Ελεύθεροι να γιορτάσουν το στρατιωτικό πραξικόπημα στη Βραζιλία

Στρατιώτες στο Σάο Πάουλο γιορτάζουν το πραξικόπημα του 1964
Στρατιώτες στο Σάο Πάουλο γιορτάζουν το πραξικόπημα του 1964 AP

Δικαστήριο ακύρωσε την απαγόρευση εορτασμού του πραξικοπήματος. Εντολή του προέδρου Μπολσονάρο να τιμηθεί η επέτειος στα στρατόπεδα της χώρας.

Εφετείο της Βραζιλίας ακύρωσε το Σάββατο την απόφαση που έλαβε την προηγούμενη μέρα μια δικαστής, με την οποία απαγόρευε τους εορτασμούς για την 55η επέτειο από το στρατιωτικό πραξικόπημα του 1964.

Με την απόφασή της η εφέτης Μαρία ντου Κάρμο Καρντόσο έκανε δεκτή την προσφυγή του κράτους που προέβαλε ως επιχείρημα το γεγονός ότι "το δημοκρατικό κράτος δικαίου συνίσταται από τον πλουραλισμό των ιδεών".

ADVERTISING

Την προηγούμενη Δευτέρα, ο εκπρόσωπος του προέδρου Ζαΐχ Μπολσονάρο είχε ανακοινώσει ότι ο ακροδεξιός ηγέτης της Βραζιλίας διέταξε να τιμηθεί η επέτειος του πραξικοπήματος στα στρατόπεδα της χώρας. Οι εορτασμοί όμως απαγορεύτηκαν το βράδυ της Παρασκευής, με απόφαση της δικαστού Ιβάνι Σίλβα ντα Λους, με το σκεπτικό ότι "δεν είναι συμβατοί με τη διαδικασία αποκατάστασης της δημοκρατίας".

Ωστόσο η ντου Κάρμο Καρντόσο έκρινε από την πλευρά της ότι το μήνυμα του υπουργού Άμυνας που πρόκειται να διαβαστεί στα στρατόπεδα "δεν περιέχει καμία παραπομπή (...) που να παραβιάζει τη μνήμη και την αλήθεια (...) ούτε συγκρούεται με το δημοκρατικό κράτος δικαίου".

"Δεν διαπιστώνω καμία παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δεδομένου μάλιστα ότι παρόμοιες διαδηλώσεις γίνονταν τα προηγούμενα χρόνια στα στρατόπεδα, χωρίς καμία αρνητική συνέπεια για το σύνολο", κατέληξε η δικαστής.

Τελετές για τα 55 χρόνια από το πραξικόπημα οργανώθηκαν ήδη την Πέμπτη και την Παρασκευή σε πολλούς στρατώνες, όπου διαβάστηκε το μήνυμα του υπουργείου Άμυνας στο οποίο γίνεται λόγος για την ανάγκη οικοδόμησης μιας "έπαλξης ενάντια στον ολοκληρωτισμό".

Σε πολλές πόλεις της Βραζιλίας πρόκειται να οργανωθούν την Κυριακή διαδηλώσεις με κεντρικό σύνθημα "Ποτέ ξανά δικτατορία".

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Βραζιλία
SHARE:

24Media Network