Εμπόριο σάρκας: Μια τεράστια παγκοσμιοποιημένη αγορά

Εμπόριο σάρκας: Μια τεράστια παγκοσμιοποιημένη αγορά

Τη γιγάντωση της σεξουαλικής εκμετάλλευσης καταγγέλλει η οργάνωση Fondation Scelles. Πώς έχει συμβάλλει το διαδίκτυο

Η πορνεία δεν παύει να εξελίσσεται σε "μια τεράστια παγκοσμιοποιημένη αγορά", την οποία μεγεθύνουν η όλο και πιο ελεύθερη κυκλοφορία των προσώπων, η ανάπτυξη του διαδικτύου και ο ευτελισμός της αγοραπωλησίας των ανθρώπων. Αυτό κατήγγειλε την Πέμπτη γαλλική οργάνωση.

Στην ετήσια έκθεσή της με τίτλο "Σεξουαλική εκμετάλλευση, μια απειλή που εντείνεται", η οργάνωση Fondation Scelles, η οποία μάχεται ενάντια στη σεξουαλική εκμετάλλευση, καταγράφει τις τάσεις όσον αφορά το φαινόμενο της πορνείας σε 66 χώρες, όπου "ο αριθμός των προσώπων που εκπορνεύονται δεν σταματά να αυξάνεται κι η σεξουαλική εκμετάλλευση εμφανίζεται περισσότερο από ποτέ ως μια τεράστια παγκοσμιοποιημένη αγορά που ξεπερνά τις εθνικότητες".

Τα δίκτυα πορνείας δείχνουν μια "μεγάλη προσαρμοστικότητα" στις εκάστοτε συνθήκες, εξήγησε ο Ιβ Σαρπενέλ, δικαστικός και πρόεδρος της οργάνωσης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στο Παρίσι.

"Οι μαστροποί συνάπτουν εμπορικές συμφωνίες μεταξύ τους", δήλωσε, φέρνοντας ως παράδειγμα κυκλώματα στη Ρουμανία τα οποία "πωλούν νέες γυναίκες από τον Ισημερινό σε Γάλλους" κι ένα δίκτυο στον Λίβανο που "έφθασε ως τη Βενεζουέλα αναζητώντας γυναίκες για να τις πωλεί στη Γαλλία".

Η σεξουαλική εκμετάλλευση γιγαντώνεται από "την ελεύθερη κυκλοφορία των αγαθών και των προσώπων" πρόσθεσε ο πρόεδρος της οργάνωσης. Το φαινόμενο των φορτηγών που περνούσαν μυστικά τις ιερόδουλες παράνομα από τα σύνορα δεν υφίσταται πια: Σήμερα, η πλειονότητα των ιερόδουλων έρχονται από το εξωτερικό (σε ποσοστό 90%) "με νόμιμα χαρτιά, ή σχεδόν νόμιμα. Φθάνουν αεροπορικώς στα πλαίσια μιας συμφωνίας" εξήγησε, επικαλούμενος υποθέσεις με ιερόδουλες από τη Νιγηρία κι την Κίνα που έρχονται "μέσω τουριστικών γραφείων".

Στην Κύπρο, για παράδειγμα, τα κυκλώματα πορνείας διακινούν γυναίκες από την Ουκρανία ή τη Ρωσία με θεωρήσεις διαβατηρίων και άδειες εισόδου οι οποίες τις εμφανίζουν ως "εξωτικές χορεύτριες" ή "καλλιτέχνιδες", πριν τις στείλει σε χώρες του Κόλπου.

Η οικονομική κρίση έχει αυξήσει την αβεβαιότητα μετατρέποντας την αγοραπωλησία ανθρώπων σε κάτι «πολύ τετριμμένο» υπογράμμισε η Σαντρά Αγιάντ, υπεύθυνη του Κέντρου Διεθνών Ερευνών και Τεκμηρίωσης για τη Σεξουαλική Εκμετάλλευση (Crides) που έχει συσταθεί από την οργάνωση και συντονίζει την έκδοση της έκθεσης.

Μέσω του Διαδικτύου, τα πλέον ευάλωτα πρόσωπα ανταποκρίνονται σε ψεύτικες αγγελίες εργασίας στο εξωτερικό, όπως για θέσεις μπέιμπι-σίτερ, οικιακών βοηθών, υπηρετριών ή μοντέλων, τόνισε η ίδια.

Στη συνέχεια προκειμένου να ξεπληρώσουν το χρέος, συχνά υπέρογκο, που οφείλουν στα πρόσωπα που φρόντισαν να μπορέσουν να περάσουν τα σύνορα (περίπου 50.000 έως 60.000 ευρώ), πολλές γυναίκες αναγκάζονται να εκπορνευτούν:

"Τις κρατούν δίνοντάς τους ναρκωτικά, απειλώντας τις οικογένειές τους. . .", εξήγησε ο Σαρπενέλ.

Μια ιερόδουλη εξασφαλίζει κέρδος 150.000 ευρώ τον χρόνο κατά μέσον όρο στον προαγωγό της, αποκαλύπτει η έρευνα αυτή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

SHARE: