Ενώπιον δικαστή 6 αστυνομικοί που βασάνισαν κρατούμενο μέχρι θανάτου στην Αίγυπτο

Αιγύπτιοι αστυνομικοί
Αιγύπτιοι αστυνομικοί AP

Τούς απαγγέλθηκαν κατηγορίες από την εισαγγελία για "απάνθρωπη συμπεριφορά, βία και βασανισμό μέχρι θανάτου» καθώς και «πλαστογράφηση δημοσίου εγγράφου".

Έξι αιγύπτιοι αστυνομικοί, ανάμεσά τους δύο υψηλόβαθμοι, αποφασίστηκε να παραπεμφθούν στη δικαιοσύνη διότι βασάνισαν έναν κρατούμενο μέχρι θανάτου, έγραψε η κρατική εφημερίδα Αλ Αχράμ.

Τον Ιούνιο, η εισαγγελία είχε διατάξει να τεθούν υπό κράτηση δύο αξιωματικοί και τέσσερις αστυνομικοί μετά τον θάνατο ενός άνδρα που είχε συλληφθεί για κλοπή, στο αστυνομικό τμήμα Χαντάγεκ αλ Κούμπα, στο βορειοανατολικό Κάιρο.

Στους έξι αστυνομικούς απαγγέλθηκαν κατόπιν κατηγορίες από την εισαγγελία για «απάνθρωπη συμπεριφορά, βία και βασανισμό μέχρι θανάτου» καθώς και «πλαστογράφηση δημοσίου εγγράφου» και παραπέμφθηκαν στη δικαιοσύνη.

ADVERTISING

Υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατηγορούν συχνά την αιγυπτιακή αστυνομία ότι βασανίζει και κακομεταχειρίζεται κρατουμένους.

Η αμερικανική ΜΚΟ Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch, HRW) είχε δημοσιοποιήσει τον Σεπτέμβριο του 2017 μια έκθεση στην οποία εκτιμούσε ότι οι βασανισμοί των πολιτικών κρατουμένων στην Αίγυπτο αποτελούν «πιθανόν έγκλημα κατά της ανθρωπότητας».

Οι αρχές της Αιγύπτου είχαν απορρίψει τις καταγγελίες της ΜΚΟ, πριν ανακοινώσουν εν μέσω του σάλου τη λήψη μέτρων για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Τον Φεβρουάριο του 2017, οι αρχές έκλεισαν τα γραφεία του Κέντρου Ναντίμ για την αποκατάσταση των θυμάτων της αστυνομικής βίας και των βασανιστηρίων, που ήταν γνωστό διότι τεκμηρίωνε τις καταχρήσεις εξουσίας των δυνάμεων επιβολής της τάξης και υποστήριζε τα θύματα.

SHARE:

24Media Network