Γερμανός καλλιτέχνης τιμά τους Εβραίους που έπεσαν θύματα των Ναζί

Γερμανός καλλιτέχνης τιμά τους Εβραίους που έπεσαν θύματα των Ναζί
Glomex

Ο Γκούντερ Ντέμνιγκ έχει συνολικά τοποθετήσει 75.000 λίθους, ενώ έχει επισκεφθεί περισσότερες από 1.200 πόλεις σε ολόκληρη την Ευρώπη, ανάμεσα τους και τη Θεσσαλονίκη.

Ο Γκούντερ Ντέμνιγκ τοποθετεί τις λίθους μνήμης σε πεζόδρομο της πόλης Μέμινγκεν στη νότια Γερμανία. Με τον τρόπο αυτό ο Γερμανός καλλιτέχνης τιμά τους Εβραίους της πόλης που έπεσαν θύματα των Ναζί.

Η τελετή πραγματοποιήθηκε με αφορμή την συμπλήρωση 75 ετών από την απελευθέρωση του στρατοπέδου του Άσουβιτς από τον σοβιετικό στρατό. Ο Γερμανός καλλιτέχνης, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Euronews, έχει συνολικά τοποθετήσει 75.000 λίθους, ενώ έχει επισκεφθεί περισσότερες από 1.200 πόλεις σε ολόκληρη την Ευρώπη, ανάμεσα τους και την Θεσσαλονίκη. 

«Κάθε σμιλευμένη πέτρα δίνει άλλο νόημα σε λέξεις όπως η δολοφονία και ο θάνατος. Δεν είναι απλώς λόγια, αλλά κάτι που μπορούμε να αγγίξουμε και να κρατήσετε στα χέρια σας» υποστηρίζει ο Γκούντερ Ντέμνιγκ. 

«Ήταν Εβραίοι που ζούσαν στη γειτονιά. Οφείλουμε να τους θυμόμαστε και να ξαναδώσουμε σε αυτούς ανθρώπους μια θέση στην κοινότητα μας» δήλωσε ο Λούντβιγκ Σπαένλε, επίτροπος κατά του αντισημτισμού στη Βαυαρία.

Όταν ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του 90, ο Γκούντερ Ντέμνιγκ δεν μπορούσε να πιστέψει την απήχηση που θα είχε η πρωτοβουλία του. Πλέον, αυτή είναι η μοναδική του απασχόληση. 

«Είναι το έργο μιας ζωής και νιώθω πλήρης. Δεν νομίζω πως οι ζωγράφοι και οι γλύπτες που δουλεύουν στο στούντιο μπορούν να βιώσουν όσα εγώ στον δρόμο» υποστηρίζει ο Γκούντερ Ντέμνιγκ. 

Μόνο πέρυσι ο Γκούντερ Ντέμνιγκ ταξίδεψε 270 ημέρες για να εγκαταστήσει τις λίθους μνήμης. Ο Γερμανός καλλιτέχνης δεν σκοπεύει να σταματήσει αφού συνεχώς δέχεται αιτήματα από ανθρώπους που έχασαν δικούς τους κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου πολέμου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα