Ένοχοι οι επιστήμονες επειδή δεν προέβλεψαν το σεισμό της Λ' Άκουϊλα

Ένοχοι οι επιστήμονες επειδή δεν προέβλεψαν το σεισμό της Λ' Άκουϊλα

Καταδίκη σε έξι χρόνια κάθειρξη σε επιστήμονες-μέλη επιτροπής που είχε "υποτιμήσει" τον κίνδυνο σεισμού στην Λ' Άκουϊλα

Σε έξι χρόνια κάθειρξη καταδικάσθηκαν από την ιταλική δικαιοσύνη οι επτά επιστήμονες-μέλη της δημόσιας επιτροπής αξιολόγησης σοβαρών κινδύνων τα οποία κρίθηκαν υπεύθυνα για «παροχή αναληθών πληροφοριών σχετικά με την, δήθεν "περιορισμένη" πιθανότητα, να σημειωθεί σεισμός στην περιοχή της Λ' Άκουϊλα», λίγες ημέρες πριν από το τραγικό χτύπημα του Εγκέλαδου, στις 6 Απριλίου του 2009, που προκάλεσε το θάνατο 309 ατόμων.

Η ετυμηγορία των δικαστών ανέφερε πως «η επιτροπή προχώρησε σε επιφανειακή και επιπόλαια εκτίμηση και παρείχε αναληθείς καθησυχαστικές πληροφορίες στους κατοίκους της πρωτεύουσας του Αμπρούτσο».

Ο εισαγγελέας είχε ζητήσει την καταδίκη του κάθε κατηγορούμενου σε τέσσερα χρόνια φυλάκισης. Οι συνήγοροι υπεράσπισης προσπάθησαν να βασίσουν την στρατηγική τους στο ότι «είναι γνωστό σε όλους ότι οι σεισμοί μέχρι σήμερα δεν μπορούν να προληφθούν με καμία επιστημονική μέθοδο».

Η επιτροπή έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα, και απλώς εντέλλεται να υποβάλει προτάσεις στην κυβέρνηση.

Εκτός από ιταλούς και ξένους δημοσιογράφους και μέρος των κατηγορουμένων, στην μικρή εισαγγελία της Λ' Άκουϊλα ήταν παρόντες δεκάδες συγγενείς των θυμάτων, οι οποίοι εξέφρασαν ικανοποίηση για την απόφαση της ιταλικής δικαιοσύνης.

«Είμαι πικραμένος και απελπισμένος», δήλωσε αντιθέτως ο Έντσο Μπόσκι, πρώην μέλος της επιτροπής, στέλεχος του Εθνικού Ινστιτούτου Γεωφυσικής και Ηφαιστειολογίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Ημέρα μνήμης για τον φονικό σεισμό στην Λ' Άκουϊλα (vid)

SHARE:

24Media Network