Επικυρώθηκε η καταδίκη Χιλιανού απόστρατου αξιωματικού για τις δολοφονίες δύο Αμερικανών δημοσιογράφων

Επικυρώθηκε η καταδίκη Χιλιανού απόστρατου αξιωματικού για τις δολοφονίες δύο Αμερικανών δημοσιογράφων

Ο Εσπινόσα είχε καταδικαστεί τον Φεβρουάριο για τη δολοφονία των δύο Αμερικανών δημοσιογράφων, λίγες ημέρες μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα της 11ης Σεπτεμβρίου 1973 και την επιβολή της δικτατορίας του Αουγκούστο Πινοτσέτ.

Δικαστήριο της Χιλής επικύρωσε χθες Σάββατο την καταδίκη σε επτά χρόνια κάθειρξη ενός αξιωματικού του στρατού επί δικτατορίας για τις δολοφονίες, το 1973, δύο Αμερικανών δημοσιογράφων, των Τσαρλς Χόρμαν και Φρανκ Τερούτζι.

Το εφετείο του Σαντιάγο «επικύρωσε την καταδίκη σε επτά χρόνια κάθειρξη του ταξιάρχου εν αποστρατεία Πέδρο Εσπινόσα ως δράστη των δύο φόνων», ανέφερε ανακοίνωση της δικαιοσύνης της Χιλής.

Ο Εσπινόσα είχε καταδικαστεί τον Φεβρουάριο για τη δολοφονία των δύο Αμερικανών δημοσιογράφων, λίγες ημέρες μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα της 11ης Σεπτεμβρίου 1973 και την επιβολή της δικτατορίας του Αουγκούστο Πινοτσέτ.

Ο απόστρατος αξιωματικός βρισκόταν ήδη φυλακισμένος για άλλα εγκλήματα στη φυλακή Πούντα Πέουκο, ένα ειδικό σωφρονιστικό κατάστημα στο Σαντιάγο όπου φυλακίζονται στρατιωτικοί που καταδικάζονται για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο Εσπινόσα είχε κατηγορηθεί μεταξύ άλλων ότι ήταν ο εγκέφαλος της δολοφονίας του υπουργού Εξωτερικών της κυβέρνησης του προέδρου Σαλβαδόρ Αγιέντε, του Ορλάντο Λετελιέρ, η οποία είχε διαπραχθεί στην Ουάσινγκτον το 1976.

Το εφετείο επικύρωσε επίσης την ποινή φυλάκισης δύο ετών με αναστολή που είχε επιβληθεί στον Ραφαέλ Γκονσάλες, πρώην πολιτικό υπάλληλο των ενόπλων δυνάμεων της Χιλής, που είχε κατηγορηθεί για συνέργεια στη δολοφονία του Τσαρλς Χόρμαν.

Επιπλέον το εφετείο όρισε ότι το κράτος οφείλει να δώσει αποζημίωση ύψους 20.000 δολαρίων στις οικογένειες των θυμάτων.

Μπορεί να υποβληθεί μια τελευταία έφεση εναντίον των αποφάσεων αυτών στο ανώτατο δικαστήριο της Χιλής.

Η έρευνα για την υπόθεση, που άρχισε τον Νοέμβριο του 2011, επέτρεψε να εξακριβωθεί ότι ο Τσαρλς Χόρμαν και ο Φρανκ Τερούτζι είχαν συλληφθεί μερικές ημέρες μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα της 11ης Σεπτεμβρίου 1973.

Ο Χόρμαν, δημοσιογράφος και σεναριογράφος, η εξαφάνιση και η δολοφονία του οποίου ενέπνευσε την ταινία Ο Αγνοούμενος (Missing, 1982) του Κώστα Γαβρά, είχε συλληφθεί από πράκτορες της ασφάλειας της Χιλής την 17η Σεπτεμβρίου 1973 και κατηγορήθηκε για «ανατρεπτική δράση» διότι είχε καταγγείλει τις δραστηριότητες της CIA εναντίον της κυβέρνησης Αγιέντε, που ανατράπηκε τελικά από τον στρατηγό Πινοτσέτ. Ο Αμερικανός είχε «εξαφανιστεί» στο Εθνικό Στάδιο του Σαντιάγο, μεταφέρθηκε σε ένα κέντρο κράτησης και βασανιστηρίων και η σορός του ανακαλύφθηκε το 1974, σε έναν ομαδικό τάφο σε νεκροταφείο της πρωτεύουσας της Χιλής.

Ο Τερούτζι, φοιτητής, 24 ετών, εξέδιδε ένα ενημερωτικό έντυπο της αριστεράς που κυκλοφορούσε στις ΗΠΑ. Η εξαφάνισή του έγινε την 21η ή την 22η Σεπτεμβρίου 1973. Και οι δύο τους καταδόθηκαν από πράκτορες της αμερικανικής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών που συνέλεγαν πληροφορίες για Αμερικανούς που εμπλέκονταν σε «εξτρεμιστικές πολιτικές δραστηριότητες» εντός κι εκτός των ΗΠΑ.

Τουλάχιστον 3.000 άνθρωποι δολοφονήθηκαν και 38.000 βασανίστηκαν επί των ημερών της στρατιωτικής χούντας του Πινοτσέτ (1973-1990).

SHARE:

24Media Network