Εμμένει στη στάση του για το προσφυγικό ο Ορμπάν

Εμμένει στη στάση του για το προσφυγικό ο Ορμπάν
Hungary's Prime Minister Viktor Orban, gestures as he talks during a joint news conference with Turkey's Prime Minister Binali Yildirim, following their meeting in Ankara, Turkey, Friday, June 30, 2017. (AP Photo/Burhan Ozbilici) AP

Για "βία" έκανε λόγο ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, αναφερόμενος στον μηχανισμό ποσοστώσεων.

Η Ουγγαρία δεν προτίθεται να μεταβάλει τη στάση της στο μεταναστευτικό ζήτημα, παρά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου να απορρίψει την προσφυγή που κατέθεσε με την Σλοβακία κατά του μηχανισμού ποσοστώσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με τον Βίκτωρ Ορμπάν.

Μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο της χώρας του, ο ούγγρος πρωθυπουργός δήλωσε χαρακτηριστικά: «Πρέπει να σημειώσουμε την απόφαση αφού δεν μπορούμε να υπονομεύσουμε τα θεμέλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης – και η τήρηση του νόμου είναι θεμέλιο της ΕΕ- αλλά ταυτόχρονα η απόφαση αυτού του δικαστηρίου δεν αποτελεί για εμάς λόγο να αλλάξουμε την πολιτική που απορρίπτει του μετανάστες».

Ο Ορμπάν, αναφερόμενος στην επιστολή του προέδρου της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ τόνισε πως η σύνδεση του μεταναστευτικού ζητήματος με την χρηματοδότηση είναι “ανήθικη” και αντίθετη στους ευρωπαϊκούς κανόνες.

Μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου χθες, ο ούγγρος πρωθυπουργός κατήγγειλε τη «βία» του μηχανισμού υποχρεωτικών ποσοστώσεων υποδοχής προσφύγων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και διαμήνυσε ότι δεν θα επιτρέψει να μετατραπεί η Ουγγαρία σε  «χώρα μετανάστευσης».

Με επιστολή του, που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της ουγγρική κυβέρνησης, ο Βίκτωρ Ορμπάν απαντά σε εκείνη που του απέστειλε ο Γιούνκερ την Τρίτη, δηλώνοντας “σοκαρισμένος και σαστισμένος” για την θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι “η αλληλεγγύη δεν αποτελεί πιάτο α λα καρτ”:

«Η ερμηνεία της αρχής της αλληλεγγύης που περιγράφεται στην επιστολή σας σημαίνει στην ουσία ότι η Ουγγαρία θα μεταμορφωθεί σε μια χώρα μετανάστευσης, παρά τη βούληση του ουγγρικού λαού», αναφέρει χαρακτηριστικά, προσθέτοντας: «Κατά την άποψή μου, αυτό δεν είναι αλληλεγγύη, αυτό είναι βία» και σημειώνει πως, αντίθετα με άλλες χώρες της ΕΕ, η Ουγγαρία δεν έχει «αποικιακό παρελθόν».

«Τα μεγάλα κράτη μέλη (της ΕΕ) έγιναν κράτη μετανάστευσης, λόγω των υποχρεώσεών τους που απέρρεαν από το αποικιακό τους παρελθόν», υποστήριξε ο ούγγρος πρωθυπουργός. «Αλλά η Ουγγαρία, αντιθέτως, δεν θέλει να γίνει χώρα μετανάστευσης, και δεν μπορεί να αποδεχθεί να εξαναγκαστεί (να γίνει)», πρόσθεσε.

Η ουγγρική κυβέρνηση, ήδη από την Τετάρτη είχε καταδικάσει ως «ανεύθυνη» την απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Η απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ είναι ανεύθυνη» και έχει «πολιτικό» χαρακτήρα, δήλωσε αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης ο ούγγρος ΥΠΕΞ Πέτερ Σιγιάρτο, προσθέτοντας ότι η Βουδαπέστη θα συνεχίσει να «μάχεται» εναντίον των ποσοστώσεων και ότι εναντιώνεται σθεναρά στο μέτρο αυτό.

Έτοιμη να επιβάλει κυρώσεις η Κομισιόν

Έτοιμη να ξεκινήσει εντός εβδομάδων δικαστικές διαδικασίες που μπορεί να οδηγήσουν στην επιβολή προστίμων σε βάρος της Πολωνίας, της Ουγγαρίας και της Τσεχικής Δημοκρατίας, είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε περίπτωση που οι χώρες αυτές αρνηθούν να δεχθούν στο έδαφός τους αιτούντες άσυλο από την Ελλάδα και την Ιταλία.

Μετά την απόφαση του Δικαστηρίου, ο αρμόδιος για τη μετανάστευση επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος δήλωσε:

«Αν τα κράτη μέλη, που δεν έχουν προχωρήσει καθόλου σε επανεγκαταστάσεις ή τις έχουν σταματήσει εδώ και καιρό, δεν αλλάξουν την προσέγγισή τους μέσα στις ερχόμενες εβδομάδες, θα πρέπει να εξετάσουμε το ενδεχόμενο να κάνουμε το τελευταίο βήμα στη διαδικασία παραβίασης, οδηγώντας την Πολωνία, την Ουγγαρία και την Τσεχική Δημοκρατία στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο».

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έχει την εξουσία να επιβάλλει οικονομικές ποινές σε κυβερνήσεις οι οποίες δεν συμμορφώνονται προς τη νομοθεσία της ΕΕ.

Πληροφορίες: ΑΜΠΕ, Φωτογραφία: AP Photo/Burhan Ozbilici

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα