Έλληνες Μ. Βρετανίας: Οργή κατά της ελληνικής πρεσβείας

Έλληνες Μ. Βρετανίας: Οργή κατά της ελληνικής πρεσβείας
Κίνηση στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών Eurokinissi

Με δύο συνεχείς ανακοινώσεις της η ελληνική πρεσβεία στο Λονδίνο καλεί τους Έλληνες που θέλουν να επιστρέψουν να το κάνουν με πτήση transit κάτι που έχει προκαλέσει οργή.

Οι Έλληνες που έχουν μείνει εγκλωβισμένοι στη Μεγάλη Βρετανία και δεν μπορούν να επιστρέψουν στην Ελλάδα, αν και το επιθυμούν χάνουν μέρα με την μέρα την υπομονή τους.

Η αλήθεια είναι ότι σ’ αυτό συνετέλεσε και η ανακοίνωση που ανάρτησε η ελληνική πρεσβεία στο Λονδίνο την Πέμπτη σύμφωνα με την οποία γνωστοποιεί ότι όσοι το επιθυμούν μπορούν να επιστρέψουν με πτήση transit στη χώρα!

Και εδώ προκύπτει η μεγάλη απορία: Η Ελλάδα έχει ουσιαστικά συμβουλεύσει αυτούς τους ανθρώπους να μην επιχειρήσουν να έρθουν στη χώρα (θυμάστε, έτσι και αλλιώς, το πολύ αυστηρό ύφος του κ. Χαρδαλιά για το ζήτημα) αφού έχουν πιθανότητες να είναι φορείς του κορονοϊού. Είναι δυνατόν να τους συστήνεται να ταξιδέψουν με ενδιάμεσο σταθμό, κάτι που φυσικά θα αυξήσει τις πιθανότητες να κολλήσουν, αν ακόμα παραμένουν υγιείς;

Είναι χαρακτηριστικό ότι η σελίδα της ελληνικής πρεσβείας στο Λονδίνο στο facebook κατακλύστηκε από οργισμένα μηνύματα από Ελληνες πολίτες που ζουν στην Αγγλία οι οποίοι έκαναν λόγο για απαράδεκτη συμπεριφορά και έλλειψη σεβασμού.

Ενα ακόμη ερώτημα που γεννάται είναι το ποιος έδωσε την εντολή στην πρεσβεία να προχωρήσει σ’ αυτήν την ανακοίνωση. Προφανώς το Υπουργείο Εξωτερικών είναι απάντηση αλλά θεωρείται σχεδόν σίγουρο ότι το ΥΠΕΞ δεν μπορεί να κινήθηκε από μόνο του χωρίς να φροντίσει να ενημερωθεί από την Πολιτική Προστασία και τους έχοντες το πρόσταγμα για την πολιτική της χώρας αναφορικά τον κορονοϊό.

Ακόμα όμως και να αποφασίσουν να ταξιδέψουν οι Ελληνες της Αγγλίας, ουδείς μπορεί να είναι σίγουρος ότι θα φτάσουν στην Αθήνα. Πτήσεις ακυρώνονται καθημερινά σ’ όλη την Ευρώπη, ανάλογα με την πολιτική κάθε χώρας, και σίγουρα ένα ταξίδι με transit συνιστά στην εποχή που διανύουμε τεράστιο ρίσκο.

Παρ’ όλα αυτά η πρεσβεία επανήλθε με νέα, ανάλογη ανακοίνωση την Παρασκευή (αυτή τη φορά στο επίσημο site της). Καλεί μάλιστα όσους ταξιδέψουν να επιβεβαιώσουν ότι η πτήση σου θα πραγματοποιηθεί απρόσκοπτα. Διαβάστε την εδώ.

Απ’ όλα τα παραπάνω μόνο ένα ασφαλές συμπέρασμα μπορεί να εξαχθεί. Η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να ξεκαθαρίσει αν επιθυμεί στην παρούσα φάση την επιστροφή αυτών των ανθρώπων. Αν ναι, πρέπει να στείλει αεροσκάφη να τους παραλάβουν με απευθείας πτήση. Αν όχι, να τους το ξεκαθαρίσει σαφώς.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα