σε αυτές όπου επιβλήθηκαν τα αυστηρότερα μέτρα, όχι όμως αυτή στο Σαν Βισέντε.

Ως χθες Δευτέρα, στο Ελ Σαλβαδόρ καταγράφονταν 35 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου 1.983 κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα