Επιχείρηση "πλαστά φάρμακα" στην ΕΕ

Επιχείρηση "πλαστά φάρμακα" στην ΕΕ

Εκατομμύρια δόσεις παράνομων φαρμάκων κατάσχεσαν οι αστυνομίες 81 χωρών σε τεράστια επιχείρηση που κράτησε μία ολόκληρη εβδομάδα

Πενήντα πέντε άνθρωποι συνελήφθησαν από τις 20 ως τις 27 Σεπτεμβρίου, στη διάρκεια της επιχείρησης, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ιντερπόλ, που έχει την έδρα της στη Λιόν.

Αιτία, τα πλαστά φάρμακα ή αλλιώς η επιχείρηση που έστησαν οι αστυνομίες και τα τελωνεία 81 χωρών, οπότε και κατάσχεσαν 2,4 εκατομμύρια δόσεις πλαστών φαρμάκων που πωλούνταν μέσω του Διαδικτύου.

Η επιχείρηση κράτησε μία εβδομάδα.

 Η αξία των πλαστών φαρμάκων που κατασχέθηκαν εκτιμάται στα 6,3 εκατομμύρια δολάρια, ήτοι 4,6 εκατομμύρια ευρώ.

Από πίσω βρίσκονται οι ρωσικές συμμορίες αλλά και οι Κινέζοι συνεργάτες τους κερδίζουν εκατομμύρια δολάρια από την πώληση πλαστών φαρμάκων μέσω του διαδικτύου, θέτοντας τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων σε κίνδυνο, όπως ανακοίνωσε η βρετανική αστυνομία και υπηρεσίες ελέγχου φαρμάκων.

Οι συμμορίες πωλούν τα επικίνδυνα αυτά φάρμακα μέσω φαινομενικά νόμιμων ιστότοπων.

"Κάθε μία από αυτές τις δόσεις θα μπορούσε να προκαλέσει βλάβη", δήλωσε ο Νίμο Άχμεντ, επικεφαλής της βρετανικής υπηρεσίας ελέγχου φαρμάκων.

Στα φάρμακα που κατασχέθηκαν περιλαμβάνονται σκευάσματα για την επιληψία, το άσθμα, την ακμή, την στυτική δυσλειτουργία, τον καρκίνο του μαστού και σκευάσματα για την απώλεια βάρους.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εκτιμά ότι μισά από τα φάρμακα που πωλούνται μέσω των ιστότοπων εταιρειών που αποκρύπτουν τη φυσική τους διεύθυνση είναι πλαστά.

Η Ινδία είναι η βασική πηγή μη εγκεκριμένων φαρμάκων.

SHARE:

24Media Network