Εμβόλιο: Ο άνθρωπος που έγινε δύο φορές εθελοντής για Κορονοϊό και Έμπολα

Εμβόλιο: Ο άνθρωπος που έγινε δύο φορές εθελοντής για Κορονοϊό και Έμπολα
Ο Sean Doyle Damon Meharg/Emory University

Ο 31χρονος σπουδαστής ιατρικής Sean Doyle αποφάσισε να γίνει δύο φορές εθελοντής για πειραματικές δοκιμές εμβολίων, αρχικά για τον Έμπολα και τώρα για τον Κορονοϊό.

Ο 31χρονος σπουδαστής ιατρικής Sean Doyle είναι τεταρτοετής φοιτητής ιατρικής στο Emory University στην Atlanta της Goergia των ΗΠΑ και θεωρείται ήδη “βετεράνος” στις δοκιμές εμβολίων.

Πριν από σχεδόν τρία χρόνια, έγινε εθελοντής για δοκιμή πειραματικού εμβολίου για τον Έμπολα πάνω του. Οι δοκιμές είχαν διάρκεια 18 μηνών. Την περασμένη Παρασκευή προσφέρθηκε και πάλι να γίνει εθελοντής για πειραματικές δοκιμές εμβολίου, αυτή τη φορά για τον Covid-19.

Ο ίδιος μίλησε στο motherjones και εξήγησε το σκεπτικό του.

“Σαν φοιτητής ιατρικής, αυτή την περίοδο δεν μπορώ να κάνω και πολλά για την πανδημία. Από τη στιγμή που δεν έχουμε αποφοιτήσει ακόμη, δεν μπορούμε να συνεισφέρουμε πρακτικά. Έτσι, θεώρησα πως με αυτό τον τρόπο μπορώ να βοηθήσω κι εγώ ουσιαστικά από τη δική μου μεριά. Μου ζητήθηκε να λάβω μέρος στις δοκιμές επειδή είχα συμμετάσχει σε μια δοκιμασία πειραματικού εμβολιασμού που είχε κάνει το Emory για τον ιό Ebola. Δεδομένου ότι ολοκλήρωσα τις προηγούμενες δοκιμές με επιτυχία, θεώρησαν πως θα μπορούσα να είμαι ένας καλός “υποψήφιος” και για τις νέες κλινικές μελέτες αποτελεσματικότητας.

Όταν επικοινώνησαν μαζί μου από το Πανεπιστήμιο ενθουσιάστηκα ακριβώς επειδή ως φοιτητής ιατρικής θέλω να εστιάσω στην ανάπτυξη εμβολίων, στο πώς δοκιμάζονται και στα οφέλη τους”.

Για το αν φοβάται δηλώνει πως “κανείς δεν είναι σίγουρος για το πώς θα ανταποκριθεί ο οργανισμός του. Φίλοι μου και μέλη της οικογένειάς μου εξέφρασαν την ανησυχία τους. Αλλά γνωρίζω τις στατιστικές που δείχνουν πόσο σπάνια προκαλούνται πραγματικά σοβαρές αντιδράσεις σε έναν οργανισμό από μια τέτοια κλινική μελέτη. Έτσι, δεν ανησύχησα πραγματικά συμμετέχοντας σε αυτή τη δοκιμή. Άλλωστε το όφελος υπερκαλύπτει κάθε πιθανό ρίσκο”.

Για το αν τηρεί την καραντίνα, λέει: “Ακολουθώ όλα τα βήματα που ακολουθούν όλοι οι άνθρωποι αυτή την εποχή. Απομονώνομαι όσο καλύτερα μπορώ. Μένω μόνος, κάτι που κάνει την προσπάθειά μου κάπως ευκολότερη. Συνεχίζω την έρευνά μου από το σπίτι και προσπαθώ να περνώ τον χρόνο μου δημιουργικά προχωρώντας τις σπουδές μου”.

Για το πώς έγινε η δοκιμή, περιγράφει: “Έγινε μια πρώτη δοκιμασία ελέγχου. Έδωσα μερικά δείγματα αίματος και απάντησα σε ερωτήσεις για το ιατρικό ιστορικό μου. Έκανα το εμβόλιο την περασμένη Παρασκευή. Ήταν όπως θα έκανα το εμβόλιο της γρίπης, ήταν μια πολύ απλή διαδικασία. Δεν αισθάνθηκα κάποια παρενέργεια πάνω μου, όλα κύλησαν όπως κάθε άλλο εμβόλιο που έχω κάνει στη ζωή μου”.

Συγκριτικά με τη δοκιμή για τον Έμπολα, ο Doyle δηλώνει πως η διαδικασία στην οποία υποβλήθηκε τώρα, δεν ήταν το ίδιο “σκληρή”. “Η τότε διαδικασία κράτησε 18 μήνες, τμηματικά. Τώρα, η μελέτη θα κρατήσει 12 με 14 μήνες. Για τον Έμπολα συνέλεξαν πολλά δείγματα αίματος και υπήρξαν πολλές περισσότερες επισκέψεις, το εμβόλιο το λαμβάναμε σε δόσεις”. Πρόσθεσε ότι δεν αισθάνθηκε κάποια παρενέργεια από το εμβόλιο του Έμπολα.

Σε ό,τι αφορά τις τωρινές δοκιμές και τα αποτελέσματά τους, ο εθελοντής δηλώνει: “Τα αποτελέσματα δεν έχουν ακόμη κυκλοφορήσει, επειδή κάνουν ακόμα κάποια αξιολόγηση των δειγμάτων αίματος που συλλέχθηκαν. Ωστόσο ο επικεφαλής Dr. Anderson, συμμετείχε και ο ίδιος ως εθελοντής στη δοκιμή και μου είπε ότι τα αποτελέσματα θα είναι έτοιμα σε σύντομο χρονικό διάστημα”.

Τέλος, καταλήγει λέγοντας πως ελπίζει να υπάρξει άμεσα ιατρική απάντηση στην επιδημία. “Στις έρευνες για το εμβόλιο θα μετέχουν πλέον περισσότεροι, με απόλυτη ασφάλεια. Είμαι σίγουρος πως θα έχουμε καλό αποτέλεσμα”.

Στις μελέτες του Emory θα λάβουν μέρος συνολικά 45 άτομα από το Πανεπιστήμιο ενώ γίνεται κάλεσμα για περισσότερους εθελοντές. Το Emory μετέχει στις δοκιμές του mRNA-1273 το οποίο και αναπτύχθηκε από επιστήμονες των Αμερικανικών Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας (NIH) και την εταιρεία βιοτεχνολογίας Moderna με έδρα το Κέμπριτζ της Μασαχουσέτης.

Αν όλα εξελιχθούν καλά, οι επιστήμονες εκτιμούς πως το εμβόλιο αυτό μπορεί να τεθεί σε κυκλοφορία σε ενάμισυ χρόνο, στο πλαίσιο της υπόθεσης ότι η επιδημία θα παραταθεί μέχρι την προσεχή περίοδο της εποχικής γρίπης. Οι προσδοκίες είναι πως στο επόμενο διάστημα θα μπούμε στο δεύτερο στάδιο κλινικών δοκιμών για την αποτελεσματικότητα του mRNA-1273.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ


Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα