Έπεσε ο δορυφόρος της NASA στη Γη

Image converted using ifftoany
Image converted using ifftoany IMAGE CONVERTED USING IFFTOANY

Σε Καναδά, Αφρική, Ειρηνικό, Ατλαντικό και Ινδικό Ωκεανό κατέπεσαν, κατά πάσα πιθανότητα, τμήματα του Ερευνητικού Δορυφόρου της Άνω Ατμόσφαιρας. Το σημείο, από όπου εισήλθαν στην ατμόσφαιρα αναζητά η NASA (vids)

Όπως ανακοίνωσε η αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία, ο βάρους 6 τόνων ερευνητικός δορυφόρος έπεσε, όπως αναμενόταν, στη Γη.

Η είσοδος του δορυφόρου στην ατμόσφαιρα της Γης αναμενόταν ανάμεσα στις 06:45 και 07:45 ώρα Ελλάδος σήμερα Σάββατο.

Στο διάστημα αυτό, ο Δορυφόρος πέρασε πάνω από τον Καναδά και την Αφρική, όπως και από μεγάλες περιοχές του Ειρηνικού, του Ατλαντικού και του Ινδικού Ωκεανού.

Ο Ερευνητικός Δορυφόρος της Άνω Ατμόσφαιρας (UARS),όπως ονομάζεται, είχε εκτοξευτεί το 1991 από το διαστημικό λεωφορείο Discovery, με αποστολή να μελετήσει την ατμόσφαιρα - μετρώντας, σε μία προσπάθεια να γίνει κατανοητή, μεταξύ άλλων, η επίδραση των ανθρώπινων δραστηριοτήτων στην κλιματική αλλαγή.

Η αποστολή του ολοκληρώθηκε το 2005, όταν η NASA έκρινε ότι οι εργασίες που εκτελεί ο UARS μπορούν πλέον να εκτελεστούν αποτελεσματικότερα από άλλους, πιο προηγμένους δορυφόρους.

Με βάρος 6 τόνους, ο δορυφόρος βρέθηκε εκτός τροχιάς, με περισσότερα από 20 τμήματά του να κατευθύνονται προς τη Γη, "επιβιώνοντας" της εισόδου τους στην ατμόσφαιρα.

"Οι πιθανότητες να κινδυνεύσει η δημόσια ασφάλεια είναι μηδαμινές", είχε ανακοινώσει η NASA πριν λίγες ημέρες, δίνοντας μάλιστα πιθανότητες 1 προς 3.200,  να χτυπήσει κάποιον κατά την πτώση στη Γη.

Τα απομεινάρια ενός τηλεσκοπίου... με κατεύθυνση τη Γη

Διαστημικά "σκουπίδια" από το γερμανικό τηλεσκόπιο ROSAT, που εκτοξεύτηκε το 1990 αναμένεται, όπως αναφέρει η Telegraph, να συγκρουστούν με τη Γη,

Ο βάρους 2,5 τόνων ROSAT ή αλλιώς Röntgensatellit, περιφέρεται στο διάστημα τα τελευταία 12 χρόνια, από το 1990 δηλαδή, οπότε και τέθηκε εκτός λειτουργίας, λόγω καταστροφής του συστήματος πλοήγησης που διέθετε.

Αρχικά, οι Αρχές πίστευαν ότι τα συντρίμμια του θα καταστρέφονταν κατά την είσοδό τους στην ατμόσφαιρα, όμως σήμερα ανησυχούν, πως τμήματά του με βάρος 400 κιλά περίπου, δεν αποκλείεται να καταλήξουν στην επιφάνεια της Γης, μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου.

Τα μέρη μάλιστα του ROSAT, όπως σημειώνουν ειδικοί, είναι τουλάχιστον τριες φορές μεγαλύτερα από τα μεγαλύτερα συντρίμμια του UARS!

Μάλιστα, εμφανίζονται πιο ανήσυχοι σε σχέση με την πτώση του UARS, εκτιμώντας πως οι πιθανότητες να συγκρουστούν στη Γη, προκαλώντας καταστροφές είναι μία προς 2.000.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Δορυφόρος έξι τόνων θα πέσει στη Γη

O δορυφόρος τρομάζει την Ιταλία

Amateur Video Captures Satellite Falling to Earth

SHARE:

24Media Network