Επικηρύχθηκε χρηματοδότης της Αλ Κάιντα

Επικηρύχθηκε χρηματοδότης της Αλ Κάιντα

Η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε ότι προσφέρει το ποσό των 10 εκατομμυρίων δολαρίων σε όποιον της παράσχει πληροφορίες για τον Γιασίν αλ-Σούρι, έναν Σύρο που εδρεύει στο Ιράν και φέρεται να χρηματοδοτεί την Αλ Κάιντα.

Είναι η πρώτη φορά που ένας "χρηματοδότης της τρομοκρατίας" επικηρύσσεται με τόσο μεγάλο ποσό, όπως είπε ο Ρόμπερτ Χάρτουνγκ, υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αρμόδιος για θέματα ασφαλείας.

Ο αλ-Σούρι, που είναι επίσης γνωστός με το όνομα Εζεντίν Άμπντελ Αζίζ Χαλίλ, γεννήθηκε στη Συρία το 1982. Τον Ιούλιο το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ είχε επιβάλει κυρώσεις σε βάρος του, παρουσιάζοντάς τον ως "υψηλόβαθμο" στέλεχος της Αλ Κάιντα που ζει στο Ιράν "στο πλαίσιο μιας συμφωνίας της οργάνωσης με την ιρανική κυβέρνηση".

Ο βασικός ρόλος του αλ-Σούρι είναι να μεταφέρει κεφάλαια και να στρατολογεί άτομα από την Εγγύς και τη Μέση Ανατολή που περνούν από το Ιράν.

Η αμοιβή για τις πληροφορίες που θα οδηγήσουν στον αλ-Σούρι δίνεται στα πλαίσια του προγράμματος "Ανταμοιβή για Δικαιοσύνη", στόχος του οποίου είναι να εντοπίζονται άτομα τα οποία καταζητούνται για τρομοκρατικές ενέργειες. Ο νυν ηγέτης της Αλ Κάιντα, Αϊμάν Αλ Ζαουάχρι, είναι επικηρυγμένος με το υψηλότερο ποσό, που φτάνει τα 25 εκατομμύρια δολάρια.

SHARE:

24Media Network