Αγία Σοφία: Έτσι ηχούσαν οι χριστιανικές ψαλμωδίες στον ναό

Αγία Σοφία: Έτσι ηχούσαν οι χριστιανικές ψαλμωδίες στον ναό
Η Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη AP

Η Μπισέρα Πέντσεβα, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ, διακρίθηκε για μια μελέτη που αφορούσε την πιστή ακουστική των χριστιανικών μυστηρίων ανά τα χρόνια, στην Αγία Σοφία.

Η Μπισέρα Πέντσεβα, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ σε συνεργασία με την χορωδία Capella Romana, πραγματοποίησε μια πρωτοποριακή μελέτη, για την αναβίωση των χριστιανικών μυστηρίων, στην Αγία Σοφία. Η ίδια με τη βοήθεια της τεχνολογίας κατάφερε, να αναδημιουργήσει την ακουστική εμπειρία των ψαλμών του Ναού, όπως ακούγονταν 1500 χρόνια πριν.

Η Μπισέρα Πέντσεβα, εξέδωσε το βιβλίο “Hagia Sofia: Sound, Space and Spirit in Byzantium”, το οποίο βραβεύτηκε για την καλύτερη μονογραφία στις ιστορικές θρησκευτικές σπουδές το 2017.

Η έρευνα της Πέντσεβα είχε σκοπό να αποτυπώσει τις χριστιανικές ψαλμωδίες που δεν γίνονταν πια στον ναό, όπως ακριβώς ακούγονταν όταν χτίστηκε.

Το ακουστικό, ιστορικό ταξίδι δημιουργήθηκε μέσα από μια πολύχρονη συστηματική μελέτη της καθηγήτριας και της ομάδας της, αλλά και με τη βοήθεια υπολογιστών τελευταίας τεχνολογίας.

Η Πέντσεβα συνδύασε στις σπουδές της τη βυζαντινολογία, την ιστορία και τη θεολογία. Επισκέφτηκε το ναό όταν ήταν ακόμη φοιτήτρια, 19 ετών και ήταν έκπληκτη από την πρώτη της επίσκεψη. Στην πορεία της ζωής της γνώρισε τον Τζόναθαν Άμπελ, καθηγητή Υπολογιστικών Ερευνών στη Μουσική και στην Ακουστική στο Στάνφορντ και μετά από συζητήσεις μαζί του της γεννήθηκε αυτή η σκέψη.

Πολλοί τουρίστες που επισκέφτηκαν την Αγία Σοφία εξέφρασαν πως είναι πραγματικά ευγνώμονες για την έρευνα αφού όταν επισκέφτηκαν στον ναό έβαλαν στα ακουστικά τους τον εντυπωσιακό ήχο και αναβίωσαν τα μυστήρια, σαν να βρίσκονταν εκεί όταν τελούνταν.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα