ΑΟΖ με Αίγυπτο: Οι Τούρκοι, μέσω στοχευμένων άρθρων απειλούν με “νέο 1922”

ΑΟΖ με Αίγυπτο: Οι Τούρκοι, μέσω στοχευμένων άρθρων απειλούν με “νέο 1922”
Φωτογραφία αρχείου AP

Η Τουρκία κλιμακώνει την ένταση και φροντίζει να το δείχνει μέσω όλων των πιθανών τρόπων. Ακόμα και μέσω της αρθρογραφίας των "πιστών" του Ερντογάν.

H είδηση ότι η Ελλάδα προχώρησε αφενός στην κύρωση της συμφωνίας οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών της με την Αίγυπτο και αφετέρου στην επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο πέλαγος στα 12 μίλια προκάλεσε εκνευρισμό στην Τουρκία.

Τούτο διαφαίνεται όχι τόσο από τις επίσημες αντιδράσεις των Τούρκων κυβερνητικών παραγόντων που έσπευσαν φυσικά να χαρακτηρίζουν ουσιαστικά άκυρη τη συμφωνία με την Αίγυπτο αλλά από τον τρόπο που άρχισαν να τοποθετούνται αρθρογράφοι που απηχούν, χρόνια τώρα, τις απόψεις και τις διαθέσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ενα τέτοιο άρθρο “ανέβηκε” την Παρασκευή το πρωί στον ιστότοπο της αγγλόφωνης έκδοσης της Sabah, εφημερίδας που ελέγχεται πλήρως από την τουρκική κυβέρνηση και προσωπικά από τον Τούρκο πρόεδρο.

Η συντάκτρια είναι η Χιλάλ Καπλάν, φανατική θαυμάστρια του Ερντογάν και πιστή συνοδοιπόρος του Τούρκου ηγέτη μέσα από ΜΜΕ όπως η Γενί Σαφάκ. Ψυχολόγος σε ότι αφορά τις σπουδές της και νεότατη, μόλις 38 ετών.

Στο άρθρο της λοιπόν, η Καπλάν (τιτλοφορείται Greece forcing its hand to war) αφού κάνει μία επισκόπηση της τουρκικής επιχειρηματολογίας για τις θαλάσσιες ζώνες, το Καστελόριζο, τις κινήσεις της Τουρκίας κτλ, διατυπώνει ωμές απειλές σαν και αυτές που έχουν διατυπώσει στο πρόσφατο παρελθόν ο ίδιος ο Ερντογάν αλλά και ο Υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρα.

Γράφει χαρακτηριστικά η Καπλάν: “Εάν η Ελλάδα αποφασίσει να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια, αυτό θα είναι αιτία πολέμου για την Τουρκία (σσ εξεφρασμένη, εδώ και χρόνια, τουρκική θέση). Οι Ελληνες θυμούνται καλά τι βίωσαν οι πρόγονοί τους πριν από 98 χρόνια στη “Μεγάλη Επίθεση” (σσ πρόκειται για την αντεπίθεση των Νεότουρκων του Κεμάλ Ατατούρκ σε όλο το μέτωπο της Μικρασίας που κατέληξε στην καταστροφή της Σμύρνης) και δεν νομίζω ότι θέλουν να επανηλφθεί η ιστορία”.

Το άρθρό της πάντως τελειώνει σε πιο…ειρηνικούς τόνους: “Η Τουρκία δεν επιθυμεί να κλιμακώσει την ένταση αλλά επιθυμεί να γίνουν σεβαστά τα δικαιώματά τους. Ο σωστότερος δρόμος είναι ο προσδιορισμός των θαλάσσιων ζωνών στα πρότυπα των χερσαίων συνόρων μέσω μίας συμφωνίας που θα επιτευχεί με ειρηνικό και πολιτισμένο τρόπο”.

Πως όμως θα επιτευχθεί μία συμφωνία “με ειρηνικό και πολιτισμένο τρόπο” όταν συχνά-πυκνά η τουρκική πλευρά υπενθυμίζει με νόημα τα πολεμικά γεγονότα του 1922; Σ’ αυτό το ερώτημα η Χιλάλ Καπλάν δεν απάντησε…

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα