Έντονες καταιγίδες στην Κεντρική Μεσόγειο το επόμενο διήμερο

Έντονες καταιγίδες στην Κεντρική Μεσόγειο το επόμενο διήμερο
Twitter: Mediterranean Cyclone Centre @Medicane_Centre

Πόσο μεγάλη είναι η πιθανότητα δημιουργίας Μεσογειακού Κυκλώνα. Τι υποστηρίζουν οι επιστήμονες και τι παρουσιάζουν τα μέχρι τώρα προγνωστικά μοντέλα.

Έντονη ηλεκτρική δραστηριότητα παρατηρείται το τελευταίο διήμερο στην Κεντρική Μεσόγειο με καταιγίδες και μεγάλα ύψη βροχής. Σήμερα η καταγραφή στην πιο πρόσφατη συνοπτική παρατήρηση για την Σιγγονέλα ήταν 81 mm βροχής.

To τελευταίο διήμερο έχουν σημειωθεί σε Μάλτα (74 mm), στην Catania της Ιταλίας ( 80.8 mm ) και στον Ναυτικό Σταθμό της Σιγγονέλα με 114 mm βροχής συνολικά.

Το αίτιο που προκαλεί τα έντονα φαινόμενα είναι ένα χαμηλό βαρομετρικό που προς το παρόν το κέντρο του βρίσκεται στις ακτές της Βόρειας Αφρικής και το οποίο έχει την τάση να μπει στην θαλάσσια περιοχής της Σύρτης και να κινηθεί βορειοανατολικά.

Σχετικά με δημοσιεύματα της Δευτέρας 14 Σεπτεμβρίου 2020 για την πιθανή δημιουργία Μεσογειακού Κυκλώνα με κίνηση προς τη χώρας μας, πρέπει να τονίσουμε ότι η πιθανότητα αυτή είναι μικρή. Τα περισσότερα προς το παρόν προγνωστικά μοντέλα δείχνουν μη ευνοϊκές συνθήκες για τη δημιουργία ενός τέτοιου κυκλώνα στο Ιόνιο Πέλαγος και ειδικά κοντά στις ακτές της χώρας μας, όπως είχε συμβεί πριν από δυο χρόνια τέλη Σεπτεμβρίου του 2018.

Τέτοιου τύπου συστήματα χρειάζονται συνεχή παρακολούθηση και δεν πρέπει να εφησυχάζουμε, καθώς έχουν πολλά κοινά με τους τροπικούς κυκλώνες, με τους θυελλώδεις ανέμους του συστήματος να στροβιλίζονται γύρω από ένα «μάτι» και να συνοδεύονται από έντονες βροχοπτώσεις. Στα μεγάλης κλίμακας μοντέλα που παραθέτουμε δεν μπορεί να φανεί με λεπτομέρεια η εξέλιξη του συστήματος, του οποίο μέχρι στιγμής η προγνωσιμότητά του δεν υπερβαίνει τις 48 ώρες και η πιθανότητα εμφάνισης φτάνει το 40%.

Τηρώντας τα όρια των 48 ωρών που είχαμε θέσει και στην περίπτωση του Ζορμπά δεν θα επεκταθούμε χρονικά περισσότερο και θα δώσουμε την προοπτική μέχρι τις βραδινές ώρες της Τετάρτης, όπου τα προγνωστικά στοιχεία δεν παρουσιάζουν μεγάλες αποκλίσεις και παράλληλα συγκλίνουν στο οτι δεν φαίνεται να επηρεάζονται τα δυτικά τμήματα της χώρας μας και ειδικότερα τα νησιά του Ιονίου.

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η ΕΜΥ παρακολουθεί και αξιολογεί όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες και θα σας ενημερώσει υπεύθυνα με σχετικά τακτικά και έκτακτα δελτία όποτε αυτό κριθεί ότι είναι απαραίτητο, δίνοντας στην πολιτεία αλλά και τους πολίτες τον εύλογο χρόνο έγκαιρης προειδοποίησης και προετοιμασίας.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα